Annonce

Medarbejdere vinder integrationsprisen

Vandt integrationspris: ”Vi spiser flæskesteg og danser mavedans”


Tryghed, selvironi og en hjælpende hånd, hvis man har brug for det. Det er nogle af de bærende elementer for det gode arbejdsmiljø, der er hos hjemmeplejen Team Syd Tingstedet i Herfølge, fortæller TR og SSA Tine Johnsen. Noget, de nu er blevet honoreret for.

Annonce

Det bredt etnisk sammensatte Team Syd Tingstedet modtog i foråret deres diplom på Køge Torv, efter det blev afsløret, at de havde vundet Integrationsprisen. Privat foto

Af Stine Birgitte Andersen
Journalist

Annonce

Når man er 15 etniciteter, er der uden tvivl masser af ting, man kan lære af hinanden. Det mener social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant Tine Johnsen. Og på Team Syd Tingstedet, er det en tilgang, de gør noget aktivt ud af at efterleve. For når man har forskellige kulturer og vidt forskellige baggrunde, kan de værdier, man medbringer, være med til at styrke arbejdspladsen. Både for medarbejdere og for borgere.

”Vi er en rummelig arbejdsplads, der ikke ser forskelle som udfordringer, men som noget der bidrager med noget positivt. Nogle er for eksempel rigtig dygtige til rehabilitering, som de lykkes med på trods af et ikke altid fejlfrit dansk,” siger Tine Johnsen.

Og denne tilgang var altså med til at vinde dem Integrationspris 2023 i Køge Kommune.

Tine Johnsen har arbejdet på Team Syd Tingstedet siden 2005, og hun kan tydeligt mærke, hvordan der på plejehjemmet er en klar forståelse blandt alle om, at man både accepterer og er nysgerrige på hinanden.

Kvaliteter, de er utrolig stolte af, og som fik dem til at indstille Team Syd Tingstedet til integrationsprisen. Og det, de gør, viste sig da også at have trukket noget opmærksomhed fra det råd i Køge Kommune, der afgør, hvem der skal vinde prisen. For da der i slutningen af april skulle vælges en vinder, faldt valget altså på Team Syd Tingstedet.

”Vi lagde meget vægt på, at den medarbejdergruppe, der er på Tingstedet, gik den ekstra mil for integrationen. De er utrolig dygtige til at tage imod nye medarbejdere med en anden etnicitet, og frivilligt at hjælpe dem med både at tale, skrive og lære om de danske værdier,” fortæller Dennis Hedegaard, der er formand for integrationsrådet i Køge Kommune.

For Tine Johnsen betyder det meget at få en anerkendelse for lige dét. For på Team Syd Tingstedet har de den tilgang, at det er okay, hvis man synes, noget er svært, så længe der er dialog hinanden imellem.

”Vi snakker om tingene, når noget er svært. Uden at gøre det problematisk. I stedet gør vi det til noget sjovt ved at have selvironi. På den måde accepterer vi, at det er en fejlkultur, hvor der skal være plads til at begå fejl.”

At acceptere fejlkulturen er en vigtig metode at bruge på arbejdspladsen, fortæller professor Signe Pihl-Thingvad, der forsker i ledelse og psykisk arbejdsmiljø på Syddansk Universitet. Hun mener, at det er vigtigt for, at der generelt kommer bedre trivsel, og at det derfor er en metode, der både kan øge trivslen for etniske danskere og ikke-etniske danskere.

”Det at arbejde med fejlkultur på den måde understøtter den psykologiske tryghed. Det er godt for et godt og sammenhængende arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen – og for en god samarbejdskultur,” siger hun.

Flæskesteg og mavedans

Over de seneste 15 år er der sket en udvikling på Team Syd Tingstedet, fortæller Tine. Selvom hun ikke mener, at der har været et problem, er der sket flere tydelige forandringer. Det er både, når det kommer til den daglige gang på arbejdspladsen, men også med hensyn til danske traditioner.

”Før i tiden hvor folk havde fødselsdag, kom man med morgenbrød. Nu gør vi i stedet det, at vi får forskelligt mad til frokost. Det hele handler om, at vi er nysgerrige på vores kulturer.”

Når det bliver juletid, er de danske madtraditioner også blevet mixet sammen med andre, fortæller Tine glædeligt.

”Til vores julefrokoster spiser vi både flæskesteg og danser mavedans, fordi det er en del af nogle andres tradition,” siger hun.

For hende er der ingen tvivl om, at det er godt for alle, at man blander forskellige kulturer. Det er ikke nødvendigt at give slip på alle de traditioner fra ens oprindelige kultur, mener hun. I stedet er det vigtigt, at man viser dem den danske kultur, men også lader dem holde fast i deres egen.

”Det er godt at blive dansk, men der skal også være plads til at være sig selv. Der skal være plads til, at vi er forskellige.”

At skabe et trygt miljø

Det er dog ikke fordi, de på arbejdspladsen aldrig oplever udfordringer som sprogbarrierer, når forskellige etniciteter mødes. For det gør de, fortæller Tine Johnsen. Men måden, det håndteres, er utrolig vigtig for et godt samarbejde og arbejdsmiljø.

”Vi har nogle, der har faglige eller sproglige udfordringer, men det snakker vi om – sammen med den, det omhandler,” siger hun.

Og når man støder på forskellige former for udfordringer, er det blandt andet helt essentielt for følelsen af fællesskab, at der bliver talt om de svære ting, forklarer Signe Pihl-Thingvad.

”Når man taler om problemer, gør det, at alle kommer mere på lige fod i forhold til at kunne løse kerneopgaven. Det giver et fællesskab om at løse problemer. På den måde bliver det ikke lige så individualiseret. Gruppen lærer bedre at være problemløsende i fællesskab, når man får talt om det, der er svært.”

Men at tale om de ting, man føler sig udfordret af, kan godt være vanskeligt. Derfor gør de på Team Syd Tingstedet meget ud af, at det skal være trygt at åbne op om de ting, der er svære, og at man ikke bliver tabt på gulvet, når man gør det.

”Vi italesætter det, når vi selv har problemer med noget, så man ved, at det er en del af kulturen her, at man taler højt og åbent om tingene. Det er vigtigt at kunne sige tingene til hinanden på godt og ondt, og så tilbyder vi at hjælpe hinanden med de ting, der er svære.”

Integrationsprisen bliver i Køge Kommune uddelt hvert år til enten en person, forening, institution, afdeling eller arbejdsplads. Den kan gives på baggrund af nogle særlige aktiviteter, resultater, handlinger eller værdier, som på den pågældende har foretaget, og som har haft integration for øje.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev