Annonce

Dreng klædt ud som Spiderman, som kører på en cykel

I hver 7. børnehave er eget udklædningstøj forbudt


Ingen udklædning med hjemmefra i hverdagen. Sådan er reglen hos 14 procent af landets børnehaver. I institutionen Paletten har det resulteret i færre konflikter.

Annonce

14 procent af landets daginstitutioner for tre til fem-årige har indført en regel om, at børnene ikke må have udklædningstøj med hjemmefra til hverdag, når det ikke er fastelavn eller halloween. Dorte Dyrholm Pedersen/privat

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Spiderman-kostume, fevinger og plastiksværd må nogle børn lade blive hjemme på værelset i udklædningskassen, når det ikke lige er halloween eller fastelavn.

For 14 procent af landets daginstitutioner for tre til fem-årige har indført en regel om, at børnene ikke må have udklædningstøj med hjemmefra til hverdag. Det viser en ny undersøgelse foretaget af FOA

En af de institutioner er Paletten i Farum, hvor Lotte Røndum arbejder som pædagogmedhjælper. I Paletten må børnene ikke have legetøj med hjemmefra - og heller ikke udklædningstøj.
 
"Vi har 70 børnehavebørn og 24 vuggestuebørn, så det er en kæmpe opgave at løbe rundt og lede efter legetøj eller udklædning, der er væk. Forældrene bliver sure, og børnene bliver dødulykkelige," siger Lotte.

Derfor må børnene nu klæde sig ud i og lege med det legetøj, som børnehaven har. 
 

Legetøj hjemmefra blev til konflikt

Udover at personalet brugte meget tid på at lede efter bortkomne legesager, blev medbragt legetøj og udklædningstøj også en kilde til konflikter blandt børnene, fortæller Lotte.
 
"Vi oplevede især blandt pigerne i storbørnsgruppen, at legetøjet blev en handelsvare. ’Jeg har en dukke med, har du ikke en dukke med? Nå, men så må du ikke være med til at lege.’ Det, syntes vi, var meget ærgerligt.”
 
Når børnene bruger institutionens legetøj og udklædningstøj i stedet for deres eget, oplever personalet i mindre grad, at børnene ekskluderer hinanden.
 
Uligheden blev tydelig
Samtidig var medbragt legetøj og udklædning med til at skabe et skel mellem børnene. I Paletten er der børn fra alle samfundsklasser. Det betød, at nogle ofte havde legetøj med, og at nogle aldrig havde. 
 
I dag er uligheden udvisket, og der bliver taget hånd om det, hvis et barn alligevel skulle have taget udklædningstøj på hjemmefra. 

"Hvis en for eksempel kommer i en Elsa-kjole, så siger vi, at den ser rigtig hyggelig ud, men den ligger vi ud i garderoben, og så kan de låne en af vores Elsa-kjoler," siger Lotte.
 
Hun fortæller, at institutionen også arver rigtig meget udklædningstøj og mange kostumer fra børnene selv, og at de inddrager børnene, når der skal købes nye legesager til stuen. 

Tøjpolitik i daginstitutioner

Undersøgelsen er foretaget blandt FOA-medlemmer, der arbejder som pædagogisk personale i daginstitutioner, SFO/fritidshjem/-klub. Der er stillet flere forskellige spørgsmål om påklædning. 
I alt har 479 personer deltaget i undersøgelsen og besvaret mindst ét af spørgsmålene i undersøgelsen.
Kilde: Tøjpolitik, medlemsundersøgelse fra FOA.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev