Annonce

Et hvidt udråbstegn på en rød og orange baggrund

Tema: Fusk i hjemmeplejen

FOA erklærer krig mod plejefirma

Det private firma Cura Pleje A/S, der leverer hjemmehjælp i en række nordsjællandske kommuner, underbetaler sine ansatte og vil ikke tegne overenskomst med FOA. Derfor varsler forbundet nu konflikt mod firmaet. 

Annonce

FOA har mistet tålmodigheden med det private plejefirma Cura Pleje, der kan se frem til strejke og blokade, hvis firmaet ikke indgår overenskomst. Grafik: Joe Anderson

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Redigeret 19. februar 2015.

”Vi tilbyder en god løn”, fortæller firmaet Cura Pleje A/S i jobannoncer på sin hjemmeside. Dog uden oplysninger om, hvad det mere konkret vil sige. Og det er sikkert med god grund, for FOA mener, at firmaet driver rovdrift på sine ansatte. 

De ansatte får for eksempel ikke løn under sygdom, ingen løn ved aflysninger hos borgeren, lav pension og halv løn, hvis transport og ventetid overskrider 30 minutter. De skal heller ikke regne med de typiske fridage, som FOAs overenskomst sikrer, eller med den 6. ferieuge. 

FOA har gennem længere tid forgæves forsøgt at indgå overenskomst med Cura Pleje, og nu er tålmodigheden bristet. Derfor risikerer firmaet strejke, blokade og sympatikonflikter fra den 1. april. 

”Vores medlemmer i Cura Pleje skal have ordentlige vilkår. Men vi skylder også de private firmaer, vi har overenskomst med, at gøre noget. Vi risikerer, at de lukker ned, hvis konkurrenter får lov til at dumpe lønnen,” siger FOAs forhandlingschef Jakob Bang. 

Cura løj om OK

Cura Pleje har opgaver i kommunerne Furesø, Allerød, Hørsholm, Hillerød og Rudersdal. Nogle af kommunerne har i deres kontrakt forudsat, at plejefirmaet overholder overenskomstmæssige standarder for løn og ansættelse, sådan som den internationale arbejdsorganisation under FN, ILO, kræver det. 

”Men disse klausuler fungerer åbenbart ikke godt nok, måske fordi kommunerne ikke i tilstrækkeligt omfang kontrollerer, at de bliver overholdt,” mener Jakob Bang. 

Cura Pleje har forsøgt at kringle sig uden om problemet med oplysninger om, at firmaet er medlem af arbejdsgiverorganisationen Danske Service og omfattet af dennes overenskomst. Oplysningerne har dog senere vist sig at være helt uden hold i virkeligheden. 

Strejke og blokade

FOA følger med konfliktvarslet over for Cura Pleje spillereglerne på det danske arbejdsmarked, og hvis konflikten træder i kraft 1. april betyder det, at FOA-medlemmer i Cura Pleje nedlægger arbejdet, og at andre FOA-medlemmer ikke må påtage sig arbejde i firmaet.

De kommunale jobcentre må heller ikke anvise arbejde til ledige. 

”Vi varsler endvidere sympatikonflikt over for de berørte kommuner, så de ikke kan levere arbejdskraft til Cura Pleje, og vi beder andre forbund om sympatikonflikt for at sikre, at alle slags leveringer til Cura Pleje kan blokeres,” siger Jakob Bang.

Læs også: "Jeg knoklede for en pengemaskine" 

 

Læs tidligere artikler om Cura Pleje:
 
”Gå på arbejde i 10 timer- få løn for 8” 

”Ingen løn for aflyste besøg i hjemmeplejen”

”Vil spise sosu’er af med overenskomst for ufaglærte” 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev