Annonce

Kvinde holder sig til hovedet

Tema: Vold i psykiatrien

Stor ulighed i behandlingen når psykisk syge udskrives


Der er stor forskel på, hvor gode lægerne er til at hjælpe psykisk syge til et godt liv i kommunerne. Nu er to ministre kaldt i samråd.

Annonce

Der er stor forskel på, hvor gode lægerne er til at hjælpe psykisk syge og den kommune, som de udskrives til, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I dag kalder Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg Sophie Løhde (V) og Karen Ellemann (V), henholdsvis sundheds- og ældreminister og social- og indenrigsminister, i åbent samråd.  Her vil de blandt andet afkræve ministrene svar på, om de såkaldte udskrivningsaftaler og koordinationsplaner bliver brugt tilstrækkeligt – det mener Sundhedsstyrelsen nemlig ikke de gør.

 

Men der er også et andet stort problem med planerne og aftalerne, der er vitale for psykisk syge, når de udskrives fra region til kommune. Der er meget store regionale forskelle på, hvor gode regionerne er til at hjælpe tvangsindlagte psykisk syge godt videre, når de udskrives. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. 


Således lavede Region Midtjylland i 2015 456 udskrivningsaftaler og koordinationsplaner mens Region Sjælland lavede 47, Region Nordjylland lavede 83, Region Hovedstaden 194 og Region Syddanmark lavede 91.

 

Det er problematisk, for papirerne indeholder vigtige informationer om patienten, eksempelvis om misbrug eller voldelig adfærd, som kommunerne skal bruge for at hjælpe den sindslidende godt videre i sit liv.

 

“Det her er simpelthen ikke i orden. Man skal have den samme gode behandling, uanset om man er i behandling i Skagen eller København,” siger Knud Kristensen, der er formand for Sind, som er talerør for de psykisk syge og deres pårørende.

 

Han fortæller, at når aftalerne og planerne mangler, øger det risikoen for konflikter og i værste fald genindlæggelser af den syge.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Stor kvalitetsforskel

Allerede i 2011 lavede Sundhedsstyrelsen en stor undersøgelse af 40 genindlæggelser i psykiatrien, hvor der ikke var indberettet en udskrivningsaftale eller koordinationsplan. Undersøgelsen konkluderede blandt andet, at der var stor forskel på kvaliteten af aftalerne og planerne. 


Det er ikke rimeligt, mener KL:

 

”Der er ingen tvivl om, at vi på dette område er nødt til at handle anderledes end hidtil gjort. Vi kan ikke fra kommunernes side leve med, at beboere eller ansatte risikerer at komme alvorligt til skade eller i værste fald blive slået ihjel, fordi der ikke tages højde for de udfordringer og problemer, som nogle beboere kommer med,” skriver Jacob Bundsgaard (S), næstformand i KL, i en mail til Fagbladet FOA.


Han oplyser, at KL har sammen med regeringen og Danske Regioner vil forsøge at finde en løsning på den geografiske ulighed, der er i udskrivningen af psykisk syge.

Danske Regioner: Ikke godt nok

Hos Danske Regioner, der er ansvarlig for driften af psykiatrien, understreger man, at det ikke er okay, at der blandt de enkelte regioner er så store forskelle i antallet af udskrivningsplaner og koordinationsaftaler.


”Forskellen er uacceptabel. Vi kan ikke leve med, at der er så store forskelle mellem regionerne, fordi vi de her år arbejder rigtigt meget med at sikre ensartethed i vores tilbud i psykiatrien,” siger Charlotte Fischer (R), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner.

 

Hun fortæller, at et stort fokus de næste mange år vil være at skabe sammenhæng i psykiatrien, og i den forbindelse er udskrivningsplanerne og koordinationsaftalerne vigtige.

 

”Det er ikke en lille detalje. Og derfor må jeg jo sige, at det her er vores ansvar som politikere at sige til ledelsen på hospitalerne, at det her er super vigtigt. Det ligger mig virkeligt meget på sinde at få det her op at køre,” siger Charlotte Fischer.


Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev