Annonce

Kollegaer holder pause sammen

Kend reglerne: Se hvornår du må holde pause


Pauser er et område, der ofte giver spørgsmål. For hvad har man som ansat krav på? Lis Bjørnestad og Asbjørn Andersen fra FOA Overenskomst guider dig gennem pause-bestemmelserne på det kommunale døgnområde.

Annonce

Omsorgsmedarbejder Kenneth Laugesen Johansen og socialpædagog Mia Pedersen fra bofællesskaberne Inge og Sofie Marie i Ringsted holder pauserne sammen. Det styrker fællesskabet på arbejdspladsen. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Hvem må holde pause?

Arbejder du mere end seks timer om dagen, har du ret til en pause på en halv time. Det har et EU-direktiv slået fast. Men det siger ikke noget om, hvem der betaler pausen, eller hvad det betyder, hvis du arbejder mindre end seks timer dagligt.

I overenskomstens arbejdstidsaftale på KL’s døgnområde (ældre, sundhed, handicappede m.v) står der, at pauser af mindre end en halv times varighed, hvor den ansatte står til rådighed for arbejdspladsen, medregnes i arbejdstiden. Det gælder for mange af FOAs faggrupper på det offentlige område.

Læs også: Fælles pauser styrker sammenholdet

Og KL skriver i et notat om pauser, at EU-direktivet ikke må tolkes, som at ansatte, der arbejder mindre end 6 timer dagligt ikke skal have pause. Det skal de. Men det kan godt være, at det er en kortere pause end 29 min. Det afklares lokalt.

Hvad er forskellen på arbejdsgiver og selvbetalt pause?

Hvis du selv betaler for at holde pause, råder du selv over tiden. Så må du forlade arbejdspladsen og fx gå i Føtex, hvis du vil det i pausen. Så kan du ikke forstyrres undervejs.

Læs også: Røgfri arbejdstid giver bedre mad til de gamle

Hvis din pause er betalt, skal du stå til rådighed og må derfor ikke forlade arbejdspladsen. Og der er ikke grænser for, hvad rådighed er. Rent faktisk kan man som ansat blive pålagt en opgave i det øjeblik, man har sat sig for at holde pause.
 

Hvad er pausens formål?

Som arbejdstager kan man regne med, at man i løbet af en normal arbejdsdag har ret til én pause, og den er til at spise i. Det er udgangspunktet i overenskomsten. Formålet med pausen skal tilgodeses.

Og det betyder, at en pause ikke kan placeres i begyndelsen eller i slutningen af en vagt, hvis denne vagt strækker sig over et tidspunkt, hvor der på arbejdspladsen er kutyme for at spise frokost eksempelvis.

Har du ret til en rygepause?

Det er arbejdsgiver, der kan diktere, hvor mange pauser, du må holde. Alt, hvad der er af kutymepauser, er noget, man har talt sig til rette til lokalt. Hvis der bliver indført rygeforbud på en arbejdsplads, vil en eventuel rygepause ikke blive erstattet af andre pauser, da det ikke er en ret. Det er en praksis, man har brugt.

Læs også: Nødråb fra ambulanceredder: Ingen tid til pauser

Nogle steder i det private flekser rygerne ud, hvis de skal ryge. På den måde betaler de selv for rygepausen. Men det afgørende er fortsat, om arbejdsgiveren tillader det.

Hvordan er reglerne for pauser om natten?

Reglerne er de samme. Men fremfor alt skal du ikke lægge dig til at sove. Det kan være en grund til opsigelse. Man skal stå til rådighed, og så kan man ikke ligge og sove.

Kilder: Chefkosulenterne Lis Bjørnestad og Asbjørn Andersen fra FOA Overenskomst,
Notat fra KL: Ældreområdets arbejdstidsbestemmelser om pauser, FOA vejledning: Skab sunde arbejdstider

Pause: kortere eller længere tidsrum, hvor en aktivitet er ophørt og midlertidig ligger stille.

Kilde: Ordnet.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev