Annonce

Ung kvinde ligger og ser modstræbende på på en bunke bøger

Nu bliver det lettere at blive klogere på dit fag


Ny aftale om voksen- og efteruddannelse skal styrke både basiskundskaber og udvikle nye kursustilbud til forskellige fag. Aftalen sætter særlig spot på sosu-området.

Annonce

Måske er du lidt bange for bøger og uddannelse, fordi du har svært ved at læse? Det er bare ét af de problemer, som den nye aftale om voksen- og efteruddannelse vil tage hånd om.  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

En ny aftale om efteruddannelse, som regeringen netop har indgået med fagbevægelsen og arbejdsgiverne, skal sende væsentligt flere på efteruddannelse. 

De senere år har færre fået efteruddannelse, og det er sket samtidig med, at mange arbejdspladser har brug for at deres ansatte efteruddannes og opkvalificeres. 

Dette problem var baggrunden for de såkaldte treparts-forhandlinger om uddannelse, der nu er mundet ud i en aftale til cirka 2 ½ milliarder kroner.

Mange forskellige projekter

De mange penge skal bruges til forskellige projekter:

Ufaglærte og faglærte får bedre muligheder for at efter- og videreuddanne sig til nye opgaver med penge fra en særlig omstillingsfond.

Basale færdigheder skal styrkes, blandt andet ved at ansatte med læse-, skrive- og regneproblemer får mere information om muligheder for uddannelse.

Godtgørelsen for at deltage i arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) og voksen- og efteruddannelse (VEU) hæves fra 80 procent til 100 procent af den højeste dagpengesats.

Skolerne får højere tilskud, så de kan hæve kvaliteten af AMU-kurserne og bedre kan tilpasse kurser til behovene på de enkelte arbejdspladser.

For at sikre bedre overblik over kursustilbuddene, skal der i fremtiden kun være én indgang til hele systemet.

Aftalen skal gøres konkret

Aftalen har speciel opmærksomhed på sosu-området, hvor der skal igangsættes særligt målrettede AMU-forløb, som både skal give ufaglærte på området et fagligt løft i retning mod at blive social- og sundheds-hjælpere, og fastansatte sosu-hjælpere mulighed for at blive social- og sundhedsassistenter.

”Nu hviler der et stort ansvar på arbejdsgiverne og os for at medvirke til at få hjulene til at rulle. Vi har et udgangspunkt, men det er ikke gjort med denne aftale alene,” siger Dennis Kristensen, FOAs formand.

Det videre arbejde sker i efteruddannelses-udvalgene, hvor FOA sammen med arbejdsgiversiden skal udmønte blandt andet aftalen på sosu-området.

KL vil have mere uddannelse til sosuer

Formand for Kommunernes Landsforening (KL), borgmester Martin Damm, havde gerne set en endnu mere forpligtende aftale på sosu-området. 

Selvom han er tilfreds med trepartsaftalens særlige fokus på området, mener han ikke, at den grundlæggende løser kommunernes problemer med at uddanne de ansatte til nye opgaver i ældreplejen og i det nære sundhedsvæsen.

”Der er i stedet tale om få forbedringer inden for det nuværende system,” siger han.    

De dele af treparts-aftalen, som kræver ændringer af lovgivningen, skal en tur gennem Folketinget. Men Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har allerede tilkendegivet, at de støtter aftalen, og det sikrer et flertal for den.  

Trepartsforhandlinger

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev