Annonce

Fotografi af en kvinde med to børn ved en sø

Tema: OK18

Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis dit barn bliver ramt af lockout


Omkring 790.000 børn står uden pasning, hvis konflikten bliver en realitet og lukker landets daginstitutioner, skoler og sfo'er. Ansvaret for at få passet børnene ligger hos forældrene. 

Annonce

Det er op til forældrene at finde løsninger for de cirka 790.000 børn, der bliver ramt af en eventuel storkonflikt og dermed ikke kan komme i institution eller skole. Mange forældre bliver nødt til at trække på deres private netværk eller holde ferie eller fri uden løn for at få enderne til at mødes.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Cirka 260.000 børn fra nul til fem år og 530.000 børn på skole- og fritidsområdet. Så mange børn står ifølge beregninger fra BUPL til at blive ramt af lockout, hvis der kommer en storkonflikt på det offentlige område, der lukker landets daginstitutioner, sfo’er og skoler.

Men ansvaret for at få passet de 790.000 børn, der ikke kan komme i institution eller skole hviler helt og fuldt på forældrene, lyder det fra Asbjørn Andersen, der er chefkonsulent i FOA Overenskomst.

”Det er fuldstændigt op til forældrene at finde løsninger. Mange trækker på deres private netværk, arbejder hjemmefra eller tager børnene med på arbejde. Men det kan sagtens blive et stort problem, hvis konflikten skulle trække ud,” siger Asbjørn Andersen og understreger, at en medarbejder har pligt til at passe sit arbejde.

Læs også: Din løn ligger i hænderne på denne kvinde

Men hvad gør man som forælder, hvis en given konflikt kommer til at vare nogle uger, bedsteforældrene har været der, og det private netværk er brugt op? Hvad er dine rettigheder, og hvad er dine pligter? Her er otte ting, du skal vide, når dine børn bliver ramt af konflikten.

Har jeg ret til at passe mine børn, hvis skoler og institutioner er lukkede?

Nej, du har pligt til at passe dit arbejde, også når dit barn ikke kan komme i daginstitution eller skole på grund af strejke eller lockout, uanset hvor længe konflikten varer. Gå allerede nu i gang med at afsøge dit private netværk.

Må jeg tage mine børn med på arbejde?

Ja, hvis du har aftalt det med din arbejdsgiver, og din arbejdsplads vel at mærke er én, hvor det ville være forsvarligt at have børnene med. Tal med din arbejdsgiver om det, og find en løsning sammen.

Vær opmærksom på, at barnet ikke automatisk er dækket af arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring, hvis det er med på arbejde. Derfor har nogle forsikringsselskaber forud for konflikten udvidet forsikringer til også at omfatte børn, der er med forældrene på arbejde. Kontakt dit forsikringsselskab for at være helt sikker på, hvad der gælder for dig og din arbejdsplads.

Læs også: Kend din ret: Sådan er reglerne for arbejde i nødberedskab

Nogle virksomheder har allerede nu arrangeret professionelle pasningsordninger på arbejdspladsen, der træder i kraft, hvis konflikten rammer. Som medarbejder skal man være ekstra opmærksom på, at en professionel pasningsordning på arbejdspladsen kan blive skattepligtig for medarbejderen, fordi den bliver til et personalegode. 

Hvis du som forælder kommer til skade, mens du passer dit eller andres børn på dit arbejde, så udgør det ikke en arbejdsskade. 

Hvis jeg selv er ramt af lockout, må jeg så passe mine egne børn?

Ja, hvis det er aftalt med din lokale afdeling, og hvis det er ok med dem, at dit barn kommer med til strejkemøder og demonstrationer. 

Må jeg melde mig syg?

Nej, du må under ingen omstændigheder melde dig syg, hvis ikke du er syg. Heller ikke for at passe konfliktramte børn. 

Hvad hvis mit barn bliver sygt, og jeg er udtaget til strejke eller ramt af lockout?

Du har som lønmodtager ikke ret til fravær med løn ved barns 1. og 2. sygedag, hvis du er udtaget til strejke eller ramt af lockout. 

Har jeg ret til at holde ferie, afholde omsorgsdage, holde fri uden løn eller afspadsere for at passe konfliktramte børn? 

Er man ikke omfattet af konflikten, men kun er omfattet, fordi ens børn ikke kan blive passet, kan man godt tage ferie for at passe sine konfliktramte børn,  afspadsere eller holde fri uden løn. Det kræver dog en aftale med arbejdsgiver. Er man derimod selv i konflikt, strejke eller lockout, kan man kun holde ferie, hvis ferien er aftalt og startet inden konfliktens start. Det samme gælder omsorgsdage. Omsorgsdage, der er aftalt, men ikke påbegyndt, kan ikke afholdes, mens der er konflikt.

Læs Fagbladet FOA's guide til hvordan du redder dine feriedage under konflikt. 

Må jeg arbejde hjemme eller flekse?

Aftal med din arbejdsgiver, hvad der kan lade sig gøre. Men det er ikke alle jobs, der kan udføres hjemmefra, og det er ikke alle jobs, hvor medarbejderne kan flekse. 

Må vi som forældre på en skole f.eks. skiftes til at passe børnene, eller er det usolidarisk?

Der er ikke noget i vejen for at skiftes til at passe børnene. Det må bare ikke ske på den konfliktramte skole eller i den konfliktramte institution. Alt arbejde, hvor forældrene træder i stedet for lærere eller pædagoger, vil kunne kategoriseres som konfliktramt arbejde og dermed et forsøg på at omgå konfliktens virkning.

Har du spørgsmål? 

Hvis en konflikt bliver en realitet, vil fællestillidsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter, FOA-afdelinger og forbund sørge for, at alle spørgsmål under konflikten bliver besvaret. 

Hvis du vil vide mere om forløbet omkring overenskomstforhandlingerne, kan du klikke ind på temasiden om OK18 på foa.dk. Du kan også besøge Fagbladet FOAs temaside, hvor vi samler alle artikler om forhandlingerne.Hvis du har spørgsmål til din lokale afdeling, kan du finde den her.  

Kilder: Asbjørn Andersen, chefkonsulent i FOA Overenskomst, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Undervisningsministeriet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev