Annonce

Tre kvinder gør rent

Borgmester: Rengøringspersonalet har stået i front under corona

Coronakrisen har været lidt af en øjenåbner for borgmester i Rødovre Kommune Britt Jensen (S) i forhold til, hvor afgørende rengøringsmedarbejdernes indsats er.

Annonce

Rengøringspersonalet på Hendriksholms Skole i Rødovre er blandt de medarbejdere, som har fået ekstra opgaver, og samtidig større arbejdsglæde, efter politikerne besluttede at opprioritere rengøringen. Jørgen True

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Sygefraværet under de to første corona-bølger var lavere på kommunens arbejdspladser i Rødovre end før corona. I gennemsnit faldt sygefraværet fra 4,7 til 4 procent fra april 2020 til april 2021.
 
Kommunen kan ikke dokumentere sort på hvidt, at sygefraværet faldt, fordi kommunen samtidig skruede op for rengøringen. Der var mange faktorer som spillede ind, blandt andet at folk så færre mennesker. 

Læs også: Kommune sætter 2,5 millioner kroner af til ekstra rengøring

Borgmester i Rødovre Kommune Britt Jensen (S) finder det alligevel påfaldende, at resultatet var færre sygedage, da der blev sat flere penge af til rengøring og hygiejneindsatser.

”Det faldende sygefravær viser, at rengøring er alfa og omega for, at vi kan komme igennem en krise, uden at borgere og personale bliver syge på stribe,” siger Britt Jensen til Fagbladet FOA.

Læs også: Serviceassistent: Dejligt, at vi kan holde skolen renere

De gode erfaringer med ekstra rengøring har fået politikerne til permanent at sætte flere penge af til rengøring og hygiejne. Nu bliver skoletoiletterne gjort rent to gange om dagen i stedet for én gang. Gulvene i vuggestuerne bliver gjort rent fem gange om ugen i stedet for tre. Og to plejehjem får også fremover weekendrengøring på fællesområder. 

Satser på bedre hygiejne

Kommunen har valgt at bruge 2,5 millioner kroner ekstra om året på rengøring. Heraf bliver en halv million kroner brugt på at ansætte en hygiejnekoordinator.

”Nogle gange får man klarsyn i krisetider. Vi fik det klarsyn, at det at have viden om hygiejne og sparring om hygiejne i fokus er afgørende for at forhindre smitte,” siger Britt Jensen. 

Hun nævner som eksempel, hvordan der er kommet fokus på, at sådan noget som en kaffemaskine kan være en stor smittespreder, hvis alle trykker på den samme knap dagligt. 

Rengøringsmedarbejdere er frontpersonale

Under de første coronabølger hyrede Rødovre Kommune ekstra rengøringspersonale til blandt andet at rengøre kontaktpunkter.

”Rengøringsmedarbejderne har stået i frontlinjen under corona lige som andre frontmedarbejdere. De har gjort, at vi er kommet godt igennem krisen,” siger hun.

Da landet genåbnede sidste sommer og mange afblæste corona, besluttede politikerne i Rødovre, at det gav mening at fortsætte med en forhøjet rengøringsindsats på børne- og ældreområdet.

”Vi har valgt at lægge vægt på ekstra rengøring af vuggestuer, skole og plejehjem. Det er de steder, hvor der er flest mennesker igennem, og hvor der også er de mest sårbare borgere,” siger borgmesteren.

Vigtigt for sikkerheden

Corona-pandemien har været lidt af en øjenåbner i forhold til, hvor afgørende rengøring og hygiejneindsatser er, fortæller borgmesteren. Det er ikke kun godt for børn og ældre, at der bliver gjort ekstra rent.

”Rengøring spiller en stor rolle for medarbejderne på institutionerne og på skolerne i forhold til deres sikkerhed,” siger Britt Jensen.

Sådan løfter Rødovre rengøringen

Rødovre Kommune afsætter 2,5 millioner kroner til ekstra rengøring og hygiejneindsatser om året. Heraf går en halv million kroner til en hygiejnekoordinator.

  • Pengene bliver brugt til én ekstra daglig rengøring af toiletter på skolerne.
  • Gulvvask i vuggestuer øges fra tre til fem gange om ugen.
  • Der indføres weekendrengøring på to plejehjem på fællesarealer.

KILDE: NOTAT FRA RØDOVRE KOMMUNE

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev