Annonce

Politibil

Tema: Profit på velfærd

Bosteder for autistiske børn og voksne har været i kontakt med politiet 130 gange

Siden 2016 har to bosteder for autister været i kontakt med politiet 130 gange, men flere af episoderne er ikke meldt til socialtilsynet.  

Annonce

Socialtilsynet har kun fået besked om otte kontakter mellem to bosteder under bostedskæden Habitus og politiet, selv om de to bosteder har været i kontakt med politiet 130 gange fra januar 2016 til april 2018. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

To bosteder for autister under bostedskæden Habitus har været i kontakt med Nordsjællands Politi 130 gange fra januar 2016 og frem til april 2018. På baggrund af opkaldene har Nordsjællands Politi i perioden oprettet 86 sager efter henvendelser fra ansatte og beboere.

Læs også: Forældres nødråb: Privat botilbud gambler med vores barns liv

Hos Landsforeningen Autisme har formand Heidi Thamestrup svært ved at forstå, hvorfor der er så mange opkald til politiet fra et bosted, der tager sig af autistiske børn og voksne.

“Jeg undrer mig over, hvorfor der er behov for at ringe så mange gange til politiet. Det fortæller mig noget om, at der ikke er den tilstrækkelige faglighed. Var der det, ville de her problemer ikke opstå,” siger hun og henviser til, at anmeldelserne primært handler om bortløbne beboere og voldsepisoder mellem ansatte og beboere.

Bosted skal følge aftaler

I en mail fra april 2016, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, skriver Socialtilsyn Hovedstaden til Habitus, at de “gerne vil orienteres hver gang et af jeres tilbud eller borgere har haft kontakt til politiet. Ikke fordi vi nødvendigvis vil gå ind i det. Vi vil bare gerne følge med og have muligheden for at spørge ind til, hvad der sker.”

Læs også: Handikappede låser sig inde af frygt for overgreb

En aktindsigt fra Fagbladet FOA viser, at Socialtilsyn Hovedstaden siden januar 2016 kun er blevet orienteret om otte kontakter fra de to Habitus-bosteder. 

“For mig virker det derfor som om, Habitus ønsker at skjule noget. Hvis socialtilsynet beder et bosted om at kontakte tilsynet, når de har kontakt med politiet, så skal bostedet selvfølgelig gøre det,” siger Heidi Thamestrup.

Overvejer ny praksis

Fagbladet FOA har forelagt Socialtilsyn Hovedstaden materialet fra politiet. Tilsynschef Mie Andresen fortæller, at Habitus har underrettet tilsynet om de mest alvorlige sager - men der er også sager i materialet, tilsynet ikke har hørt om før.

“Vi har jo kigget på det, og det er rigtigt nok, at det ikke er alle oplysninger, vi har. Nu er vi i den situation, at vi har været meget kritiske overfor Danshøj (et af de to undersøgte bosteder, red), så vi ville selvfølgelig gerne have haft oplysningerne. Men det er svært at kræve af bostedet, at de skal oplyse os om al kontakten til politiet, for det er der ikke direkte lovhjemmel til,” siger Mie Andresen. 

Læs også: Handikappet blev glemt i to døgn uden mad og drikke

Hun fortæller, at et tilsyn baserer sig på tillid, og det derfor er vigtigt, at et bosted lægger alt frem.

“Det kan jo godt være, at vi som følge af det her skal ændre praksis og bede de tilbud, hvor vi ved, der er ofte henvendelser til politiet, om at afrapportere samlet en gang om måneden, eller at vi som socialtilsyn selv skal kontakte politiet,” siger Mie Andresen.

Bosted: Vi har gjort, som vi skulle

Hos Habitus har direktør Martin Godske ikke ønsket at lave et mundtligt interview eller svare på Fagbladet FOAs fremsendte spørgsmål. I en mail sender han en kommentar.

“Nogle beboere på vores såvel som andre bosteder er i besiddelse af en telefon. Vi har ingen ret til at kontrollere, om de har foretaget et opkald til politi, brandvæsen eller andre myndigheder,” skriver Martin Godske.

Læs også: 16-årig handikappet pige blev fastholdt og spyttet i hovedet på bosted

Han oplyser, at den manglende underretning om politi-kontakt af tilsynet hverken er i strid med lovgivningen eller Habitus' oprindelige aftale med Socialtilsyn Hovedstaden.

“På baggrund af din henvendelse har jeg kontaktet tilsynet, og de deler den opfattelse. Du kan derfor ikke slutte, at din egen kortlægning af antal opkald skulle være i strid med hverken lovgivning eller aftaler med tilsynet,” skriver Martin Godske til Fagbladet FOA.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev