Annonce

Børn spiser rugbrød

Maddag med rugbrødsmadder til 28.000 børn


Køkkenpersonalet i Stjerneskuddet i Vanløse fik en ekstra medhjælper onsdag. Sektorformand i Kost- og Servicesektoren Pia Heidi Nielsen kom forbi i anledningen af den fælles 'Maddag 2018'.

Annonce

Institutionen Stjerneskuddet i Vanløse holdt ligesom 315 andre institutioner landet over 'Maddag 2018'. I år var der rugbrød på menuen. Her er det Kylie fra vuggestuen, som smager på det hjemmebagte rugbrød. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Køkkenleder Lisbeth Løth og køkkenmedhjælper Eesha Thapa fik en hjælpende hånd med at skrælle kartofler, lave grøn mayonnaise og røre kyllingefars med squash til en pålægsrulle onsdag formiddag. 
 
I anledning af den fælles 'Maddag', der altid holdes den anden onsdag i september, var sektorformand i FOAs Kost- og Servicesektor Pia Heidi Nielsen på besøg. I år havde 
316 institutioner tilmeldt sig 'Maddagen'. Det var rekordmange og betød, at over 28.000 børn landet over spiste den samme menu.

I børnehuset Stjerneskuddet i Vanløse laver Lisbeth Løth og Eesha Thapa dagligt mad til 
24 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn.
To kvinder plukker krydderurter i et højbed
Køkkenleder Lisbeth Løth (tv.) og sektorformand i FOA Pia Heidi Nielsen (th.) startede dagen med at plukke timian i institutionens spisehave. "Det er et spændende sted, fordi de har en spiselig have, " sagde Pia Heidi Nielsen.  Jørgen True
Institutionen har en stor spisehave, hvor de kan hente frugt og krydderurter. 'Maddagen' i Stjerneskuddet begyndte med, at Pia Heidi Nielsen og Lisbeth Løth plukkede timian, der skulle omdanne almindelig mayonnaise til grøn kryddermayonnaise. 

Derefter skrællede de kartofler, fritterede løgringe til kartoffelmadderne og rørte kyllingefars og revet squash sammen til en pålægsrulle, der blev pakket ind i bagepapir og bagt i ovnen.
 

International mad

”Det er en rigtig god idé at lave rugbrødsmadder med forskelligt hjemmelavet pålæg og pynt,” sagde Pia Heidi Nielsen og fremhævede, at dansk smørrebrød i disse år har fået international berømmelse. 

Derfor er det godt, at børnene lærer det at kende. 
 
”Det er sjovt at være med, og det er jo altid dejligt at møde medlemmerne på deres arbejdsplads, ” tilføjede hun. 
 
Alt pålægget, der blev brugt på dagen, var hjemmelavet. Køkkenleder Lisbeth Løth roste ideen med en pålægsrulle af kyllingekød og squash. Den er hurtig og nem at lave, og alle børnene kan spise den.

To kvinder vasker op
Da Lisbeth Løth blev ramt af slidgigt i 2012, frygtede hun, at det ville forhindre hende i at fortsætte sit arbejdsliv. Det blev i stedet hendes redning, at hun fik en personlig hjælper. Eesha Thapa (tv.) klarer i dag mange af de opgaver, som Lisbeths hænder ikke kan klare. Jørgen True

Personlig hjælper

Selv om Lisbeth Løth havde en ekstra hjælper denne særlige onsdag, havde hun forberedt de mange elementer, der skulle være med til at gøre rugbrødsmadderne farverige og indbydende, så både rødbeder og syltede gulerødder var lavet dagen før. 
 
Lisbeth Løth har i flere år lidt af slidgigt. Gigten var i 2012 ved at sende hende på førtidspension. 
 
”Det var et skrækscenarie,” fortalte hun. 
 

Eesha klarer de tunge opgaver

I stedet har hun fået en personlig hjælper, den studerende Eesha Thapa fra Nepal. Hun hjælper i køkkenet med nogle af de tunge ting – ælte, snitte og skære – som Lisbeth Løths  hænder ikke kan klare. 
 
Da Eesha Thapa var færdig med at skære grøntsager i stave, gik hun i gang med at lave en sildepostej, der også indgik i børnenes frokost. Det søde element var en dadelcreme, der blev pyntet med flige af små røde æbler. 
 
Fire børn spiser rugbrød
Vuggestuebørnene Nelsson, Lærke, Carl og Kylie fik lov at komme med i køkkenet på 'Maddagen' og smage på retterne.  Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev