Annonce

Børneminister Mai Mercado med Christiansborg i baggrunden

Tema: Profit på velfærd

Minister: Private må gerne tjene penge på handel med velfærd

Det skal fortsat være lovligt for private velfærdsvirksomheder at købe vikarer og kurser af virksomheder, de selv ejer, for skatteborgernes penge. Det slog børne- og socialminister Mai Mercado (K) i dag fast til et samråd på Christiansborg.

Annonce

Ejerne af den private bostedskæde Habitus brugte i 2017 mindst 33 millioner velfærdskroner på at købe ydelser af virksomheder, de selv ejede. Det har Fagbladet FOA afdækket. Afsløringerne medførte, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) blev kaldt i samråd. Her slog ministeren tirsdag fast, at Habitus-ejernes indkøb af ydelser på skatteborgernes regning fortsat skal være lovligt. Polfoto/Jens Dresling

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Mens børn og voksne på den private bostedskoncern Habitus har været udsat for alvorlige overgreb, har ejerne brugt mindst 33 millioner skattekroner på at købe vikarer, kurser og administration af selskaber, de selv ejede. Det viser Fagbladet FOAs afdækning af koncernens økonomi.
 

Læs også: Rapport afslører alvorlige medicinproblemer på bosteder for børn

Det omfattende køb- og salg af ydelser på skatteborgernes regning er helt lovligt - og det skal det blive ved med at være, fastslog børne- og socialminister Mai Mercado (K) til et åbent samråd i Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg.
 
“Det er ikke Socialtilsynets vurdering, at der er noget ulovligt med økonomien i tilbuddene,” sagde børne- og socialminister Mai Mercado (K) ved samrådet og henviste til Habitus-koncernens selskabskonstruktion.
 

Læs også: Dagbog fra coronaramt plejecenter: Halvdelen af personalet er hjemsendt

Børne- og socialminister Mai Mercado tog i samrådet afstand fra de mange alvorlige overgreb, der er sket på Habitus’ bosteder. En ansat har eksempelvis haft sex med en beboer, to beboere er blevet glemt i op til to døgn på deres værelser, og en ung autistisk pige er blevet spyttet i hovedet, mens hun blev holdt fast. 
Men ministeren afviste, at der er noget galt med den lovgivning, der danner grundlag for Habitus-koncernens konstruktion, hvor ejerne køber ydelser af sig selv for penge, der skulle gå til beboernes velfærd. 
 

S og SF: Loven skal laves om

Børne- og socialminister Mai Mercado mente i stedet, at Socialtilsynet, der fører tilsyn med landets bosteder, skal tilføres flere muskler - blandt andet i form af en økonomisk indsprøjtning. Den løsning er Kirsten Normann Andersen (SF), der har indkaldt ministeren til samrådet, uenig i:
 
“Ministeren siger, at der ikke er noget, der tyder på, at loven er overtrådt (i sagen om Habitus, red.). Derfor er løsningen jo heller ikke at afsætte flere penge til at sikre, at loven bliver overholdt,” sagde Kirsten Normann Andersen, der mener, at det er den nuværende lovgivning, som Socialtilsynet opererer under, der er problemet.
 

Læs også: Sosu-formand om manglende adgang til journaler: De ansatte går på arbejde i blinde

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er også uenig i ministerens forslag. Hun sammenlignede det med at gøre bankrøverier lovlige og bagefter tilføje penge til, at politiet skal bekæmpe kriminalitet.
 
“Det nytter ikke noget at sige, at Socialtilsynet skal have flere penge. Jeg mener, det er lovgivningen, der skal laves om,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.
 

Minister: Vi skal fokuserer på kvalitet

Børne- og socialminister Mai Mercado påpegede til samrådet, at man skal vurdere et bosted ud fra dets kvalitet i stedet for at se på, hvor mange penge ejerne tjener.
 

Læs også: Private bosteder dominerer markedet for anbragte børn

Kirsten Normann Andersen mener dog, at Habitus er et eksempel på, at ejernes profit og bostedets kvalitet ikke kan adskilles.
 
“Der er eksempler nok på svigt, og ovenikøbet er der også problemer med konstruktionerne (hos Habitus, red). Kunne det være, fordi man var interesseret i at trække penge ud på bekostning af beboerne,” spurgte Kirsten Normann Andersen.
 

Læs også: FOA: Loven må ikke spænde ben for påbud til bosteder

Mai Mercado medgav, at Habitus’ hyppige ændringer i koncernens organisation betød, at det har været svært for Socialtilsynet at følge pengestrømmene i koncernen.
 
“Hyppige organisationsændringer har vanskeliggjort det økonomiske tilsyn. Der er ikke noget, der tyder på, at lovgivningen er overtrådt,” sagde børne- og socialminister Mai Mercado.
 

Tillid til Socialtilsynet

Ministeren slog fast, at hun tror på, at den nuværende tilsynsmodel, hvor Socialtilsynet har ansvaret for at holde opsyn med private og offentlige bostederes økonomi og kvalitet, fungerer.
 

Læs også: FOA: Regeringen svigter løfte om flere sengepladser til psykisk syge

“Jeg har tillid til, at Socialtilsynet griber ind, hvis der sker svigt,” sagde ministeren til samrådet.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev