Annonce

Nu er EM i Sosu-Skills 2023 i gang: Signe har trænet 37 timer om ugen


For at blive klar til EM i Sosu-Skills har Signe Gundlach knoklet i flere uger. Forberedelserne, der blandt andet har inkluderet en mentalcoach og en træningsplan, skal hjælpe hende med at vinde guld i Gdansk, hvor det gik løs med konkurrencerne i dag.

Annonce

Udover den almindelige træning på SOSU MV har Signe Gundlach også fået mentaltræning af en coach. Som forberedelse har hun også fået lavet en personlig træningsplan, så kroppen er i topform. Rasmus Hargaard Breum

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

”I can’t get into bed,” vræler Anne Kirstine Jensen fra sin kørestol.

Normalt er hun underviser på Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland. Men de sidste mange uger har hun brugt al sin tid på at træne Signe Gundlach op til EM i Sosu-Skills. Derfor indtager hun af og til rollen som Mr. Slutsky – en patient med smerter, der skal hjælpes i seng.

”But you are so good at standing up. I believe in you,” opmuntrer Signe Gundlach patienten, mens hun med professionelle hænder hjælper den fiktive Slutsky op i sygesengen:

”Susanne, hvad hedder lejring på engelsk?”

Sådan gik første konkurrencedag for Signe Gundlach

Første konkurrencedag i Gdańsk bød på lidt af hvert for Signe Gundlach.

”Den første opgave var den mest udfordrende. Her skulle jeg rådgive en 35-årig nyresyg mand om, hvordan man tager en urinprøve derhjemme. Men jeg gjorde mit bedste, og så kan man ikke gøre mere,” siger Signe Gundlach.

I næste opgave skulle hun demonstrere for en ’patient’, hvordan man korrekt skifter og rengør en stomipose og herefter rådgive patienten om kost og træning.

Signe Gundlach måtte også besøge en patient for at hjælpe med korrekt dosering af medicin. Hvad der overraskede Signe var, at patienten pludseligt snublede i et tæppe midt på scenen, og viste tegn på at have brækket sit lårben. Det krævede hurtige beslutninger, men heldigvis havde hun øvet sig på det uforudsete hjemmefra:

”Det var en ’emergency’, men jeg tror, det gik godt,” siger hun.

Nu glæder Signe Gundlach sig til, at hun kan slappe af ovenpå en lang dag med konkurrencer:

”Der er ingen tvivl om, at det har været en udfordrende dag, men jeg synes, den har været god. Jeg skulle dog lige vænne mig til skuespillernes polske accent. Nu er jeg megatræt, og jeg skal hjem på hotellet for at forberede mig til i morgen og få noget søvn,” siger Signe Gundlach.

Og søvn er der brug for, for på torsdag venter en dag med nye udfordringer. Her skal Signe blandt andet hjælpe en halvsidig lammet patient med at lave sin morgenmad. Hun skal også hjælpe med at rense sårene på en patient, der lige er blevet opereret.
+
I den anden ende af lokalet sidder Susanne Hvid, Signe Gundlachs anden træner. Hun følger med i beskrivelsen af opgaven på sin computer og hjælper med at slå gloser op, når der opstår forvirring over sproget. Konkurrencen i Gdańsk foregår nemlig på engelsk, hvilket kan være en udfordring, når man som social- og sundhedsassistent går mere op i sygepleje end sproglighed:

”Jeg kan ikke bare klare mig på scenen med almindeligt turistengelsk. Der er mange gloser indenfor sosu-faget, jeg skal kunne på tungen, for eksempel kompressionssok, kateter og benprotese,” siger Signe Gundlach.

Træning på fuldtid

Signe Gundlach har i en måned trænet fem dage om ugen fra klokken 8.15 til 15.00. Som oftest har træningen foregået i et lokale på sosu-skolen i Herning med alverdens sygeplejemidler at øve med: Sprøjter, sygeseng, krykker og sågar en kunstig penis til indlæggelse af kateter.

EuroSkills

EuroSkills er et europamesterskab for nyuddannede og unge studerende fra erhvervsuddannelser.

I år deltager 600 unge fra 32 europæiske lande. Deltagerne dyster i 43 forskellige håndværksfag.

Danmark stiller op med 21 deltagere, der alle har vundet DM i Skills. De dyster i fag som SOSU, kok, receptionist og tømrer.

I år afholdes EuroSkills i Gdańsk i Polen, hvor der forventes at komme cirka 100.000 besøgende.

EuroSkills bliver afholdt hvert andet år. Næste gang er Danmark vært, når EuroSkills 2025 går løs i Herning.

Læs mere om EuroSkills på deres egen hjemmeside
+
Når Signe Gundlach har trænet, har det som oftest været i form af opgaver som denne, hvor en patient for eksempel skal hjælpes i seng. Trænerne Susanne Hvid og Anne Kirstine Jensen har ageret patienter, mens de har guidet Signe Gundlach til, hvordan hun bedst muligt hjælper dem.

Træningen har fokuseret på udførelse af sygeplejeteknikker, men også overblik over problemlæsning, behovsvurdering og evaluering.

På den måde har Signe Gundlach kunnet forberede sig på rigtig mange af de situationer, hun kommer ud for til EuroSkills i Gdańsk, hvor konkurrencerne er gået i gang i dag. Her foregår konkurrencen nemlig på en scene, hvor hun skal hjælpe en skuespiller, der er i rollen som patient.

Det var først kort tid før konkurrencestart, Signe Gundlach fik at vide, hvad de opgaver, hun skal løse i Polen, går ud på. Det kan være alt fra at hjælpe en patient med demens til at skulle håndtere et akut hjertestop. Men der kan ske uforudsete situationer, når hun træder op på scenen. Derfor er hun nødt til at være forberedt på alt:

”Vi har øvet det hele. Det, jeg frygter mest, er, hvis patienten bliver akut dårlig, men stadig er ved bevidsthed. Men jeg er god til at reagere på hjertestop, så jeg kan nok også klare en, der bliver dårlig,” siger Signe Gundlach.

Hænder med hadsker der holder en sprøjte
Det er ikke nok kun at have styr på, hvordan man giver en sprøjte. Dommerne kigger også efter, om hygiejne er i orden, og om deltagerne får kasseret kanylen korrekt. Rasmus Hargaard Breum
Træningen har også inkluderet besøg til forskellige specialafdelinger, så Signe Gundlach kunne øve sig i, hvordan hun bedst muligt håndterer uventede situationer. For eksempel har hun fået undervisning på neurologisk sengeafsnit på Gødstrup Sygehus, hvor hun blev klogere på indlæggelser, behandling og genoptræning.

Signe Gundlach har også modtaget træning sammen med resten af Danmarks landshold i Skills, der tæller 20 andre unge, der dyster i andre erhvervsfag. På landsholdssamlinger har de blandt andet fået tilbudt mentaltræning for at styrke deres motivation og koncentrationsevne. Sammen med en fysisk træner har hver deltager fået en personlig træningsplan, så fysikken er i top til konkurrencen.

To sosu-assistenter snakker ved et bord
Anne Kirstine Jensen (tv) finder sin indre skuespiller frem, når hun i øvelokalet indtager rollen som patient. Patienten skal for eksempel lære, hvordan man giver sig selv en indsprøjtning. Rasmus Hargaard Breum

Fra onsdag til fredag kæmper hun for EM-titlen og sosu-faget i Gdańsk, og lørdag aften bliver vinderen afsløret.

I løbet af ugen kan du følge Signe Gundlach til EM i Sosu-Skills på Fagbladetfoa.dk, på vores Facebook-side og på Signes egen Instagramprofil @skillslandsholdet2023_ssa

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev