Annonce

En ansat på et privat bosted havde sex og tog billeder af en udviklingshæmmet beboer. Den ansatte blev fyret, men en intern mail viser, at bostedet undlod at anmelde forholdet til politiet.

Tema: Profit på velfærd

Privat bosted lukker efter alvorlige overgreb mod autistiske børn og voksne

En ansat har haft sex med en ung kvindelig beboer, en mindreårig pige er blevet spyttet i hovedet og flere beboere er blevet overfaldet. Nu lukker kritiseret privat bosted ned.

Annonce

På bostedet Danshøj er der sket flere alvorlige svigt og overgreb. En ansat har haft sex og taget nøgenbilleder af en ung handikappet kvinde, og en anden ansat har spyttet en mindreårig, autistisk pige i hovedet under en magtanvendelse. Modelfoto: Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Bostedskæden Habitus lukker nu bostedet Danshøj ned efter flere alvorlige svigt og overgreb. Det står der i et brev fra Martin Godske, direktør for Habitus, til Socialtilsyn Hovedstaden og de kommuner, der har borgere på Danshøj.
 
Jeg skal meddele, at botilbuddet Danshøj afvikles og lukker med udgangen af november 2018,” skriver Martin Godske i brevet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

Læs også: Handikappede låser sig inde af frygt for overgreb

Han forklarer, at baggrunden for lukningen er, at det ikke er lykkedes ledelsen i Habitus at overbevise Socialtilsyn Hovedstaden om, at de kunne have tillid til driften af Danshøj.
 
Det har været Habitus’ ønske, at kunne få ny-godkendt Danshøj. Grundlaget for at kunne drive og udvikle Danshøj, er at socialtilsynet skal have tillid til, at vi på det konkrete botilbud har kunnet løse opgaven. På baggrund af dialogen med tilsynet har vi erfaret, at det ikke er tilfældet,” skriver direktør Martin Godske videre.
 

Handikappede skal finde nye hjem

Martin Godske, der er øverste ansvarlige for Habitus-kæden, skriver videre, at han endnu ikke kan sige noget om, hvor beboerne på Danshøj skal flytte hen.
 

Læs også: Handikappet blev glemt i to døgn uden mad og drikke

Desværre kan vi endnu ikke sige om, og i givet fald hvem af beboerne, der kan flytte til andre Habitus-botilbud. Det afhænger af jeres (kommunernes, red.) og de pårørendes ønsker,” skriver han videre.
 

FOA: Svigt at borgere og ansatte

Fagbladet FOA har de seneste måneder fulgt sagen om Danshøj tæt og afdækket flere overgreb på de handikappede beboer. En 16-årig autistisk pige er blevet spyttet i hovedet og har fået lagt en rask arm i gips. En ansat har haft sex med en ung kvindelig beboer, og flere beboere har været udsat for voldelige overgreb.
 

Læs også: Handikappet pige lagde sig på togskinner efter flere overgreb på bosted

Hos FOA er næstformand Thomas Enghausen ked af at høre om lukningen, som efterlader beboere og ansatte med en usikker fremtid.
 
“Det er jo trist for de ansatte og borgerne, men der har været en kerneopgave, hvor der har været nogle alvorlige svigt,” siger han.
 

Private lukker på stribe

Siden socialtilsynet blev oprettet i 2014 er der en klar overrepræsentation af private tilbud, der er lukket på grund af lav kvalitet. Den tendens skriver Habitus sig nu ind i med lukningen af Danshøj. Tendensen bekymrer Thomas Enghausen.
 

Læs også: 16-årig handikappet pige blev fastholdt og spyttet i hovedet på bosted

“Der er nogle private aktører, der har sat sig på en opgave her. Man er nødt til at spørge, om de er magter at løse den opgave,” siger Thomas Enghausen.
 
Han mener, at der er behov for et løft af socialtilsynet, så myndighederne i fremtiden har bedre mulighed for at skride ind, når kvaliteten gentagende gange svigter på et bosted.
 

Læs også: Ansat på bosted havde sex og tog nøgenbilleder af handikappet kvinde

Fagbladet FOA har kontaktet direktør Martin Godske og spurgt ham, om han kan bekræfte lukningen af Danshøj, og om han kan fortælle om baggrunden for lukningen.
 
“Det er rigtigt,” skriver han i en mail uden at uddybe yderligere.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev