Annonce

Mand foran mark

Ansatte på sygehus samler underskrifter: Psykiatrien skal på finansloven


Psykiatrien skal på finansloven og ikke være afhængig af satspuljemidler, mener sosu-assistent Kim Malmberg Hansen. Sammen med kolleger har han startet en underskriftindsamling.

Annonce

Et borgerforslag skal have 50.000 underskrifter, før det bliver fremsat i Folketinget. Kim krydser fingre for, at han og kollegerne når det inden januar. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”At psykiatrien ikke for længst er kommet på finansloven, synes jeg, er en gåde,” siger social- og sundhedsassistent Kim Malmberg Hansen. 

Han har sammen med blandt andet en sygeplejerske, en lægesekretær, en socialpædagog og en anden social- og sundhedsassistent stillet et borgerforslag om at sætte psykiatrien på finansloven.

”Når pengene er fordelt, er psykiatrien altid det speciale, som ender med at måtte nøjes med satspuljemidler. Kunne man forestille sig, at kræft- og hjertepakker skulle finansieres via puljer, som kunne være større eller mindre fra år til år? Det er uværdigt, at det gælder for psykiske sygdomme,” siger han.

Hvis borgerforslaget får 50.000 underskrifter, bliver det fremsat som et beslutningsforslag i Folketinget. 
 

En top tre over mindst dårlige

Kim arbejder som social- og sundhedsassistent på retspsykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus. Han mener, at et mere fast budget ville give psykiatrien den kontinuitet og sikkerhed, som specialet har brug for.

Mangel på hænder, for meget tvang og utallige genindlæggelser har været en del af psykiatrien i mange år, mener Kim.

”Da jeg arbejdede på en almindelig lukket afdeling for tyve år siden, lavede vi hver dag en top tre over den mindst dårlige, næstmindst dårlige og tredjemindst dårlige, så vi vidste, hvem vi skulle udskrive, hvis vi kom i pladsmangel. Og jeg ved, at det foregår på samme måde i dag,” siger han. 
 

Læs også: Ordførere: Psykiatrien skal prioriteres højere 

Kim håber, at en plads på finansloven vil skaffe psykiatrien flere sengepladser og flere hænder, så antallet af genindlæggelser kan formindskes.
 
”Genindlæggelser er jo et symptom på, at man udskriver patienter, der ikke er 
færdigudredte, og det sker, fordi man mangler pladser,” siger han.
 

Stadig langt til Folketinget

Siden borgerforslaget blev offentliggjort på borgerforslag.dk, har han modtaget støttende beskeder fra en masse forskellige mennesker landet over. Men alligevel er der langt til de 50.000 stemmer, som det kræver, før et borgerforslag bliver fremsat i Folketinget.
 

Læs også: FOA: Psykiatrien skal have et løft nu

”Jeg ved ikke, om jeg har været lidt naiv, for jeg håbede, at stemmerne ville strømme ind. Men drømmen er stadig, at vi når de 50.000 underskrifter og får skabt et større fokus,” siger han.
 
Kim har oprettet en Facebookside, der hedder 'Psykiatrien på Finansloven', hvor han samler viden om emnet og forsøger at udbrede sit budskab. I skrivende stund har borgerforslaget 2.475 underskrifter. Det kører indtil den 14. januar 2019.  Du kan også læse mere om Kims borgerforslag her.

Hvad er satspuljen?

Satspuljen afsættes hvert år til initiativer inden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Initiativerne har til formål at forbedre vilkårene for svage og udsatte grupper og for mennesker på overførselsindkomst.
Pengene til puljen tages fra den automatiske regulering af overførselsindkomsterne, der derfor stiger 0,3 procent mindre end den gennemsnitlige lønudvikling på arbejdsmarkedet.

Kilder: Regeringen.dk og Wikipedia

Hvad er et borgerforslag?

Borgerforslag er en ordning, hvor borgere har mulighed for at samle støtte til et politisk initiativ og efterfølgende få fremsat et beslutningsforslag i Folketinget.

Borgerforslag er et forslag, som en borger og mindst 3 medstillere (som alle har stemmeret til folketingsvalg) stiller. Hvis 50.000 personer (med stemmeret til folketingsvalg) støtter forslaget, og det overholder reglerne for borgerforslag, overgår det til Folketinget. Beslutningsforslaget kan herefter blive behandlet i Folketinget som et almindeligt beslutningsforslag.

Kilde: Folketingets hjemmeside

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev