Annonce

Tema: Syge børn

Kadja kaldt på arbejde trods sygt barn


Social- og sundhedshjælper Kadja Carlsen håber overenskomsten bliver forbedret, så hun ikke igen bliver kaldt på arbejde ved barns første sygedag.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Kadja Carlsen er utilfreds med, at hendes leder kan tvinge hende på arbejde, når hendes søn, 2-årige Viktor, er syg. Jørgen True

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Kadja Carlsen er skuffet over, at hun ikke kan få fri, når hendes 2-årige søn Viktor er blevet syg hen over natten. 

To gange har social- og sundhedshjælperen stået i en febrilsk situation, fordi sønnike var syg, og hverken hendes kæreste eller mor havde mulighed for at agere sygepasser, som de ellers har for vane at gøre.

”Det er altid min kæreste eller mor, der passer, men det havde de ikke mulighed for denne gang. Min leder satte mig i en forfærdelig situation. Hun sagde, at lige meget hvad, så kunne jeg ikke blive hjemme med barn syg,” siger Kadja Carlsen, som arbejder i hjemmeplejen i Vallensbæk Kommune.

For at få løst problemet trådte Kadjas mor til og passede sit barnebarn, selvom hun selv var syg.

Skuffet over reglerne

Efter den episode var Kadja Carlsen overbevist om, at chefen overtrådte reglerne. Men efter at have været i kontakt med FOA, måtte social- og sundhedshjælperen sande, at det ikke er en overenskomstmæssig ret at få fri på barnets første og anden sygedag. 

Årsagen er, at fravær ved børns sygdom skal være "foreneligt med forholdene på tjenestestedet," som det hedder i overenskomsten.

”Jeg er skuffet over, at vi ikke er bedre stillet. Det er frygteligt, for hvad skal man gøre, hvis man har et sygt barn, som det ikke er muligt at få passet?,” siger Kadja Carlsen.

Læs også: Kommune overvejer at få frivillige til at passe ansattes syge børn

Social- og sundhedshjælperen er ikke alene med problemet. I en undersøgelse fra foråret 2017 svarer 42 procent af FOAs medlemmer, at de selv har meldt sig syge for at passe deres syge barn. 

For at afhjælpe problemet har FOA i de nuværende overenskomstforhandlinger på det offentlige område stillet krav om, at det bliver en ret at holde fri til at passe sygt barn på første og anden sygedag.

Leder: Det skaber bedre arbejdsmiljø

Afdelingsleder for hjemmeplejen i Vallensbæk Kommune Christina Løfqvist har ikke ønsket at stille op til interview. I en mail forklarer hun, hvorfor hun beder folk komme på arbejde, selvom deres barn er syg.

Læs også: Syge børn giver ondt i maven

”Fravær påvirker både borgere og kolleger direkte. Selvfølgelig skal man ikke komme syg på arbejde, men kan man være hjemme hos sit syge barn noget af dagen og så måske komme senere i stedet, skaber det tryghed for borgerne og bedre arbejdsmiljø. Det kan gøre en stor forskel på dage, hvor flere medarbejdere er syge eller hjemme med syge børn, og derfor vil jeg typisk foreslå en sådan løsningsmulighed,” skriver afdelingslederen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev