Annonce

Tema: Syge børn

Syge børn giver ondt i maven


Social- og sundhedshjælper Asger Kjærgaard-Vistisen er far til tre og kender følelsen af dårlig samvittighed over for travle kolleger, når man er hjemme med et sygt barn.

Annonce

Social - og sundhedshjælper og far til tre, Asger Kjærgaard-Vistisen, mener ikke, tiden er fulgt med reglerne om børns sygedage. Den mellemste datter er syg og ligger i rummet ved siden af.  Søren Skarbye

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Øjenbetændelse, skoldkopper, halsbetændelse og influenza. Lusekur, tandlægebesøg, en feberfri dag plus det løse.

Det kræver mere end to barns sygedage pr. forælder, hvis man skal overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer for, hvornår børnene kan komme i institution, mener Asger Kjærgaard-Vistisen.

Som far til børn på et, to og otte år ved den 36-årige social- og sundhedshjælper, hvad han taler om. I alt 52 sygedage på et halvt år for et enkelt barn er rekorden.

“Skoldkopper tager let 14 dage. Ved øjenbetændelse tager det én dag at komme til lægen, tre til fem dage at få svar på podning, og man skal være i behandling to dage, før man kan komme i daginstitution,” siger Asger Kjærgaard-Vistisen.

Det er ikke reglerne, den er gal med, understreger han.

“Det er helt fair og godt, at vi ikke  går og smitter hinanden eller bruger for meget antibiotika. Men reglerne er ikke fulgt med ud i arbejdslivet, hvor det slet ikke hænger sammen,” siger han.

Læs også: Næsten hver anden har afleveret sygt barn i daginstitution

 Presset af leder til at komme på arbejde

Under sin uddannelse som social- og sundhedshjælper i den kommunale hjemmepleje mødte han ikke stor forståelse for syge børn.

“Man har dårlig samvittighed, når børnene er syge, for man vil ikke presse sine kolleger. Vi ved godt, at der ikke kommer nogen vikar.”

Social- og sundhedshjælper Asger Kjærgaard-Vistisen

"Plejesektoren er jo presset til ukendelighed. Min leder spurgte, om der ikke var en bedsteforælder, jeg kunne ringe til, for de havde brug for mig på arbejdet. Der følte jeg mig meget presset,” siger Asger Kjærgaard-Vistisen.

Svigerforældrene bor i Nordjylland, hans egne forældre arbejder stadig, og hans kone Amanda læser HF og kan ikke have for meget fravær.

“Man har dårlig samvittighed, når børnene er syge, for man vil ikke presse sine kolleger. Vi ved godt, at der ikke kommer nogen vikar.”

Asger Kjærgaard-Vistisen har én gang prøvet at aflevere et sygt barn i institution – en oplevelse, der fik ham til at skifte til et mere familievenligt job.

I dag arbejder han på et gerontopsykiatrisk bosted 34 timer om ugen.

“Jeg ville aldrig vælge et sted, hvor der ikke er plads til min familie. Den prioritering skal der være plads til. Familien kommer over alt andet.”

Læs også: Pædagog: Det værste er, når børnene siger, de har fået en pille

 Børns sygedage frem for løn

Han forstår ikke, hvorfor arbejdsmarkedet ikke tager højde for, at børn bliver syge.

“Det bliver dyrt for samfundet, når man presser sig selv og kollegerne til det yderste. Man får ikke sunde og stressfrie medarbejdere af, at man går rundt med en knude i maven, når børnene er syge.”

Han er selv villig til at betale for mere fleksibilitet, hvis han er tvunget til at vælge.

“Når FOA går ud og siger ‘mere i løn og flere hænder’ ved vi jo godt, at pengene kommer samme sted fra. Så vil jeg hellere have den lave løn, jeg får nu, men mulighed
for at prioritere familien."

Hvad stiller vi op med de syge børn?

En medlemsundersøgelse fra FOA viser, at 

  • 43 procent af FOA's medlemmer har prøvet at aflevere et syge barn i daginstitution, dagpleje eller SFO, fordi de ikke havde andre muligheder.
  • 42 procent har selv meldt sig syge for at blive hjemme med et sygt barn.
  • 35 procent af det pædagogiske personale får syge børn i daginstitutionen mindst en gang om ugen.

Kilde: Undersøgelsen 'Syge børn i pasningstilbud' 2017

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev