Annonce

Sektorformand Karen Stæhr og formand for SIND Knud Kristensen

Tema: Kongres 2016

FOA: Gør udskrivningsaftaler i psykiatrien obligatoriske


Tusindvis af psykisk syge udskrives uden en udskrivningsaftale. Det gør det svært at give dem den rette hjælp. Derfor foreslår FOA at gøre aftalerne obligatoriske.

Annonce

Alt for sjældent får psykisk syge borgere en udskrivningsaftale og koordinationsplan med sig, når de bliver udskrevet efter en tvangsindlæggelse. Derfor vil FOA nu gøre aftalerne obligatoriske. Niels Åge Skovbo

Af Anna Rossman Thejsen
Redaktionschef

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Når en psykisk syg udskrives efter en tvangsindlæggelse, sker det alt for sjældent, at borgeren får en udskrivningsaftale og koordinationsplan med sig.
 
Derfor foreslår FOA nu at gøre udskrivningsaftaler og koordinationsplaner obligatoriske. 
Formand for FOAs Social- og Sundhedssektor Karen Stæhr præsenterede onsdag forslaget på kongressen som en del af FOAs psykiatripolitiske debatoplæg ‘Sammen om psykiatrien’.
 
Som Fagbladet FOA tidligere har skrevet, blev 4.872 personer i 2015 tvangsindlagt eller tvangstilbageholdt ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen. I samme periode blev der kun lavet 871 udskrivningsaftaler og koordinationsplaner. 
 

Læs også: Vigtige planer mangler, når psykisk syge udskrives 

Konsekvensen er, at de ansatte, der skal tage imod dem, blandt andet ude på bostederne ikke har kendskab til borgerens sygdomsforløb. Det øger risikoen for vold og genindlæggelser. 
 

SIND: For få udskrivningsplaner i dag

Formand for psykiatribrugerne og deres pårørendes interesseorganisation, SIND, Knud Kristensen, er enig i, at der er behov for langt flere udskrivningsaftaler, end tilfældet er i dag.
 
“Der bliver lavet alt for få udskrivningsaftaler. Det burde faktisk være muligt for et botilbud at nægte at tage imod en borger, hvis hospitalet ikke har lavet en udskrivningsaftale og koordinationsplan,” siger Knud Kristensen. 

Knud Kristensen vil ikke gå så langt som til at sige, at planerne skal gøres obligatoriske. Men han mener, at det er vigtigt at lægge opgaven med at lave planerne ud til flere fagpersoner.
 
“Der bør være et tværfagligt samarbejde, hvor dem, der kender borgeren, altså også sosu-assistenten og ergoterapeuten, deltager i arbejdet,” siger Knud Kristensen.
 
Det flugter godt med den del af FOAs forslag, hvor der lægges op til at andre end overlægen bør kunne deltage i arbejdet med planerne.
 
“Det kan være en væsentlig arbejdsbyrde, hvis udarbejdelsen af aftaler og planer ligger hos få, typisk hos en overlæge. Opgavens udførsel kan bredes ud til andre personalegrupper. Dog er det vigtigt, at ansvaret entydigt placeres hos én,” står der i FOAs psykiatripolitiske debatoplæg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev