Annonce

Tre mænd interviewes til TV-station

Tema: OK18

Kommuner slår til med forhammeren: 250.000 ansatte lockoutes


Det er endnu uklart, hvor mange FOA-medlemmer, der kan
rammes af kommunernes lockout. Men kommunerne vil undtage ældre- og handicapområdet.

Annonce

Kommunerne forklarer mulig lockout af 250.000 ansatte: Formand for KL, Martin Damm (th.), næstformand Jacob Bundsgaard (i midten) og OK18-chefforhandler Michael Ziegler. Scanpix/Henning Bagger

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Kommunernes Landsforening (KL) har onsdag eftermiddag oplyst, at mere end 250.000 ansatte i kommunerne vil blive lockoutet fra den 10. april, hvis der ikke inden da opnås enighed om nye overenskomster.

”Det er KL’s eneste redskab til at lægge pres på forhandlerne og undgå en konflikt, som ellers kan risikere at trække ud i månedsvis,” siger KL’s næstformand, Århus-borgmesteren Jacob Bundsgaard (A).

Med lockout-varslet til omkring halvdelen af de kommunalt ansatte, kan mere end en halv million offentligt ansatte være i konflikt i starten af april. For også staten og regionerne har nemlig reageret på de strejkevarsler, de har fået fra fagforeningerne, med omfattende lockout-varsler.

FOA: Voldsomt kampskridt

Mens fagforeningerne, herunder FOA, typisk har varslet strejke for 10 procent af medlemmerne, lockouter stat, kommuner og regioner cirka 440.000 ansatte til sammen.

”Det er et ekstremt voldsomt kampskridt som reaktion på et begrænset strejkevarsel. Vi står med vores slangebøsser og bliver mødt med langdistance-raketter,” siger FOAs formand Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Det står dog endnu ikke klart, hvor stor en del af de 250.000 lockout-truede i kommunerne, FOAs medlemmer udgør.

”Det virker, som om kommunerne endnu ikke selv ved, hvilke arbejdspladser der er i spil,” siger Dennis Kristensen.

Ældre- og handicapområdet undtages

En del FOA-arbejdspladser ser dog ud til ikke at blive omfattet af lockout-varslerne.

”Det ligger os meget på sinde, at vi ikke rammer de svageste i samfundet, og derfor har vi besluttet, at undtage blandt andet store dele af ældreområdet, handicapområdet, socialpsykiatrien, specialskoler og specialdaginstitutioner,” siger KL’s formand, borgmester Martin Damm (V).

Dennis Kristensen betragter disse undtagelser som eneste lyspunkter i onsdagens melding fra kommunerne, der ellers i hans øjne er et klart signal om, at arbejdsgiverne satser på, at et hurtigt regeringsindgreb kan afslutte OK18.

Lockout-varslerne fra KL vil blive sendt til fagforeningerne senest mandag i uge 11, og først herefter vil det stå klart, hvilke FOA-medlemmer der vil blive ramt at en lockout.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev