Annonce

peter hummelgaard

Ny lov: Pensionister skal ikke længere straffes økonomisk, hvis deres partner er i job


Folketinget har i dag vedtaget en lov, som afskaffer modregning i ydelser for førtids-, senior-, og folkepensionister, hvis deres ægtefælle eller samlever har et arbejde. Det får stor betydning for den enkelte og for arbejdsmarkedet, lyder det fra FOA. 

Annonce

Ministeriet vurderer, at den nye aftale medfører en stigning i arbejdsudbuddet svarende til cirka 1.650 fuldtidspersoner. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Når kalenderen siger 1. januar 2023 er det slut med, at førtidspensionister, seniorpensionister og folkepensionister bliver modregnet i deres ydelser – altså får færre penge udbetalt – hvis deres partner er i job.

Det har Folketinget i dag tirsdag vedtaget som en del af reformaftalen ’Hurtigere i job og et stærkere arbejdsmarked’, som regeringen tidligere på året fik flertal for.

Den nye aftale forventes at komme omkring 100.000 pensionister til gode, vurderer Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse. Og en god del af dem er FOA-medlemmer, anslår formand for FOA, Mona Striib. Derfor hilser hun aftalen varmt velkommen.

”Det har vi arbejdet for i flere år, hvor vi har påpeget, at det er helt skævt. Det får stor betydning, fordi vi har en hel del medlemmer, som er gift eller samboende med nogen, der er lidt ældre end dem selv. Og derfor betyder det noget, at der ikke længere er en partner, der bliver modregnet derhjemme, hvis man tager flere timer eller går op i tid,” siger Mona Striib.

Aftalen, som i første omgang gjaldt for ansatte i sundhedsvæsnet og ældreplejen under covid-19, gælder altså nu for alle. Mona Striib tror på, at det kan være med til at gøre en forskel på den mangel på arbejdskraft, vi ser i flere fag og brancher. 
 
”Det er en afgørende motivation, at man godt kan give den en ekstra skalle nu, når ens ægtefælle derhjemme ikke bliver modregnet,” siger hun.
 
 
Også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over, at det er slut med modregningen.
 
”På den måde gør vi det mere attraktivt for flere at tage en tørn mere på arbejdsmarkedet. Det gavner den enkelte, som kan se frem til flere penge mellem hænderne. Men ikke mindst gavner det os alle i den nuværende situation, hvor virksomhederne råber på flere hænder,” siger han blandt andet i pressemeddelelsen.

Med reformaftalen blev det samtidig besluttet at afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg som følge af egen arbejdsindtægt. Denne del af aftalen vil blive udmøntet i et selvstændigt lovforslag, som bliver fremsat i slutningen af året, skriver ministeriet. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev