Annonce

portrætbillede af en kvinde i sorttrøje

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Plejefirma planlagde egen konkurs

Af Ronni Abergel
Journalist

Af Signe Højgaard
Nyhedsredaktør

Et privat plejefirma med afdelinger i flere jyske byer gik konkurs med en gæld på over ni millioner kroner i august. Dagen efter blev medarbejderne tilbudt at fortsætte i et andet plejefirma med samme ledelse, dog nu med den konkursramte direktørs tidligere samlever i spidsen. Det ligner konkursrytteri, lyder vurderingen fra ekspert. 

Annonce

Social og sundhedsassistent Anne-Mette Boeriis har stadig ikke fået 30.000 kroner plus renter fra det konkursramte plejefirma Cenz. Niels Åge Skovbo

Af Ronni Abergel
Journalist

Af Signe Højgaard
Nyhedsredaktør

Annonce

Da det private plejefirma Cenz Service Partner gik konkurs stod medarbejdere, skattevæsnet, og banken tilbage med en regning på over ni millioner kroner.

Kommunerne Silkeborg, Randers og Viborg måtte med dags varsel skaffe personale til flere hundrede borgere, da det private plejefirma pludselig lukkede ned.

Flere social - og sundhedsassistenter og sosu-hjælpere er gået glip af mange tusinde kroner. Mindst 14 tidligere medarbejdere har i flere måneder ikke fået pension, selv om det så sådan ud på lønsedlerne.

Social - og sundhedsassistent Anne-Mette Boeriis fik tilkendt 30.000 kroner plus renter i erstatning i april for en uretmæssig fyring. Hun og et andet FOA-medlem har stadig ikke fået deres penge fra det konkursramte plejefirma.

”Vi troede, at vi ville få vores penge i løbet af to til tre uger. Nu håber jeg bare på, at pengene kommer inden jul, så ungerne kan få nogle ordentlige gaver,” siger social - og sundhedsassistent Anne-Mette Boeriis til Fagbladet FOA.

Tidligere samlever og investorens kone startede nyt firma

Allerede dagen efter det private plejefirma Cenz Service Partner gik konkurs, blev medarbejderne tilbudt arbejde i et andet privat plejefirma, Midtjysk Pleje og Erhverv. Der er en række ligheder mellem de to private plejefirmaer.

Det nye selskab tilbyder ligesom det gamle selskab hjemmepleje i kommunerne Randers, Silkeborg og Viborg. Flere borgere, der fik hjemmepleje fra Cenz, er blevet kontaktet af det nye firma Midtjysk Pleje. Borgerne fik tilbudt at få hjemmepleje fra de samme hjælpere, som de havde i Cenz. De skulle bare vælge Midtjysk Pleje som ny leverandør.

Ejerne af det konkursramte selskab, Carsten Nielsen og Steen Petersen, har officielt ikke noget at gøre med det nye plejefirma. Altså lige bortset fra, at firmaet er stiftet af Steen Petersens kone Linda Petersen, og den tidligere direktør i Cenz Carsten Nielsens tidligere samlever og medarbejder er direktør i det nye firma.

Professor i Jura ved Aalborg Universitet og ekspert i selskabsret Erik Werlauff vurderer ud fra Fagbladet FOA’s research, at alt tyder på, at der reelt var tale om virksomhedsoverdragelse maskeret som en konkurs.

”Det lyder som om, at der har fundet en virksomhedsoverdragelse sted. Men så skal man betale for det, og så kan man ikke bare slippe ved at lade virksomheden gå konkurs,” siger han til Fagbladet FOA.

Overdrog Randers-afdeling før konkurs

Allerede fem måneder før konkursen af Cenz blev Randers-afdelingen af firmaet overdraget til det nye selskab Midtjysk Pleje.

Helle Sørensen, som indtil da var ansat i Cenz, skulle være direktør i det nye selskab i Randers.
En af de tidligere ansatte fra Cenz, som blev overført, var social - og sundhedsassistent Anne Mette Jensen fra Randers.

”Vi blev indkaldt til personalemøde den 3. marts, hvor Carsten Nielsen fortalte os, at Cenz var blevet for store og havde for mange ansatte. Det var noget med nogle forsikringsforhold, hvorfor vi skulle overføres til Midtjysk Pleje og Erhverv. Alternativt kunne vi sige op, fik vi at vide,” fortæller den tidligere medarbejder.

Alle syv medarbejdere i Randers-afdelingen af Cenz accepterede at få overført deres ansættelse til det nye selskab, fortæller Anne Mette Jensen.

De ansatte fortsatte med at betjene borgerne i Randers i uniformer og firmabiler fra Cenz. På papiret fungerede de som underleverandør, oplyser Randers Kommune.

Ledelsen afviser

Direktør i Midtjysk Pleje, Helle Sørensen, ønsker ikke at lade sig interviewe af Fagbladet FOA. Hendes tidligere samlever Carsten Nielsen, som var direktør i det konkursramte selskab Cenz, afviser, at Midtjysk Pleje og Cenz reelt er det samme selskab drevet videre i et nyt navn.

Han peger på, at det slet ikke ville være muligt at lave en virksomhedsoverdragelse i stedet for at lade firmaet gå konkurs. Borgere, der modtager hjemmepleje under fritvalgsordningen, kan ikke overdrages til et nyt plejefirma uden at blive spurgt først.

”Man kan ikke tage borgere med, så man kan ikke købe dem ud af selskabet. Det er fritvalgsborgere, så de skal spørges af kommunen,” siger han til Fagbladet FOA.

Den anden medejer og den finansielle bagmand af Cenz, Steen Petersen, har ikke ønsket at svare på spørgsmål om Cenz.

Læs også direktør i det konkursramte plejefirma Carsten Nielsen forklare, hvordan han opfordrede sin tidligere samlever til at starte det nye firma Midtjysk Pleje: Plejefirma afviser alle anklager

Læs også tidligere medarbejder fortælle om møde, hvor ansatte blev tilbudt nyt arbejde mod at kontakte deres tidligere borgere og dermed bryde tavshedspligten: Plejefirma opfordrede til brud på tavshedspligt

FAKTA: Tidligere samlever i spidsen og nu med sønnen som ejer

Midtjysk Pleje og Erhverv Aps blev stiftet af Linda Petersen allerede i november sidste år. Linda Petersen er gift med Steen Petersen. Han var medejer af Cenz Service Partner A/S via selskabet Steen Petersen Aps, og derudover sidder han i fodboldklubben Viborg FF’s bestyrelse.

Ifølge Carsten Nielsen stifter Linda Petersen Midtjysk Pleje, fordi hun gerne vil hjælpe Helle Sørensen. Direktøren i det nye selskab Midtjysk Pleje, Helle Sørensen, har indtil da været ansat under Carsten Nielsen i mindst femten år med at gøre rent. De to har tidligere været samboende og har en søn sammen.

Carsten Nielsen oplyser, at Helle Sørensen allerede har overdraget sin anpart i Midtjysk Pleje til parrets fælles søn for at ”imødekomme et generationsskifte”.
I dag er det Steen Petersens kone og Carsten Nielsens søn, som i fællesskab ejer Midtjysk Pleje.

Officielt har Carsten Nielsen og Steen Petersen intet med Midtjysk Pleje at gøre.
Når Linda Petersen ikke starter nye virksomheder med over tredive ansatte, er hun bogholder i Ejendomsselskabet Viborg. Her arbejder hun for sin datter, Tanja Petersen, som er direktør i selskabet. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies