Annonce

Japansk visit: Se deres begejstring for jysk plejehjem


Der var ros og grin på japansk, da to forskere tog den lange rejse fra Japan for at lære af lille Danmark.

Annonce

"I er velkomne igen en anden gang," siger beboer på plejehjemmet Sønderskovhus, Erik Preben Andersen, efter forskerne Nobu Ishiguro og Yori Nishijima har vist ham en opfindelse fra Japan. Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

"I Japan er vi gode til at udvikle teknologi, men vi er ikke gode til at anvende det."

Ordene kommer fra Nobu Ishiguro. Hun er forsker og lektor ved Okaka University i Japan. Sammen med kollegaen Yori Nishijima har de pakket kufferten og rejst den lange vej til Danmark for at lære af, hvordan vi herhjemme udnytter velfærdsteknologi i ældreplejen.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

I løbet af deres få dage korte besøg skal de vidt omkring i landet. Blandt andet til Lystrup lidt nord for Aarhus, hvor de skal besøge plejehjemmet Sønderskovhus. Den ene del af plejehjemmet har for nylig gennemgået en stor renovering. Nu er stedet spækket med topmoderne apparater og faciliteter, der gør hverdagen nemmere for både beboere og personale.

Ekstra ressourcer

Plejehjemmet er et mekka for teknologi-entusiaster. Her er justerbar spabad med lyseffekter, såkaldte skylle-tørre-toiletter med hæve/sænke-funktion, forskellige farver lys i loftet afhængig af, om der skal hygges eller motiveres til aktivitet samt susende robotstøvsugere for blot at nævne nogle af de teknologiske finurligheder.
 
"Det frigør ressourcer. For eksempel har vi fået en gennemgående lift fra soveværelse til badeværelse, som gør, at der kun er brug for en hjælper i stedet for to. De frigjorte ressourcer kan i stedet bruges på mere omsorg og pleje for dem, der har behov for det," siger plejehjemmets leder Conny Christensen til Fagbladet FOA. Sammen med fysioterapeut Lisbeth Sørensen står hun for at vise plejehjemmet frem for de to gæster.

De mange muligheder begejstrer de to japanere. Især måden, teknologien anvendes i hverdagen.

"Jeg er meget imponeret over den måde, de inddrager medarbejderne og borgerne for at finde ud af, hvad der er bedst, og hvordan man løser problemer," siger Nobu Ishiguro på klingende dansk til Fagbladet FOA. Det danske har hun lært som studerede på Roskilde Universitet og ved sidenhen at læse dansk i Japan.

De to japanere har også noget at vise frem. I videoen øverst i artiklen kan du se den robot, som Yori Nishijima stolt viser frem for beboeren Erik Preben Andersen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev