Annonce

Kvindelig sosu-assistent betjener udstyr til mammografi

Få 25.000 kroner til uddannelse


Sosu-assistent Ninna Andersen fik en uges kursus i mammografi. Se hvordan du kan få op til 25.000 kroner til efteruddannelse.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Ninna Andersen betjener den maskine, der tager røntgenbilleder af kvinder for at tjekke for brystkræft. Hun har for nylig - med støtte fra Den Regionale Kompetencefond - været på kursus for at blive opdateret i den nyeste viden om mammografi. "Det er fantastisk, at der findes den mulighed. Uden penge fra fonden var jeg ikke kommet af sted," siger hun.  Niels Åge Skovbo

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

”Vi har brug for at udvikle os fagligt og komme hjem med ny inspiration.”

Det siger social- og sundhedsassistent Ninna Andersen, der for nylig har været på en uges efteruddannelse efter at have fået penge fra Den Regionale Kompetencefond.

Fonden åbnede 1. april 2016, så alle ansatte i regionerne nu kan søge op til 25.000 kroner om året til kompetencegivende uddannelse. Det kan for eksempel være dansk og matematik inden for det, som kaldes forberedende voksenundervisning (FVU), eller diverse AMU-kurser.

Hospitalerne har ikke råd

Ninna Andersen, der arbejder med mammografi på en brystscreeningsklinik i Horsens under Aarhus Universitetshospital, ser kompetencefonden som en døråbner til at blive opdateret på de nyeste teknikker.

”Uden penge derfra var vi ikke kommet på kursus, har vores leder sagt. Det er fantastisk, at der findes den mulighed, når nu hospitalerne skal spare så meget,” siger Ninna Andersen.

Hun har de seneste otte år arbejdet med en mammomat, som er det apparat, der tager røntgenbilleder af kvinder, der bliver screenet for brystkræft.

På kurset har hun blandt andet udvekslet erfaringer med kolleger fra andre steder i landet og fået input fra en ergoterapeut til, hvordan man passer på sin krop. I et job med mange gentagne bevægelser som hendes, er det vigtigt at vide, hvordan man bruger sin nakke, arme og skuldre hensigtsmæssigt.

Ansatte i kommuner kan også søge penge

Også ansatte i kommunerne kan søge om penge til efteruddannelse. Ved overenskomstforhandlingerne i 2013 blev det aftalt at oprette Den Kommunale Kompetencefond, og initiativet er blevet videreført i overenskomstperioden 2015 - 2018.

De to fonde har mange ligheder. Der er dog blandt andet den forskel, at arbejdsgiveren i Den Kommunale Kompetencefond skal medfinansiere 20 procent af udgifterne til uddannelsen.

Sådan gør du

Du kan årligt søge 25.000 kroner. Du kan godt søge flere gange om året, bare det samlede beløb ikke overstiger 25.000 kroner. Pengene kan gå til deltagerbetaling på den valgte uddannelse, transport, ophold og eventuelt materialer, som ikke i forvejen er dækket af statslige midler.

  •  Tal med din leder om dine udviklingsmuligheder og find ud af, hvornår du kan deltage i uddannelsen.    
  • Hent/download et ansøgningsskema på fondenes hjemmesider og udfyld det. Du kan hente hjælp på hjemmesidernes tjeklister og i ofte stillede spørgsmål (FAQ).
    Din leder og din tillidsrepræsentant skal underskrive ansøgningen.
  • Når ansøgningen er udfyldt og underskrevet, skal du uploade/aflevere den elektronisk (se hvordan du gør på fondenes hjemmesider). Du vil få svar på din ansøgning inden for 14 dage.    

Læs mere: Den kommunale Kompetencefond
Læs mere: Den regionale Kompetencefond
Læs mere: På Uddannelsesguiden kan du få et overblik over uddannelsesmuligheder.

Fakta: Det har ansøgere spurgt om

Kan man søge penge til at dække de udgifter, der er ved at læse til pædagog, mens man er ansat som pædagogmedhjælper?
Svar: Nej. Man kan ikke få tilskud til materialer og transport på pædagoguddannelsen, da det er en grunduddannelse/professionsbachelor. Kompetencefondene støtter fortrinsvis efter- og videreuddannelser, der er relevante i forhold til de primære arbejdsopgaver, man varetager på arbejdspladsen.

Kan flexjobbere få støtte?
Svar: Ja. Alle, der er dækket af en FOA-overenskomst, har samme løn- og ansættelsesforhold. Den konkrete kursusplanlægning i forhold til arbejdstid må dog foregå lokalt, da det afhænger af den konkrete flexjob-aftale. Kontakt evt. din FOA-afdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev