Annonce

Debat 

Klumme: Handicapområdet har akut brug for hjælp


”Forråelsen trives bedst, hvor arbejdspresset er størst. Jo ringere bemanding, desto mere udbredt er tegnene på forråelse.”

Annonce

Sektorformand for Pædagogisk Sektor, Kim Henriksen, kommer i denne klumme med et opråb. Malte Kristiansen

Af Kim Henriksen
Sektorformand

Annonce

Tv-programmet Operation X har afsløret alvorlige omsorgssvigt over for borgere med handicap på to bosteder. Og en ny FOA-undersøgelse viser, at tegn på forråelse desværre er et udbredt problem på handicapområdet. Det kalder på en særlig indsats.

Fire ud af ti FOA-medlemmer på handicapområdet oplever ugentligt tegn på forråelse. Det kan være latterliggørelse af borgere, øget brug af skældud eller straf over for borgere, at nye kolleger undrer sig over hårdheden og tonen i sproget, eller at personalegruppen undgår bestemte borgere på grund af travlhed.

Forråelsen trives bedst, hvor arbejdspresset er størst. Jo ringere bemanding, desto mere udbredt er tegnene på forråelse. For forråelse opstår ud af afmagt. Den opstår, hvis man trods gode intentioner må indse, at rammerne for at gøre det godt bare ikke findes. Derfor er der akut behov for at forbedre rammerne på handicapområdet.

For FOA er et uddannelsesløft en central del af løsningen. Det kan blandt andet ske ved at uddanne flere dedikerede omsorgs- og pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter. Og så er vi nødt til at se på, hvordan vi får nedbragt antallet af timelønnede. For jo flere uddannede og fastansatte medarbejdere, jo vanskeligere har forråelsen ved at sive ind og gennemsyre kulturen på arbejdspladsen. Der er alt i alt behov for gennemgribende ændringer af specialområdet. I FOA ser vi derfor frem til de drøftelser, som socialministeren har inviteret til.

Klummen er bragt i det trykte Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev