Annonce

’Færdigt Arbejde’ – Fagbladet FOAs podcast om velfærd

”Bare fordi noget er gjort i 100 år, er det ikke ensbetydende med, det er smartest”


Skal ’plejer’ dø – eller skal ’plejer’ have lov til at leve under kontrollerede forhold? Den nyeste episode af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt Arbejde’ har sat ild til debatten på Facebook.

Annonce

Mødet mellem to generationer på en arbejdsplads har alle muligheder for at føre noget godt med sig. Colourbox

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Den seneste episode af podcasten ’Færdigt Arbejde’ handler om mødet mellem generationerne på en arbejdsplads – med særligt fokus på, hvordan unge føler sig velkomne efter endt uddannelse, når de skal dele hverdag med det, man kunne kalde de mere erfarne rotter.

Spørgsmålet har efterfølgende givet en livlig debat på Facebook.

Hella Harper skriver for eksempel:

Det er så demotiverende, hvis vi ikke lytter til de nyuddannede. De kommer med den sidste ny teoretiske viden, og vi kan samme spare og bruge/genbruge den nye viden.

Hun bliver suppleret af Trine Thellefsen, som ”elsker at høre, hvis de har opdaget noget nyt, der bidrager positivt – og det er uanset, om det er gamle, nye, uddannede, ufaglærte.”

Det handler om at være åben og lære og lære fra sig, hjælpe hinanden og ikke mindst, men allervigtigst, have respekt for hinanden. Og husk for i alt verden at rose, når det er fortjent. Alle vokser af det. Bare fordi noget er gjort i 100 år, er det ikke ensbetydende med, det er nemmest, rigtigt eller smartest.

Vivian Kynde er egentlig enig, men ”har også mødt nyuddannede, der tror, de er verdensmestre, og tror, teori kan erstatte praksis.”

Og Marianne Jensen har en forklaring på, hvorfor de ældre medarbejdere måske ikke altid er lige modtagelige for nye impulser:

Mange vil gerne samarbejde og lære af de nye medarbejdere og gør det i hverdagen. Men når man har prøvet den ene ændring efter den anden fra politikerne i sine mange år i faget, så kan det være svært at se nogle gange, skriver hun.

Og så var der ’plejer’

Kommentarsporet rummer også nogle syn på ordet ’plejer’.

”Jeg synes ikke, det er så slemt mere. Jeg ser selv nyuddannede og elever som en måde at holde mig opdateret på. Da jeg selv var elev, kaldte jeg plejehjem for ’viplejerhjem’. Men sådan er det ikke mere,” skriver Helle Frederiksen.

Anita Jørgensen forsvarer brugen af ordet:

”Måske er ’plejer’ det nemmeste ord at bruge. Når der efter mange faglige vurderinger er fundet nogle værktøjer til at få den bedste hverdag for en dement borger, der ikke tåler alle de forandringer. Så det er ikke altid skidt at gøre, som vi plejer. Når bare det er velovervejet.”

Her er Lilian Nielsen ikke helt enig:

”De mennesker, der konsekvent siger ’Det plejer vi …’ er samtidig de mennesker, jeg synes, det er mest synd for, fordi de ikke får muligheden for at lære noget nyt og udvikle sig. Min holdning er, at vi kan lære hele livet igennem, hvis vi vil. Ingen udvikling er afvikling, også den personlige,” skriver hun.

Her finder du podcasten

En podcast er en radioudsendelse, du kan høre, når du har lyst.

Man kan lytte til podcast på mobiltelefonen, på en tablet eller på computeren.
Du kan trykke play på afspilleren, der følger med denne artikel, og høre afsnittet om generationernes møde.

Men du kan også finde afsnittet – og alle andre afsnit af ’Færdigt Arbejde’ – hvis du har et program, for eksempel på telefonen, der kan afspille podcasts.

Har du en iPhone, kan du typisk finde appen ’Podcasts’, som er installeret fra start. Her skal du blot søge på ’Færdigt arbejde’. Så kommer alle afsnit frem, med det nyeste øverst.

Hvis du har en Android-mobiltelefon, kan du for eksempel hente appen Podimo eller appen Spotify.

Hvis du trykker på abonnér i podcast-afspilleren, får du en besked, hver gang der er et nyt afsnit.

Lyt til afsnittet – eller tidligere episoder – på alle gængse podcastplatforme, f.eks.:

Apple Podcast

Spotify

Google Podcast

Spreaker
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev