Annonce

Beboer med synkebesvær spiser julemad med sosu-assistent

Sådan undgår plejehjem, at julestegen kommer i den gale hals


Plejehjem sikrer beboere med tygge- og synkebesvær trygge måltider med konkrete retningslinjer. Især ved højtider.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Daisy Friis Larsen har faste retningslinjer at holde sig til, når hun hjælper beboere med synkebesvær ved festmåltider. Det giver tryghed. Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

“Vil du have en bid mere, Lis?” Social- og sundhedsassistent Daisy Friis Larsen hjælper 93-årige Lis Rønne med at få endnu en mundfuld and og rødkål. Fejringen af mortensaften er allerede godt i gang på plejehjemmet Ingeborggården på Frederiksberg i København. 

Læs også: Derfor kan covid-dødsfald føre til erstatning, selvom alle regler er overholdt

Normalt er der under 50 beboere fra hver afdeling, der spiser aftensmad sammen, men i dag er der op moddet dobbelte ved  bordene, fordi der er mange pårørende på besøg. Den slags travlhed ved højtidsmiddage kan skabe udfordringer. 

På plejehjem har op mod 70 procent af beboerne dysfagi, altså tygge- og synkebesvær, i en eller anden grad, hvilket særligt giver udfordringer ved højtider, hvor både menu og bemanding er anderledes. 

Men på Ingeborggården er her roligt. Specifikke retningslinjer sikrer, at måltiderne bliver en tryg oplevelse. Både for beboere og personale. 

“Ved højtider kan vi komme ud af rutinen. Der kan for eksempel være  pårørende, der ikke kender til den kost, deres familiemedlemmer får. Ting kan gå galt. Det hjælper mig at vide, at hele personalet følger et sæt meget konkrete retningslinjer,” siger Daisy Friis Larsen. 

Læs også: FOA: Omsorgssvigt på skjulte optagelser skal hverken forsvares eller forklares

Et øjebliks uopmærksomhed 

Hun sætter pris på, at retningslinjerne er simple, men konkrete. For eksempler der en optegnelse over, hvem der  har særlige behov, og hvordan personalet bedst hjælper den enkelte beboer. 

Der er også en nøje gennemtænkt bordplan. Den til mortensaften har taget to timer at udarbejde. 

“Men det er godt givet ud. Vi arbejder forebyggende,” siger Daisy Friis Larsen, der i aften mandsopdækker Lis Rønne. 

Hun har næsten ingen tænder og er desuden dement, hvilket udgør en særlig udfordring, når det kommer til dysfagi. 

“Mange glemmer, hvad de må og ikke må spise. Det tager kun et øjebliks uopmærksomhed, så har de taget et lidt for stort stykke kød eller kartoffel,” siger Daisy Friis Larsen. 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Koteletten i den gale hals

For ting kan gå galt. Endda gruelig glat. Det har Daisy Friis Larsen oplevet, da en beboer for år tilbage fik en kotelet i den gale hals og endte med at få hjertestop. 

“Han blev heldigvis genoplivet, men det blev startskuddet til, at vi fik de her retningslinjer. Mig bekendt har vi ikke haft et eneste uheld siden,” fortæller Daisy Friis Larsen.

Sikre måltider ved højtider

Retningslinjer på plejehjemmet Ingeborggården sikrer, at måltider – især højtider – bliver en tryg oplevelse for beboerne:

  • Bordplan: Hvem sidder hvor, hvilken mad og drikke må/kan beboerne spise (fx allergi, antabus diabetes, hakket eller pureret mad).
  • Personalet ved hvem de skal hjælpe og med hvad.
  • Køkken: Ved hvem, der kommer og serverer mad eller specialkost.

Kilde: Plejehjemmet Ingeborggården


Dysfagi
Dysfagi er en samlet betegnelse for synkeproblemer. Dysfagi kan resultere i fejlernæring, kvælning og i lungebetændelse forårsaget af fejlsynkning af mad og væske til lungerne.

Kilde: Patientombuddet

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev