Annonce

Statsminister Mette Frederiksen  foto: Iben Gad

Mette F. fremlægger stort reformudspil: Kan få betydning for mange i FOAs faggrupper


Dagpenge, uddannelse, modregning i pensioner, seniorpræmie,
arbejdspligt og større fradrag for kontingent til fagforeninger var nogle af de store emner, da regeringen fremlagde sit bud på nye reformer. 

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen vil styrke det danske arbejdsmarked, selv om der lige nu er kul på de fleste kedler. "Aldrig har så mange været i arbejde, men det bliver endnu bedre" siger hun. Det skal regeringens nye reformforslag sørge for, hvoraf flere af dem er relevante for FOAs medlemmer. Iben Gad

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde tirsdag, flankeret af finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard et omfattende forslag til nye reformer på det danske arbejdsmarked.

Udspillet er det første af flere og har fået titlen ”Danmark kan mere 1”. Når 2’eren kommer bliver det blandt andet med forslag, der skal mindske sygefravær og skabe flere fuldtidsstillinger, varslede statsministeren på et pressemøde. 

Læs også: Pædagog om regeringskonference: “Det lyder da meget godt, men der skal handling til nu”

Det er emner med meget stor betydning for FOAs del af arbejdsmarkedet, men også i dagens reformbuket er der forslag med væsentlig relevans for FOAs medlemmer.

Regeringens forslag

Regeringen vil blandt andet:

Forhøje den maksimale månedlige dagpengesats med cirka 5.000 kroner de første tre måneder af ledigheden. (Dagpengesatsen er i dag 19.322 kroner om måneden)

Sænke den såkaldte dimittendsats til nyuddannede (p.t. 13.815/15.844 kroner afhængig af forsørgerpligt eller ej)

Forhøje den skattefri seniorpræmie (for at arbejde efter folkepensionsalderen)

Gøre ordningen permanent, hvor ufaglærte eller faglærte med forældet uddannelse får 110 procent dagpenge, når de uddanner sig – for eksempel til social- og sundhedsområdet. Ordningen er skabt i tilknytning til corona-pandemien.

Forhøje fradraget for fagforeningskontingent fra 6.000 til 7.000 kroner årligt.

Afskaffe modregning i pensioner af ægtefælles/partners arbejdsindkomst

”Aldrig har så mange været i arbejde, og det bliver endnu bedre,” sagde en entusiastisk statsminister. Som en del af det projekt vil regeringen også indføre ”en ny arbejdslogik” eller arbejdspligt, hvor der kræves arbejde for at få offentlige ydelser. De tre ministre lagde ikke skjul på, at de især tænkte på ikke-vestlige kvinder.

Glæde i FOA over udspillet

I FOA er formand Mona Striib tæt på begejstring over udspillet fra regeringen.

”Det er en buket med meget få torne,” siger hun og glæder sig særligt over, at regeringen vil forhøje dagpengesatsen: 

”Det er fantastisk at se efter mange år, hvor det kun er gået den forkerte vej med dagpengenes dækning. Det er rigtig godt for FOAs medlemmer, som vi ved, for langt største delens vedkommende, er i arbejde igen indenfor 3 måneder,” siger Mona Striib.

Læs også: Corona kostede jobbet: Nu vil Lis og Elvira være sosu-hjælpere

Hun er ikke tilfreds med forslaget om forringelser i dimittendsatsen, men mener, at det vil få begrænset betydning for FOAs medlemmer.

110 procent-dagpenge skal sikre flere sosu-ansatte

Blandt de store plusser er også forslaget om at fjerne partneres arbejdsindkomst i pensioner, mener FOAs formand.

”Det er et klart eksempel på, at man godt kan øge incitamentet til at arbejde, samtidig med, at man forbedrer forholdene for borgere med en klemt økonomi,” siger Mona Striib.

FOA hilser også velkommen, hvis 110 procent-dagpenge-ordningen til uddannelsesløft fortsætter. Regeringen nævner specifikt i sit udspil, at ordningen blandt andet er målrettet social- og sundhedsområdet. Foreløbige tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser da også, at uddannelse på ordningen i mange tilfælde er gået den vej.

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

Regeringens forslag skal nu forhandles med Folketingets partier, og først herefter vil det vise sig, om hele reformudspillet eller dele af det bliver til virkelighed.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev