Annonce

Et hvidt skilt med anvisning mod 'psykiatrisk ambulatorium' fører ned ad en mørk gang, der kun er svagt oplyst af få elektriske lamper

FOA: Psykiatrien skal have et løft nu


Psykiatrien i Risskov er så presset, at de ansatte frygter for patienternes velfærd. Forholdene på det midtjyske hospital er udtryk for et generelt problem, mener FOA-formand.

Annonce

De seneste år har der været en række meget voldelige overfald på ansatte i psykiatrien. På den psykiatriske skadestue på Odense Universitetshospital blev tre ansatte stukket ned i 2012. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Grænsen er nået for, hvad man kan byde de ansatte og patienter i behandlingspsykiatrien

Det mener Dennis Kristensen, som i går besøgte Psykiatrisk Hospital Risskov, som lige nu er hårdt presset af vold mod de ansatte og flere selvmord blandt de indlagte patienter.

“Besøget efterlader indtrykket af en psykiatrisk arbejdsplads i opløsning. I Risskov er der tale om noget dybt frustreret personale, der er på vej til at blive desperate,” siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Der skal ske noget

FOA-formanden anerkender, at regionerne lige nu pressede på økonomien, men alligevel bliver Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland, nødt til at gøre noget.
 
“Der skal ske noget helt akut. Ellers kommer hospitalet ud i en håbløs spiral, hvor folk i højere grad søger væk og behovet for brug af vikarer og vagtselskaber stiger,” siger Dennis Kristensen.

De usikre arbejdsforhold på hospitalet i Risskov betød, at de ansatte skrev et åbent brev til direktionen og regionsrådet i Region Midtjylland den 12. december om, at de ikke længere kan stå inde for behandlingskvaliteten. 

Landsdækkende problem

Selvom opmærksomheden lige nu er rettet mod Psykiatrisk Hospital Risskov, er det, der sker på det midtjyske hospital, et symptom på en generel tendens.

“Psykiatrien i hele landet er blevet mere og mere presset. Der er nogle helt grundlæggende problemer, der handler om mandskab, sikkerhed og mangel på senge,” siger Dennis Kristensen.

De sidste år er der sket en reduktion i sengepladser i psykiatrien, samtidig med at antallet af almen- og retspsykiatriske patienter er vokset eksplosivt. Dennis Kristensen håber derfor, at Danske Regioner sammen med FOA vil være med til at henvende sig til Christiansborg.

“Jeg mener, at Region Midtjylland sammen med Danske regioner og FOA har en fælles opgave i at få Folketinget til at tage fat i det løft i den samlede psykiatri, som er nødvendigt,” siger han.

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Regionsrådsformand Bent Hansen (S) i sagen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev