Annonce

Ny bog vil bryde tabu om døden


Døden er fortsat et tabu også på plejehjem og sygehus. Det mener Ældre Sagen, som efterspørger mere viden om pleje og behandling af døende. 

Annonce

Bogen 'Tæt på døden' fra Ældre Sagen sætter fokus på pleje og behandling af døende. Foto fra bogens forside. 

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

De fleste danskere vil gerne vil dø i eget hjem, men det sker kun i ét ud af fire tilfælde.

Resten af os dør på sygehuse og plejehjem, som desværre ikke er ordentligt rustede til at tage sig af døende, mener chefkonsulent Margrethe Kähler fra Ældre Sagen.

Med bogen ’Tæt på døden’ vil hun sætte fokus på behovet for viden om palliation – altså pleje og behandling af døende.

Pres på hospice

”Der er så stort pres på hospice-centrene, at de ikke kan følge med og tage alle ind. Derfor er det vigtigt at sprede ekspertisen om palliation til sygehuse og plejehjem,” siger Margrethe Kähler til Fagbladet FOA.

Ifølge en tidligere undersøgelse fra Palliativt Videnscenter har kun halvdelen af alle plejeenheder en nøgle- eller ressouceperson med ekspertise i palliation, og i størstedelen af plejeenhederne er der ingen medarbejdere med efteruddannelse i palliation.

Med projekt ’Den svære samtale’ under Socialministeriet og initiativer som ’Dialogmøder om døden’ på Kildevæld Sogns Plejehjem i København er vi på vej i den rigtige retning, mener chefkonsulenten.

Døden fortsat et tabu

”Vi er på rette vej, men desværre er døden fortsat et tabu. Det gælder både blandt fagpersoner, men i den grad også blandt almindelige mennesker. Det er svært for os at tale om den sidste tid, så vi udskyder overvejelser og hensyn, selv om vi ikke burde,” tilføjer hun.

Bogen ’Tæt på døden’ udkom den 30. april og indeholder ’best practice’ fra hospitaler, plejehjem og hjemmeplejer, hvor de beskæftiger sig med palliation. I bogen fortæller flere pårørende desuden om deres oplevelser med at miste et nærtstående familiemedlem.

Bogen kan rekvireres gratis her: https://www.aeldresagen.dk/temaer/Sider/taet-på-doeden.aspx


Læs også: Samtaler gør os trygge ved døden

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev