Annonce

Kvinde står foran hvid væg med billeder og kigger ud ad vinduet.

15 ansatte på plejecenter tvinges ned i tid – til stor undren og frustration


En nedgang fra 30 til 28 timers arbejde om ugen samt tilsvarende nedgang i løn. Det er, hvad 15 medarbejdere på Lindhøj Plejecenter i Munkebo står over for. ”Grotesk,” siger FOA sektorformand.

Annonce

Tillidsrepræsentant Charlotte Geisler frygter, at sygefraværet på Lindhøj Plejecenter bliver større, efter at 15 medarbejdere bliver tvunget ned i tid. Privat

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Sig ja tak til nedsættelse i tid fra 30 til 28 timer om ugen. Eller modtag en opsigelse. Det er det ”tilbud”, som 15 ansatte i aften- og nattevagten på Lindhøj Plejecenter i Munkebo har fået.

Faktisk er de 15 medarbejdere blevet opsagt af deres nuværende 30-timerskontrakt. Men i opsigelsen tilbydes de en genansættelse på 28 timer om ugen med virkning fra 1. juli 2023.

Charlotte Geisler, der er tillidsrepræsentant på Lindhøj Plejecenter, har nået at tale med størstedelen af de 15 medarbejdere, der har fået tilbuddet. Og de er mildest talt overraskede:

”De er rystet og virkelige ked af det. De kan slet ikke forstå, at det er dem, der skal levere besparelsen – eller tilpasningen, som Kerteminde Kommune kalder det. Der er nogle af de 15, der er enlige og dermed virkelig er afhængige af den indkomst, de får nu,” fortæller Charlotte Geisler.

Hun fortæller også, at de fleste af dem, hun har talt med, formentlig takker ja til at blive genansat på de 28 timer. Men samtidig frygter hun, at det øgede arbejdspres kan øge sygefraværet:

”De er alle rigtig glade for at være på Lindhøj. Vi har det simpelthen så dejligt sammen, os kolleger. Men det vil blive mere stresset, fordi vi alle skal løbe dét hurtigere. Vores sygefravær er i forvejen højt, og jeg frygter, at den her besparelse resulterer i flere sygedage.”

Læs også: Er du sygemeldt mere eller mindre end andre?  Tjek det her

Skal passe ind i budgettet

Nedsættelsen i tid skyldes, at Kerteminde Kommune har skullet finde besparelser for at få budgettet for 2023-2026 til at gå op. Og derfor har ledelsen på Lindhøj Plejecenter været nødt til at trimme organisationen efter det budget, der er sat op.

”Politikerne har sat et budget op, som jeg skal trimme min organisation efter. Vi har kigget ud i alle krogene, og det var den her løsning, der gjorde mindst ondt på borgerne,” siger centerleder Susanne Klint Jensen til Fyens Stiftstidende.

Susanne Klint Jensen erkender også i Fyens Stiftstidende, at det ser sært ud i disse tider, hvor mange siger, at plejepersonalet skal gå op i tid. Men der er jo stort set kun lønningerne at regulere på, siger hun.

Fagbladet FOA har kontaktet Susanne Klint Jensen og bedt om et interview, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Ældreudvalget er overrasket

Britt Pedersen (S), der selv er uddannet social- og sundhedshjælper, men som i dag sidder i Kerteminde Kommunes Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalg, er overrasket over løsningen på Lindhøj Plejecenter. Hun forklarer til Fagbladet FOA, at de i byrådet har indstillet til, at hver enkel arbejdsplads sparer én procent på vikarbudgettet, men at det i sidste ende er op til den enkelte arbejdsplads, hvor de vil finde den ene procent:

”Politisk vil vi i kommunen gerne have flere medarbejdere op i tid. Derfor kan det undre mig, at de vælger denne løsning på Lindhøj Plejecenter. Der ligger faktisk rigtig meget på deres vikarbudget, som de kunne have gjort det med. De har friheden til at handle, som de vil derude, men den her løsning er i strid med, hvad vi i kommunen vil politisk,” siger Britt Pedersen.

Læs også: I Sverige kan alle i velfærdsfag få fuldtid

FOA: ingen rationalitet her

I den for nyligt overståede valgkamp blev ét emne diskuteret igen og igen: manglen på ældre- og sundhedspersonale. Derfor mener Hans Jørgensen, der er afdelingssektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Odense, at det er helt og aldeles irrationelt at skære i medarbejdernes timer:

”Det er helt grotesk, at de på Christiansborg siger, at vi skal have folk op i tid, og at der så bliver varslet nedsat tid nu. Der burde være en anden måde at få tingene til at gå op på. Den rationelle tanke må da råde, og det synes jeg ikke, at den gør her,” siger han.

- Men politikerne på Christiansborg vil nok sige, at det er kommunernes eget ansvar at få budgettet til at gå op

”Det kunne man da godt frygte, ja. Men jeg synes stadig, at hvis vi tænker langsigtet og ser på de udfordringer, vi står med, vil politikerne derinde forhåbentlig også tænke, at det ikke er den vej, vi skal ned ad.”

Hans Jørgensen fortæller, at de medarbejdere, han har talt med, er frustrerede over det tilbud, de har fået:

”De er meget frustrerede over at skulle gå fra 30 til 28 timer om ugen, for de kan sagtens udnytte de 30 timer, de har nu. De har jo rygende travlt og en masse at se til, mens de er på arbejde.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev