Annonce

En privat bostedskæde har konsekvent indberettet magtanvendelser for sent, og bekrivelserne af de enkelte magtanvendelser er mangelfulde, vurderer Socialtilsyn Hovedstaden. Det skader de handicappedes retssikkerhed.

Tema: Profit på velfærd

16-årig handikappet pige blev fastholdt og spyttet i hovedet på bosted

En 16-årig autistisk pige blev spyttet i hovedet i forbindelse med en magtanvendelse på bosted. "Det er klart i strid med lovgivningen," vurderer lektor i socialret.

Annonce

En 16-årig pige blev spyttet i hovedet af en ansat i forbindelse med en magtanvendelse, hvor hun blev fastholdt. Modelfoto: Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tip os: Kender du noget til HabitusHusene og kædens underliggende botilbud, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalist på anee@foa.dk

Det gik helt galt, da en 16-årig pige blev udsat for magtanvendelse, hvor hun blev fastholdt af en ansat på bostedskæden HabitusHuset Danshøj, der ligger i Hillerød i Nordsjælland. Under magtanvendelsen blev hun spyttet på, og ifølge pigen selv og en leder på stedet blev hun også udsat for kvælertag.

Læs også: Bostedskæde kritiseres for at låse handikappede inde

Det fremgår af en række dokumenter fra Socialtilsyn Hovedstaden, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. Af en rapport fremgår det, at en leder på bostedet har oplyst Socialtilsyn Hovedstaden "om en episode, hvor en medarbejder har taget kvælertag og spyttet på den konkrete borger under 18 år".

Klart ulovligt
Fagbladet FOA har fremlagt uddrag af Socialtilsyn Hovedstadens dokumenter for Eva Naur, der er lektor i Socialret ved Aarhus Universitet. Hun mener, at overgrebet er et klart brud på straffeloven.
 

Læs også: Ansat på bosted havde sex og tog nøgenbilleder af handikappet kvinde

“Det er fuldstændig ulovligt, og langt, langt uden for lovens rammer. Det er ikke engang lidt på grænsen. Det er klart i strid med lovgivningen, og retten har jo også vurderet, at det var en overtrædelse af straffeloven,” siger hun og henviser til, da sagen om spyttet og den angivelige kvælning kom for Retten i Hillerød den 23. februar 2018.

Brød sammen i retten
Fagbladet FOAs journalist overværede retssagen. Her brød den 16-årige pige hulkende sammen, da hun så gerningsmanden. Retssagen blev derfor afbrudt og genoptaget i en større sal, hvor offer og gerningsmand kunne afskærmes fra hinanden. Under retssagen forklarede den 16-årige pige, at hun kan huske, at hun var blevet forsøgt kvalt, men ikke kunne huske, at hun var blevet spyttet i hovedet. 
 

Læs også: Handikappet fundet grædende og nøgen bag låst dør

Den ansatte erkendte at have spyttet hende i hovedet, men han afviste, at han havde taget kvælertag. Han blev idømt en betinget dom på 10 dage for spyttet i hovedet. Retten fandt det ikke bevist, at den ansatte havde taget kvælertag på pigen, står der i dombogen. 
 

Ansat: Spyt var udbredt

Den ansatte forklarede ved retten, at flere andre Habitus-ansatte har spyttet på beboere. Fagbladet FOA har efterfølgende fra Socialtilsyn Hovedstaden fået aktindsigt i en sms-korrespondance mellem den nu dømte og en anden bostedsansat.

Læs også: Leder: Forkasteligt at tjene penge på at svigte handicappede og udsatte borgere

Her fremgår det, at den anden ansatte blev spyttet i hovedet af en beboer og spyttede igen.

“Jeg handler helt uhensigtsmæssig - men på rygraden - og spytter igen,” står der i sms-beskeden fra den anden ansatte til den nu dømte medarbejder. 

Ekstremt uprofessionelt
Thomas Gruber, politisk konsulent hos Landsforeningen LEV, der er talerør for de udviklingshæmmede og deres pårørende, har læst Socialtilsyn Hovedstadens beskrivelse af spytteriet og det angivelige kvælertag.
 
”Det er helt ekstremt uprofessionelt i enhver forstand. Jeg synes, det er helt på sin plads, at det var noget, der blev pådømt ved retten. Men vigtigst af alt, så skal det forebygges, at den slags kan ske igen," siger han.
 

Læs også: Tidligere leder af privat bosted tjener fortsat penge på udsatte børn og unge

Thomas Gruber har gennemgået Socialtilsyn Hovedstadens rapport, som i flere afsnit problematiserer brugen af magt mod udviklingshæmmede beboere på flere bosteder under Habitus. Han er i tvivl om, hvorvidt ledelsen har sikret, at samtlige ansatte har redskaberne til at nedtrappe konflikter og forebygge magtanvendelser.
 
Bosted: Helt uacceptabelt

Direktør for Habitus, Martin Godske, har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen med Fagbladet FOA, men i en mail oplyser han, at han tager sagen meget alvorligt.
 
"Jeg har fået dokumentation for, at en ansat spyttede på en beboer for et år siden, hvilket vi finder helt uacceptabelt. Bl.a. derfor har vi lagt ledelsen af Habitus om samt fået tilknyttet psykolog til stedet," skriver Martin Godske i en mail.
 

Læs også: To kommuner vil ikke længere anbringe børn på udskældt bosted

Han fortæller, at han ikke kender noget til andre episoder, hvor ansatte har spyttet på beboere.
 
"Jeg blev ansat i oktober 2017 og kender til én episode for et år siden i Habitus, hvor en medarbejder spyttede på en beboer, og da den daværende leder ikke længere er ansat, kan jeg ikke uddybe yderligere," skriver han.  

- Den ansatte forklarede i retten i Hillerød, at flere af hans kollegaer også spyttede på beboerne. Har han ret i, at flere ansatte har spyttet på beboerne på Danshøj? 

"Jeg har fået dokumentation for, at en ansat spyttede på en beboer for et år siden, hvilket vi finder helt uacceptabelt," skriver Martin Godske i sit svar.

Profit på velfærd

Fagbladet FOA afdækker i en artikelserie, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare børn, unge og voksne, samtidig med at de tjener mange penge på det. Private bosteder modtager hvert år over to milliarder kroner fra kommunerne, viser tal fra Udbudsvagten. 

Fagbladet FOA ser på de menneskelige og økonomiske konsekvenser af, at udsatte og svage borgeres velfærd bliver til en vare, man kan handle med.  

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev