Annonce

Fællestillidsrepræsentant Jesper Priskorn mener, at stigningen i bæltefikseringer skyldtes, at der er for få hænder og sengepladser til for mange alvorligt syge patienter.

Sosu kæmper for psykiatrien i nyt parti: Målet er Folketinget

De ansatte på Psykiatrisk Hospital Risskov blev så trætte af et presset arbejdsmiljø, at de dannede et nyt parti. Først gik de efter regionsrådet, og nu går de efter resten af landet.

Annonce

Jesper Priskorn er fællestillidsrepræsentant på Psykiatrisk Hospital Risskov. Sammen med en række kollegaer blev han så frustreret over mangel på handling fra politisk side, at de dannede partiet Psykiatri Listen for at påvirke det politiske system indefra. Lars Aarø

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I flere år havde ansatte i Region Midtjylland gjort politikerne opmærksomme på, at de led under et stigende arbejdspres. Det gik ud over arbejdsmiljøet og førte til behandlingssvigt af patienterne.

Men advarslerne blev ikke hørt. 

Derfor besluttede en gruppe ansatte i den midtjyske psykiatri at tage sagen i egen hånd og dannede partiet Psykiatri-Listen.

Læs også: På Risskov stopper narkohundene næsten ved hver dør

“Vores frustration blandt alle medarbejderne blev så stor, at vi ikke vidste, hvad vi skulle gøre. Så var der en af vores fællestillidsrepræsentanter, der spurgte, ‘hvorfor stiller vi ikke op til regionsrådet og påvirker det indefra’,” siger Jesper Priskorn, der er medlem af Psykiatri-Listen og fællestillidsrepræsentant på Psykiatrisk Hospital Risskov.

Målet er Folketinget

Med mere end 20.000 stemmer sikrede partiet en plads i regionsrådet i Midtjylland. Skridtet ind i politik har allerede skabt resultater. Partiet har således sikret 15 millioner kroner til en bedre personalenormering og flere senge og fået lovning på flere penge til en mere langsigtet plan ved næste budgetforhandling. 

Læs også: Ansatte efter nyt overfald: Risskov har landets ringeste normering

Psykiatri-Listen har dog på sigt større ambitioner, fortæller Jesper Priskorn. Næste skridt er Folkemødet på Bornholm:

“Vi har fået økonomi til, at vi nu kan møde op til Folkemødet. Her vil vi prøve at få personalet i de andre regioner med på den her idé om, at Psykiatri-Listen skal bredes ud over hele landet. Både regionalt og kommunalt. Lykkes det, er vores mål på sigt at komme ind i Folketinget,” siger han.

Psykiatrien på Finansloven

Psykiatrien er på landsplan presset af et stigende antal patienter og en nedskæring af sengepladser. Selvom psykiatrien gentagne gange har været på den landspolitiske dagsorden, har de politiske resultater været begrænsede. Derfor mener Jesper Priskorn, at der er behov for nye kræfter:

“Der er andre partier, der arbejder for bedre psykiatri, men de har jo ikke været i stand til at løfte det landspolitisk. Det vidner tilstanden på bosteder og hospitaler jo om. Derfor er jeg sikker på, at vi vil være et frisk pust - også i Folketinget - hvor vi forhåbentligt kan være med til at åbne politikernes øjne for, at der er et område her, de ikke har sørget for at dække ind økonomisk.”

Læs også: Bæltefiksering af psykisk syge slår rekord i Risskov

Hvis det lykkes at få indhentet underskrifter og få partiet opstillet, vil Jesper Priskorn gerne være på stemmelisten.

“Hvis jeg fik muligheden for at stille op, så vil jeg gøre det. Jeg vil gerne bruge min tid på at arbejde for en bedre psykiatri i Region Midtjylland og resten af landet,” siger han.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev