Annonce

Tema: Syge børn

Kommune overvejer at få frivillige til at passe ansattes syge børn


Et korps af frivillige ”bedsteforældre” skal kunne passe de ansattes syge børn. Sådan lyder en ny idé i Guldborgsund Kommune. Idéen risikerer at presse de ansatte endnu mere, frygter FOA.

Annonce

Vil du lade dit syge barn blive passet af frivillige? Det kan blive et tilbud i fremtiden til medarbejdere i Guldborgsund Kommune. Arkivfoto. Søren Skarbye

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Hvis du har barn syg, kan du i fremtiden få det passet af en frivillig ”bedsteforælder”, så du selv kan passe jobbet. Det kan blive resultatet af et forslag, som for tiden bliver diskuteret i Guldborgsund Kommune. Det fremgår af et referat fra et ledermøde i Sundhed & Omsorg, som Fagbladet FOA er kommet i besiddelse af.
 
”Desuden blev der drøftet muligheden for at lave en pasningsgruppe af frivillige ”bedsteforældre”. Gruppens medlemmer kunne tilkaldes til børn, der er syge, således at forældrene kan få dem passet,” står der i referatet.
 

Kommune: Idéen kan øge arbejdsglæden

I Guldborgsund Kommune lægger chef for Sundhed & Omsorg Ida Byrge Sørensen vægt på, at forslaget kun er en del af en brainstorm og ikke mere præcist formuleret, end det står beskrevet i referatet. Idéen bag forslaget er at hjælpe medarbejderne og skabe bedre arbejdsmiljø, forklarer hun.
 

Læs også: Undersøgelse: Syge børn er det største problem for familiebalancen

”Medarbejderne er bekymrede, når de skal løbe ekstra stærkt, fordi deres kolleger er syge eller har barn syg. Medarbejderne vil gerne på arbejde, og det her forslag vil hjælpe dem, der mangler en pasningsmulighed. Med sådan en idé kunne vi måske tage noget af presset væk fra medarbejderne både på hjemmefronten og på arbejdspladsen. Det kan være med til at øge trivslen og arbejdsglæden,” siger Ida Byrge Sørensen.
 

FOA frygter større pres på forældre

Idéen bliver modtaget med skepsis hos FOA.
 
”Det kan bruges til at presse forældrene til at tage på arbejde i stedet for at passe deres barn, som overenskomsten giver mulighed for,” siger Joan Prahl, forbundssekretær i FOA og medlem af Familie- og Ligestillingspolitisk udvalg i LO.

Hvis idéen udelukkende er opstået for at hjælpe forældre uden pasningsmuligheder efter barnets første og anden sygedag, anerkender Joan Prahl kommunens intentioner.
 
”Men det optimale er i stedet at skabe muligheder, som gør, at forældre kan passe deres syge børn - også ved længere tids sygdom. For det er nu en gang forældrene, som er bedst til at passe deres syge børn. Personligt ville jeg ikke have det godt med at lade fremmede passe mit syge barn," siger hun.
 

Frivilligt tilbud

Tilbage i Guldborgsund Kommune afviser Ida Byrge Sørensen, at idéen risikerer at presse forældre på arbejde, hvis de får mulighed for at aflevere deres barn til en pasningsgruppe.
 
”Det er ikke sådan, at vi i Guldborgsund Kommune begynder at sige, at vores medarbejdere ikke må være hjemme med sygt barn, eller ikke selv må være syge. Det har man ret til, og det skal vi værne om," siger hun.
 
- Så det vil til hver en tid være frivilligt at gøre brug af en pasningsgruppe?
 
”Ja. Hvis ideen overhovedet bliver udviklet videre, så vil det selvfølgelig være frivilligt.”

Ida Byrge Sørensen oplyser, at forslaget bliver drøftet i Center MED i løbet af de næste måneder som en del af et større trivselsprojekt i kommunen. I den proces vil medarbejderne også blive inddraget.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev