Annonce

Dagligvarer foto Colourbox

Mona Striib: Varslede prisstigninger på dagligvarer får alvorlige konsekvenser


Koncernen Salling Group varsler yderligere prisstigninger på dagligvarer mandag. Prisstigningerne ramler sammen med de voksende energipriser, der tilsammen er ved at blive uoverskuelige for mange FOA-medlemmer ifølge FOAs formand.

Annonce

Flere supermarkedskæder varsler prisstigninger på dagligvarer fra mandag. Det bekymrer i høj grad forbundsformand i FOA, Mona Striib. Colourbox

Af Alexander Dahl
Journalist

Annonce

Priserne på dagligvarer fortsætter deres himmelflugt, og på mandag hæver butikskoncernen Salling Group priserne på dagligvarer i deres mange butikker, herunder Netto, Bilka og Føtex. 
 
Også koncernen Coop varsler løbende prisstigninger i deres butikker der bl.a. tæller Kvickly, Fakta og SuperBrugsen. Det skriver Ekstrabladet.

Salling Group vil ikke fortælle, hvilke og hvor mange varer, der vil få øgede priser, men prisstigningerne sker i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.
De voldsomme prisstigninger gør ifølge FOAs formand Mona Striib ondt værre for fagforeningens medlemmer:
"Prisstigningerne havde jo allerede alvorlige konsekvenser for FOAs medlemmer, og de konsekvenser bliver endnu større nu. For flere af vores medlemmer hænger økonomien ikke længere sammen," fastslår hun og fortsætter:

"Det betyder dels, at nogle har været nødt til at slukke for varmen i de kolde måneder. Nu er der også medlemmer, der er nødt til at overveje, om de skal sælge deres hus eller flytte til en billigere lejebolig. For oveni det her varsles der nu også huslejestigninger," lyder det fra Mona Striib.

Kolliderer med andre prisstigninger

Beregninger fra FOAs pensionsselskab PenSam viser, at prisstigningerne er særdeles barske for mange af FOAs lavtlønnede faggrupper. Det skyldes, at prisstigningerne rammer uundværlige varer, og at de øgede priser derfor kommer til at optage en relativt større del af lavtlønnedes indkomster.

Prisstigningerne på dagligvarer er ekstra brænde på bålet til de stigende priser på varme og benzin. For at lavtlønnede faggrupper kan få råd til dagligvare efter de prisstigningerne, bliver man i første omgang nødt til at øge bistanden til varme og benzin blandt udsatte grupper, mener Mona Striib.

"Og det er jo kun Folketinget, der kan gøre noget ved det," fortæller hun.

FOA forsøger af den grund at presse politikerne til at give mere gavmilde brændstof- og varmetilskud til udsatte husstande med lave indkomster, fortæller Mona Striib. 

En andet område, Mona Striib mener, regeringen bør stramme op, er på befordringsfradraget. Mange af FOAs medlemmer er afhængige af deres bil for at komme på arbejde, da de bor og arbejder i områder uden mulighed for offentlig transport. Derfor har de vildtvoksende benzinpriser gjort nas i økonomien hos mange FOA-medlemmer. 

Skatterådet drøftede i tirsdags om befordringsfradraget skulle hæves som følge af de stigende benzin- og dieselpriser. Her valgte rådet at udskyde beslutningen for at "have et mere solidt grundlag at træffe beslutningen på". 

Den begrundelse køber Mona Striib ikke:

"Det er helt hovedrystende. For man kan ikke få bedre grundlag at vurdere på end at kigge på de helt eksakte priser for benzin og diesel, der er steget i vejret," udtaler hun.

"Mange er afhængige af at skulle transportere sig til arbejde i en bil, fordi der ikke er kollektiv trafik i deres område. Nogle skal endda selv stille en bil til rådighed i tjenesten. Derfor skal der findes løsninger her og nu. 

Genovervej skattefordelingen

Til at betale for de foreløbige udgifter coronakrisen og nu invasionen af Ukraine koster, har man i første omgang trukket på det såkaldte økonomiske råderum og siden besluttet af acceptere et lille underskud i statsbudgettet. Mona Striib frygter nu, at velfærdsområdet vil blive ramt, når denne midlertidige løsning ikke længere er gangbar:

"Den langsigtede konsekvens kan blive, at man igen skal til at svinge sparekniven under den offentlige sektor. Det kan vi ikke holde til."
Derfor er den eneste frugtbare løsning ifølge hende at lave en mere solidarisk skattefordeling:

"Derfor er det allerede nu, vi skal til at genoverveje, hvordan vi betaler skat i Danmark. Dem, der har råd til det, må betale noget mere, og dem, der ikke kan få tingene til at hænge sammen, de må betale noget mindre".
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev