Annonce

Portrætbillede af kvinde i hvid skjorte foran træ

Sosu-assistent trækker i jakkesæt: Susanne dømmer EM i Sosu-Skills


Social- og sundhedsassistent Susanne Kock-Jensen er med som dommer, når Signe Gundlach dyster til EM i Sosu-Skills i Gdańsk. Der er meget at være opmærksom på, for Susanne skal holde øje med selv den mindste detalje. Hun har også nogle gode råd til det danske håb i konkurrencen.

Annonce

Susanne Kock-Jensen skal sikre, at alle deltagerne bedømmes ens, uanset hvilket land de kommer fra. Det er et krævende job, da sygepleje kan se forskelligt ud fra land til land. Rasmus Hargaard Breum

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Susanne Kock-Jensen har skiftet hjemmeplejeuniformen ud med et fint, mørkt jakkesæt.

Den hvide skjorte er nystrøget, og kraven sidder ret.

De milde øjne er erstattet af et kritisk blik.

Når Danmark i disse dage for første gang er repræsenteret til EM i Sosu-Skills i Gdańsk, er det ikke bare Danmarks deltager, Signe Gundlach, der er afsted. Danmark stiller nemlig også med en dommer, der skal være med til at bedømme de andre deltagerlandes præstationer. Og valget er faldet på Susanne Kock-Jensen, der til daglig er social- og sundhedsassistent ved hjemmeplejen i Skælskør.

”Jeg glæder mig. Jeg er stolt af mit fag, og jeg er stolt af at arbejde med mennesker. Derfor vil jeg gerne gøre en indsats for at promovere uddannelsen,” siger Susanne Kock-Jensen, da Fagbladet FOA møder hende inden afrejsen til Polen.

EuroSkills

EuroSkills er et europamesterskab for nyuddannede og unge studerende fra erhvervsuddannelser.

I år deltager 600 unge fra 32 europæiske lande. Deltagerne dyster i 43 forskellige håndværksfag.

Danmark stiller op med 21 deltagere, der alle har vundet DM i Skills. De dyster i fag som SOSU, kok, receptionist og tømrer.

I år afholdes EuroSkills i Gdańsk i Polen, hvor der forventes at komme cirka 100.000 besøgende.

EuroSkills bliver afholdt hvert andet år. Næste gang er Danmark vært, når EuroSkills 2025 går løs i Herning.

Læs mere på EuroSkills egen hjemmeside.
+

Ens vilkår for alle

For at blive godkendt som dommer, har Susanne Kock-Jensen først taget den internationale Skills-dommeruddannelse og bestået en eksamen. Her blev hun oplært i de internationale regelsæt og konkurrencestandarder.

”Uddannelsen handler især om etik og moral for blandt andet at undgå snyd til konkurrencen. Når jeg er dernede, må jeg også kun snakke engelsk til Signe, for at alt er transparent. De engelske faglige begreber er en udfordring, jeg har brugt meget tid på at øve,” siger Susanne Kock-Jensen.

I ugerne op til konkurrencen har Susanne Kock-Jensen været frikøbt fra sit arbejde i hjemmeplejen, så hun på fuldtid kunne koncentrere sig om forberedelserne til EuroSkills. En stor del af forberedelserne har været at samarbejde med de andre dommere om at udforme de opgaver, deltagerne udsættes for til konkurrencen.

Opgaverne tager udgangspunkt i normale arbejdsopgaver for social- og sundhedspersonale og kan være alt lige fra indlæggelse af kateter til hjertestop:

”Når jeg har udformet opgaverne, har jeg taget udgangspunkt i mine erfaringer som social- og sundhedsassistent. Jeg har sat mig meget ind i tingene, og på den måde er Skills-arbejdet også en god repetition af viden for mig” siger Susanne Kock-Jensen.

BLÅ BOG

Susanne Kock-Jensen blev bidt af Skills for ti år siden, da hun tog akademiuddannelsen i sundhedspraksis. En engageret underviser var overdommer ved Skills, og han opfordrede Susanne til at blive en del af konkurrencen.

Susanne Kock-Jensen er ikke utrænet, når det kommer til Skills. Hun er nemlig overdommer til regionsmesterskabet i Region Sjælland. Derudover har hun i mange år arbejdet som praktikvejleder, og hun ved derfor alt om sammenhængen mellem de praktiske- og teoretiske dele af sosu-faget.

Under EuroSkills har Susanne Kock-Jensen hver morgen tid med Danmarks deltager Signe Gundlach. Her kan hun coache Signe, dog uden at afsløre, hvad opgaverne specifikt kommer til at indeholde.

Susanne Kock-Jensen skal også være dommer til EuroSkills 2025.
+
Når dommerpanelet har diskuteret, hvordan opgaven skal udføres, har det været Susanne Kock-Jensens opgave at sørge for, at de danske ønsker bliver opfyldt. Sundhedssystemet er forskelligt på tværs af de europæiske lande, så det er dommernes vigtigste opgave at sikre, at der er ens vilkår for alle deltagere, uanset hvilket land de kommer fra:

”Der er mange ting at tage højde for. For eksempel er der måske forskel på, hvordan man reder en seng i Danmark i forhold til i Ungarn. Skal man bruge lagener eller dyner? Skal hjørnerne glattes ud? Det skal vi være opmærksomme på, så ingen præstation bliver fejlvurderet,” siger Susanne Kock-Jensen.

Den største udfordring for Susanne Kock-Jensen er, at hun ikke må støtte deltagerne på scenen. Det er ikke nemt, når man som Susanne har et omsorgsgen, der gør, at man altid gerne vil hjælpe andre:

”Nogle gange kan deltagerne godt blive pressede og kede af det. Men i sådan en situation, må jeg ikke træde ind og trøste dem. Det kan godt være svært,” siger Susanne Kock-Jensen.

Kvinde står med en rød trøje
Susanne Kock-Jensen er bidt af Skills. Hun håber, at hun kan arbejde med konkurrencen mange år frem i tiden. Rasmus Hargaard Breum

Susanne ser alt

Når Susanne Kock-Jensen skal bedømme en deltager, står hun på scenen med to andre dommere og overvåger, hvad deltageren gør. De bedømmer ud fra forskellige kriterier og giver point efter, hvor godt opgaven er udført. Deltagerne kommer på overarbejde, for dommerne lægger mærke til selv den mindste detalje:

”Vi ser alt. Hvis de for eksempel giver en patient kompressionssokker på, skal de både huske, at der ikke må være folder, og at sokkens hæl sidder rigtigt på foden. Vi går helt ind i vores egen boble og er dybt koncentrerede,” siger Susanne Kock-Jensen.

Susannes tre gode råd til Signe Gundlach

1. Vær nærværende. Det er vigtigt at præsentere sig for patienten og høre ind til, hvad man kan hjælpe med. En stor del af sosu-faget handler om kommunikation og medmenneskelighed.

2. Orienter dig i rummet. Genstande kan hjælpe med at finde ud af, hvem personen er. Måske er der noget i lokalet, man kan bruge.

3. Tag det roligt. Selvom det kan være svært at slappe af, når der er publikum og dommere, så er det en kæmpe oplevelse, du nok ikke får igen. Nyd det!

+
Susanne Kock-Jensen håber, at EuroSkills kan inspirere andre unge til at uddanne sig indenfor sosu-fagene:

”Det er vigtigt for mig, at de ufaglærte ser Signe og opdager, hvor spændende vores fag er. Jeg snakker meget om Skills med de unge, der vikarierer i hjemmeplejen. Jeg synes, at Signe er et fantastisk forbillede for dem,” siger Susanne Kock-Jensen.

Ifølge Susanne Kock-Jensen skal man ikke være bange for at give sig i kast med uddannelsen, selvom det, Signe Gundlach laver på scenen, ser svært ud:

”De opgaver, de kommer ud for, er nogle, alle social- og sundhedsassistenter kan udføre. Derudover arbejder vi meget tværfagligt, og i den virkelige verden kan vi altid kontakte for eksempel læger og sygeplejersker,” siger Susanne Kock-Jensen.

Der er dog alligevel noget, som Danmarks deltager Signe Gundlach er bedre til end de fleste:

”Det, Signe kan, er at stille sig op på en scene foran et publikum og alligevel være fuldstændig koncentreret. Hun lukker alt andet ude og tænker kun på patientens behov. Jeg er meget stolt af hende,” siger Susanne Kock-Jensen.

Det kigger dommerne efter

Når dommerne skal bedømme Signe Gundlach og de andre deltageres indsats til EuroSkills, skal der tages højde for en lang række parametre. Deltagerne vurderes på:

- Arbejdstilrettelæggelse
- Kommunikation og relation
- Problemlæsning, innovation og kreativitet
- Behovsvurdering og planlægning af pleje
- Udførelse af sygepleje
- Evaluering og dokumentation

De forskellige bedømmelsesområder tæller ikke lige meget. Udførelse af sygepleje tæller 35 procent af den samlede vurdering, mens kommunikation og relation tæller 25 procent. Resten af områderne tæller 10 procent hver.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev