Annonce

dagpleje vejle

Derfor vinder dagpleje årets arbejdsmiljøpris


Opdateret 25. maj 2023

Vejle Kommunes dagpleje vinder årets Arbejdsmiljøpris 2023 i kategorien ’ergonomi’ for deres yogaprojekt, der gavner både børn og voksne.

Annonce

Udover yogaprojektet har ergoterapeuten i kommunen hjulpet samtlige dagplejere med at sikre, at de løfter korrekt og har alle de rigtige hjælpemidler, som eksempelvis el-barnevogne og elcykler. Arbejdsmiljørådet/Thomas Søndergaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Namaste og tillykke. Dagplejen i Vejle Kommune har vundet Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien ’Ergonomi’ for et succesfuldt yogaprojekt. 

De seneste 2,5 år har træning været i fokus i kommunen, hvor en yogalærer og en ergoterapeut har været ansat til at mindske fysiske belastninger hos dagplejerne. 

Dagplejerne er blevet undervist i yoga, de har fået udleveret fem små yogamåtter til børnene og en voksenyogamåtte, og de har fået instruktionsbøger, øvelseskort og en øvelsesterning, som børnene kan kaste, med billeder af yogapositionerne på. Og projektet har haft stor succes, fortæller en glad tillids- og arbejdsmiljørepræsentant, Tonny Sejrup.

”Vi er meget stolte og beærede. Det er en lykkefølelse, der går gennem en, at noget så fantastisk har fået sådan en pris, og det er utrolig fortjent, hvis jeg selv skal sige det. Vi har fået 160 dagplejere med på den her vogn, og det er fantastisk, at det er blevet så godt modtaget. Det burde bredes ud til flere,” siger hun.

Har givet positive resultater

Komitéen lagde i deres begrundelse særlig vægt på, at projektet har gjort en positiv forskel i dagplejernes hverdag, og at dagplejerne blander forebyggelse og et godt fysisk arbejdsmiljø ind i kerneopgaven af deres arbejde. 

”Der er nogle helt særlige arbejdsmiljømæssige hensyn at tage, når arbejdet foregår i eget hjem. Det er fantastisk at se, hvordan dagplejen i Vejle Kommune formår at understøtte dagplejerne i at løse kerneopgaven samtidig med, at de styrker de ergonomiske forhold gennem innovative løsninger i form af yogaprogrammer. Der er et bredt samarbejde om indsatsen, som har givet positive resultater – både i forhold til færre smerter og dagplejernes psykiske velbefindende,” siger Arbejdsmiljørådets formand Cristina Lage i en pressemeddelelse.

Og der er god grund til at se det fysiske arbejdsmiljø efter i krogene hos det pædagogiske personale. 

I en ny medlemsundersøgelse blandt FOAs medlemmer svarer flere end hvert andet medlem på det pædagogiske område, at de oplever tunge løft, bøjede og forvredne arbejdsstillinger og gentagne og ensidige bevægelser. Cirka halvdelen af dem svarer, at de dagligt eller flere gange om ugen har smerter på grund af arbejdet. 

Det oplever de også i dagplejen i Vejle.
 
”Der er mange løft og vrid i arbejdet i dagplejen, hvor de ansatte i øvrigt har en arbejdsuge på 48 timer og ofte har været i faget i mange år. Det sætter sit præg på kroppen for mange af vores dagplejere. Derfor er det fantastisk, at vi har kunnet implementere bevægelse ind i dagligdagen, så både børn og ansatte får hjælp,” sagde Tonny Sejrup, tillids- og arbejdsmiljørepræsentant i Dagplejen Vejle, da dagplejen blev nomineret.
 
”En af dagplejerne laver eksempelvis et fiktivt eventyr hver måned, som er bygget op omkring de skavanker, hun har. Så skaber hun en historie med et tilhørende yogaprogram hver dag, og til sidst kan børnene den udenad. Der er både gevinster for børnene, men så sandelig også for dagplejeren,” siger hun. 

Udover dagplejen i Vejle vandt Molslinjen Arbejdsmiljøprisen i kategorien ’kemi og vådt arbejde’ for en indsats, der sænker partikelforurening. Ishøj Jobcenter vandt i kategorien ’psykisk arbejdsmiljø’ ved at sænke sygefraværet. GSV Materieludlejning A/S vandt i kategorien ’arbejdsulykker’ for at have sænket antallet af arbejdsulykker med 80 procent.

Opdateret med citat fra tillids- og arbejdsmiljørepræsentant Tonny Sejrup

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev