Annonce

Dame med gammel mand i kørestol

Arbejder du i pinsen? Se hvad du skal have i løn


Pinsen giver ekstra i lønposen for dem, der skal på arbejde. Læs her og se, hvad du skal have for at arbejde de dage.

Annonce

Husk at tjekke, om du har fået plottet en ekstra fridag ind i din vagtplan, hvis du har arbejdet 2. pinsedag. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

For mange betyder pinsedagene tid til frihed og afslapning, men ikke for alle. Danmark skal stadig holdes i gang, og derfor skal nogle af landets varme hænder på døgnområdet arbejde i helligdagene.
 
Pinsen falder i år søndag den 20. maj, som er pinsedag og mandag den 21. maj, som er 2. pinsedag.
 

Sådan skal du aflønnes

Skal du på arbejde pinsedag, bliver du aflønnet som på en normal søndag. Det vil sige, at du får din almindelige løn samt et søndagstillæg på 50 procent oveni.
 
Arbejder du mandag den 21., som er 2. pinsedag, gælder der nogle lidt andre regler. 2. pinsedag er nemlig en søgnehelligdag. Det betyder, at du oveni din helligdagsbetaling har krav på en fridag på et andet tidspunkt.
 

Læs også: Så mange ekstra penge og fridage skal du have for helligdage

Søgnehelligdagsreglen er til for at give frihed til dem, som blandt andet arbejder på social- og sundhedsområdet og på det døgnpædagogiske område. Det gælder eksempelvis sosu-personale, husassistenter og rengøringsfolk på KL's og regionernes døgnområde.
 

Husk at notere normtiden

Det er vigtigt, at du får nedskrevet din normtid for 2. pinsedag. Både hvis du har fri eller er på arbejde. Normtiden er det antal timer, du som ansat skal arbejde ifølge dit ansættelsesbevis i et givent antal uger. Mange ledere glemmer at nedskrive normtiden korrekt, og så kan du risikere at arbejde for mange timer uden betaling for det.
 
Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal du have nedskrevet dine timer og have en fridag enten 2. pinsedag eller en anden dag.
 
Når pinsen er ovre, kan det være en god idé at undersøge, om du har fået plottet en fridag ind i din tjenesteplan, hvis du har været på arbejde 2. pinsedag.
 

Forskel på fuldtid og deltid

Der er forskel på, hvor mange timer du skal have nedskrevet, afhængig af om du arbejder fuldtid eller deltid. Arbejder du 30 timer om ugen, skal du have nedskrevet seks timer. Arbejder du 37 timer, skal du have nedskrevet 7,4 timer.
 
Du skal være opmærksom på, at der på din arbejdsplads kan være aftalt en lokal arbejdstidsaftale, som indebærer, at der gælder andre regler. Der gælder også i nogle tilfælde andre regler for privatansatte. Vil du vide mere, så tal med din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling. Du kan også prøve FOAs Overenskomsttjek for at se, hvilke regler der gælder for dig.
 

Søgnehelligdage 2018

Skærtorsdag d. 29. marts
Langfredag d. 30. marts
2. påskedag d. 2. april
Store Bededag d. 27. april
Kristi himmelfartsdag d. 10. maj
2. pinsedag d. 21. maj
På nogle overenskomster er 1. maj også en søgnehelligdag.

Kilde: Knud Røddik, juridisk konsulent i FOA Overenskomst. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev