Annonce

Henriette Larsen

Henriettes 12-tal kan blive et af de sidste på akademiuddannelsen


Serviceassistent Henriette Larsen var overvældet, da hun kort før pinse afsluttede 1. modul af sin akademiuddannelse i hygiejne og rengøringsteknik med topkarakter. Hun kan blive en af de sidste, for skolen har stillet uddannelsen i bero på grund af mangel på studerende. Sektorformand i FOA håber, muligheden vækkes til live igen. 

Annonce

53-årige Henriette Larsen har valgt at tage akademiuddannelsen for at være klædt bedre på til den fremtid, der også venter serviceassistenterne, når Fyns nye supersygehus skal tages i brug. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Serviceassistent Henriette Larsen havde en fest, da hun afsluttede det første af seks moduler på akademiuddannelsen i Hygiejne og Rengøringsteknik med karakteren 12.

”Jeg havde håbet på et 7-tal, så jeg tænkte bare ’du kan jo godt’. Det var helt overvældende," siger den 53-årige fynbo.

Til daglig arbejder hun med blandt andet rengøring på hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH), men hen over foråret – fra starten af marts til sidst i maj – tog hun hver mandag turen til Sjællands Erhvervsakademi Zealand i Roskilde for at blive endnu dygtigere til sit fag. 

Nu bliver hun måske en af de sidste, der får den mulighed. Zealand har nemlig valgt at stillet tilbuddet i bero, fordi der ikke er tilstrækkelig med interesse. 

"Vi dimitterer kun otte-ni studerende om året, og det er simpelt hen for lidt til, at det kan løbe rundt," siger rektor Rasmus Frimodt.

Læs også: Borgmester: Rengøringspersonalet har stået i front under corona

"Det er rigtig ærgerligt"

Zealand er den eneste skole herhjemme, der har tilbudt en akademiuddannelse i hygiejne og rengøringsteknik. Og ikke mindst derfor er formanden for Kost- og Servicesektoren i FOA, Pia Heidi Nielsen, grumme ked af beslutningen.

Hun ser nemlig uddannelsen som et glimrende tilbud til de serviceassistenter, der – ligesom Henriette Larsen – gerne vil forbedre deres kompetencer.  

"Det er rigtig ærgerligt, at muligheden er stillet i bero. I årene med corona lærte vi virkelig om vigtigheden af god hygiejne. Og i de kommende år bliver det endnu mere vigtigt med viden," siger Pia Heidi Nielsen og forudser, at uddannelse bliver et stort tema i de kommende forhandlinger om nye overenskomster.

"I stedet for at skrue ned for muligheden for at blive dygtigere, skal vi skrue op. Alt andet er et forkert signal. Men jeg er enig med Zealands rektor i, at der selvfølgelig skal være tilstrækkeligt med studerende," siger hun.

Pia Heidi Nielsen garanterer, at hun vil gøre sit til at anbefale serviceassistenter eksempelvis en akademiuddannelse. Samtidig appellerer hun til, at arbejdsgiverne støtter de medarbejdere, der viser interesse for det. 

Læs også: En sand ildsjæl hædret med årets hygiejnepris

Den håndsrækning griber Zealand-rektor Rasmus Frimodt:

"Vi er aktive igen, lige så snart vi fornemmer, at der igen er tilstrækkelig interesse for akademiuddannelsen," siger han.

Serv.ass Henriette Larsen til eksamen på 1. modul af akademiuddannelsen
Hvordan virker mikroorganismerne norovirus og VRE? Sådan lød et af de spørgsmål, Henriette Larsen svarede på til sin eksamen, hvor lærer og censor belønnede indsatsen med topkarakteren 12. Jørgen True

Atter sjovt at gøre rent 

I Odense håber serviceassistent Henriette Larsen, at det går den vej. Og samtidig kan hun heldigvis glæde sig over, at hendes indsats på 1. modul ikke er spildt. 

Sammen med de øvrige fem elever på holdet – heraf to serviceassistenter – har hun fået lovning på, at deres forløb gennemføres efter individuelt tilpassede modeller. Og det er hun glad for, siger hun efter en eksamen, hvor hun blandt andet skulle gennemføre forsøg med bakterieflora og mikroorganismer og give grundige beskrivelser af en række rengøringsmidlers sammensætning og evner. 

”Jeg tilmeldte mig, fordi jeg virkelig har lyst til at lære noget nyt – og fordi jeg tror, det stiller mig meget bedre, når det nye sygehus i Odense indvies, og vi sikkert skal tilknyttes andre afdelinger. Allerede nu tyder meget jo på, at vi som serviceassistenter ikke ’bare’ skal passe vores normale arbejde, men bliver mere integreret i den enkelte afdelings arbejde,” siger Henriette Larsen og fortsætter:

”Studiet har taget tid, og det har kun været muligt, fordi jeg fik tilskud fra Kompetencefonden. Men det har været det hele værd. Det er megaspændende at sidde på skolebænken. Jeg har fået genopfrisket viden. Jeg har lært nyt. Og det er faktisk blevet sjovt at gøre rent igen."

Ni år gammel uddannelse

Akademiuddannelsen i hygiejne og rengøringsteknik blev godkendt i 2014 og er de seneste år kun blevet udbudt af Zealand, Sjællands Erhvervsakademi i Roskilde.

Udover serviceassistenter kan uddannelsen være relevant for blandt andre rengøringsinstruktører og tilsynsassistenter. Blot de kan dokumentere mindst to års erhvervserfaring samt en studentereksamen eller en relevant erhvervsuddannelse.

Der har som udgangspunkt været tale om deltidsuddannelse fordelt over seks moduler. Hvert modul udløser 10 ECTS-point, der bruges som pejlemærke for omfanget af en akademisk uddannelse.

Skønsmæssigt har en håndfuld serviceassistenter organiseret i FOA taget akademiuddannelsen.

Det er blandt andet muligt at søge tilskud via kompetencefonde.

Læs mere på denkommunalekompetencefond.dk og denregionalekompetencefond.dk

Du kan også læse mere på foa.dk/uddannelse

Kilde: FOA.dk

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev