Annonce

krag, minister, mundbind

Ældreministeren beder  ansatte om at beholde mundbind på

Regeringens og sundhedsmyndighedernes opfordring til at plejehjem og bosteder holder fast i brug af mundbind, når landet genåbner på tirsdag, gælder ikke kun de besøgende. Den gælder også medarbejderne, lyder det fra ældreminister Astrid Krag. Den opfordring er de kommuner, Fagbladet FOA har talt med, klar til at efterleve.

Annonce

Selvom Folketinget ikke kan pålægge restriktioner som coronapas og mundbind, når covid-19 ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, så opfordrer Astrid Krag kommunerne og institutionerne til at gøre brug af en såkaldt anstaltsordning, der giver dem mulighed for at lave egne generelle regler. Pressefoto

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Godt et halvt døgn efter at statsminister Mette Frederiksen afblæste corona som en samfundskritisk sygdom og varslede genåbning af Danmark, gik kommuner over hele landet i gang med at planlægge en fortsættelse af de nuværende restriktioner på en række institutioner.

Som meddelt på pressemødet onsdag aften anbefaler både regeringen og sundhedsmyndighederne nemlig kraftigt, at besøgende på plejehjem, botilbud og hospitaler stadig skal være underlagt krav om coronapas og mundbind eller visir, når resten af Danmark træder ud af coronaens skygge. 

Læs også: Trods genåbning: Fortsat restriktioner på plejehjem og sygehuse

Torsdag oplyste ældreministeriet til Fagbladet FOA, at anbefalingen om mundbind og visir gælder også for medarbejderne. 

"Vi står et rigtig godt sted, og det er glædeligt, at vi så småt kan vende tilbage til en mere normal hverdag. Men smittetallene er høje, og vi ved, at den øgede genåbning kan føre til højere smittetal. Det er derfor meget vigtigt, at vi fortsat skærmer vores ældre og sårbare borgere mod corona," lyder det fra social- og ældreminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse. 

"Derfor vil jeg stærkt opfordre til, at man lokalt fortsætter med de nuværende ordninger om coronapas, mundbind/visir og test på plejehjem og sociale tilbud," tilføjer hun.

Kan lave egne regler 

Den opfordring er man klar til at følge i de tre kommuner, Fagbladet FOA var i forbindelse med i går. Og det kan de gøre, selv om coronaen ikke længere er stemplet som 'samfundskritisk' og derfor ikke længere er underlagt nationale retningslinjer. . 

I stedet kan den enkelte kommune og institution administrere efter det såkaldte anstaltsforhold, der tillader dem at fastsætte nogle generelle regler, så længe midlet helliger målet. 

I Aalborg Kommune er man klar til at følge opfordringen, siger Jan Nielsen, der er direktør for Sundhed og Omsorg. 

"Vi skal have møde om det i morgen (fredag, red.), men det er min klare indstilling, at vi fortsætter med coronapas og mundbind for besøgende samt mundbind for de ansatte," siger Jan Nielsen.

Københavns Kommune har noteret sig, at Epidemikommissionen fortsat anbefaler smitteforebyggende tiltag på plejehjem og midlertidige døgnophold, og derfor afventer de lige nu nogle nærmere præciseringer for, hvordan det kan håndteres, lyder det i et mailsvar til Fagbladet FOA.

"I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger vi som altid sundhedsmyndighedernes anbefalinger," skriver Københavns Kommune.

Derudover kan Vejle Kommune også slå fast, at der fortsat vil være krav om mundbind eller visir for ansatte i ældreplejen og de nuværende restriktioner for besøgende.

Rengøring kan blive sorteret fra

Med et åbent samfund forventes der også flere smittede, og alene siden nytår er knap 14 procent af medarbejderne i ældreplejen herhjemme testet positiv og har derved ikke kunnet arbejde. Det øger arbejdspresset på plejehjemmene og i hjemmeplejen.

I Vejle Kommune har de lavet en plan for, hvordan de i givet fald vil håndtere den slags.

"Kommer vi i situationer, hvor vi må prioritere, så vil det være serviceopgaver som eksempelvis rengøring, der ikke vil blive udført. Der vil dog altid blive foretaget en konkret og individuel vurdering," siger områdeleder Anne-Marie Bentzen.

Allerede før jul udsendte Vejle Kommune en pressemeddelelse om en mulig nødvendig prioritering af opgaverne, mens de pårørende til borgere på plejecentrene også blev informeret om dette.

"Det har været en positiv oplevelse at møde så megen forståelse fra borgere og pårørende, for vi kan desværre ende i situationer, om end kortvarigt, hvor vi kan blive nødt til at prioritere," siger Anne-Marie Bentzen.

Kortere isolationstid hjælper

Et tiltag kan dog hjælpe på de høje smittetal – og det er de lempede retningslinjer for isolation.

De er i høj grad årsagen til, at Københavns Kommune ikke forventer, at det bliver nødvendigt at gå i nødberedskab. Og det regner de heller ikke med at gøre i Vejle.

"En reduktion af isolationstiden hjælper på situationen. Samtidig er det vores oplevelse, at folk generelt nu bliver hurtigere friske efter at have været syge med covid-19. Vi har nogle meget dedikerede og fleksible medarbejdere, der hele vejen igennem pandemien har ydet en meget flot indsats for at holde smitten nede, så vi har en tro på, vi nok skal klare det," siger områdeleder Anne-Marie Bentzen.

FOA: Personalet skal involveres

Selvom kommuner, på baggrund af myndighedernes anbefaling, vil kræve mundbind eller visir for ansatte på plejehjem og botilbud, så er det vigtigt at involvere medarbejderne, siger Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA:

"Det skal altid være en sundhedsfaglig vurdering, så hvis kommuner eller institutioner vælger at gøre det på grund af høje smittetal eksempelvis, så er det fint. Men det er altid en god idé at involvere personalet. For nogle er det en gene at rende rundt med i mange timer, så derfor skal man ikke bare kræve det for at kræve det," lyder hans opfordring.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev