Annonce

Christina gennemfører kombi-uddannelse som den første nogensinde: 'Det er da vildt'

Torsdag blev Christina Sadolin som den første i landet student og social- og sundhedsassistent på samme tid, da hun har taget en kombineret gymnasie- og erhvervsuddannelse.
“Jeg har fået det bedste fra begge verdener,” siger hun.

Annonce

Torsdag fik 21-årige Christina Sadolin studenterhuen på hovedet og svendebrevet i hånden. Om blot få uger begynder hun i sit første job som social- og sundhedsassistent.  Tor Birk Trads

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Fuld af gåpåmod. Spændt. Og en lille smule nervøs, fordi lærerne sagde, at det var en lang og hård uddannelse. Sådan husker 21-årige Christina Sadolin tilbage på dengang, hun i sommeren 2016 kastede sig ud i at tage en spritny uddannelse - nemlig EUX Velfærd, som kombinerer erhvervsuddannelsen til social- og sundhedsassistent med en studentereksamen. 
 
Og nu - fire et halvt år senere - har hun som den første nogensinde gennemført EUX'en. Det betyder, at hun kan vifte med svendebrevet og kalde sig social- og sundhedsassistent samtidig med, at hun har fået studenterhuen på. 
 
“Det er mega dejligt, at jeg er færdig nu - det har jeg glædet mig til. Men det er også en lidt mærkelig fornemmelse. For jeg føler, at det er det meste af min ungdom, jeg har brugt på den uddannelse. Og nu er det bare slut. Det var det,” siger hun og tilføjer med et lille grin:
 
“Og så er det da vildt at være den allerførste, som er blevet færdig.”
 
I løbet af de næste tre uger, frem til 5. marts, vil 76 andre elever rundt om i hele landet ligesom Christina Sadolin forlade skolebænken som både student og social- og sundhedsassistent.
 

Den perfekte uddannelse

For Christina Sadolin, der altid har drømt om at tage både en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse, var EUX som skræddersyet til hende. Derfor tøvede hun heller ikke med at slå til, da hun undervejs i sit grundforløb på social- og sundhedsassistent-uddannelsen i Skive hørte om den nye mulighed. 
 

Læs også: Forhøjet dagpengesats lokkede 54-årige Søren tilbage på skolebænken: 'Det er vildt spændende'

At EUX tager et år længere end den almindelige uddannelse til social- og sundhedsassistent, skræmte hende ikke. Og selvom hun ærligt indrømmer, at uddannelsen indimellem har været hård, har den været det hele værd. 
 
“Ved at have taget den her uddannelse, føler jeg, at jeg har fået det bedste fra begge verdener. Jeg er blevet god til at arbejde med mennesker, fordi jeg har fået den praktiske del med mig, men jeg er også blevet rigtig god til for eksempel at formulere mig skriftligt,” siger Christina Sadolin. 
 

Har allerede fået job

På trods af at Christina Sadolin kun akkurat lige har lagt skolebøgerne på hylden, har hun allerede fået sit første job. Fra 1. marts er hun nemlig blevet ansat ved hjemmeplejen i Viborg. Noget hun glæder sig rigtig meget til. 
 
“Det bliver fedt at komme i gang med at arbejde som autoriseret social- og sundhedsassistent og bruge alt det, jeg har lært på uddannelsen. Det er lidt ligesom, da man lærte at køre bil. Da man endelig fik kørekortet, så skulle man virkelig også bare ud og køre løs. Sådan har jeg det også nu,” siger Christina Sadolin. 
 

Læs også: Sosu-skole tiltrækker nye elevtyper

Hun er ikke i tvivl om, at kombinationsuddannelsen vil gøre hende gavn, når hun om få uger trækker i arbejdstøjet. 
 
“Fordi jeg også er blevet så skriftlig stærk, er jeg rigtig god til at dokumentere, hvilket også er en stor del af arbejdet. Og så har jeg fået meget mere gåpåmod og er blevet mere modig. Jeg tør tage udfordringer op, og jeg er god til at bevare overblikket i pressede situationer, fordi jeg har taget to uddannelser på en gang og har haft meget at se til,” siger hun. 
 
"Jeg er glad for, at jeg - på trods af corona - kunne gå til eksamen og få huen på oppe på skolen. Det havde været en tam fornemmelse at sidde hjemme i stuen," siger Christina Sadolin, hvis mor gav hende huen på. Tor Birk Trads

Gavner en presset sektor

Hos Danske SOSU-skoler er formand Lisbeth Nørgaard glad for, at de første social- og sundhedsassistenter med en studentereksamen nu er færdige. Ikke mindst fordi ældresektoren er presset. Der bliver flere ældre, og der er mangel på sosu-medarbejdere.
 
“Derfor er det meget glædeligt, at EUX viser en ny og attraktiv vej ind i faget for målrettede, motiverede og engagerede elever. Med deres baggrund kan faget åbne mange veje til attraktiv beskæftigelse og gode muligheder for videreuddannelse i faget. Blandt andet inden for områder som demens eller psykiatri eller til at bestride koordinerende funktioner og lederjobs,” siger formanden for Danske SOSU-skoler, Lisbeth Nørgaard i en pressemeddelelse.
 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: 'Du arbejder på Nyvang, føj!'

Den nyudklækkede social- og sundhedsassistent Christina Sadolin vil da heller ikke afvise, at hun en dag vender tilbage til skolebænken. 
 
“Lige nu vil jeg bare gerne arbejde som social- og sundhedsassistent, men jeg har da lidt en drøm om at læse videre på et tidspunkt, selvom jeg endnu ikke ved, hvad det skal være - det eneste, jeg ved, er, at jeg gerne vil blive ved med at arbejde med mennesker,” siger Christina Sadolin. 

Om EUX Velfærd uddannelsen

- EUX er en uddannelse, hvor du for eksempel både bliver social- og sundhedsassistent og får en gymnasial uddannelse. 
- Social- og sundhedsskolerne udbyder EUX Velfærd, der dækker over en social og
sundhedsassistent-uddannelse med studentereksamen eller en pædagogisk assistent-uddannelse med studentereksamen.
- Uddannelsen varer fire år, seks måneder og tre uger inklusive grundforløb.
- Under uddannelsen er eleverne ansat af kommunen og får derfor elevløn i stedet for SU.
Der findes i alt 45 erhvervsuddannelser, du kan tage med EUX.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev