Annonce

Mette Frederiksen taler med en ældre dame

Mette F: Nedslidte skal have ret til tidlig folkepension

Socialdemokraterne vil give nedslidte og folk, der har været på
arbejdsmarkedet fra en ung alder, ret til tidligere folkepension.

Annonce

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i snak med en beboer fra Plejecenter Sølund før præsentation af udspillet 'De mest nedslidte danskere fortjener også en værdig pension.' Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Har du været på arbejdsmarkedet i mere end 40 år, og er du fysisk eller psykisk nedslidt? Så skal du have ret til at gå tidligere på folkepension.

Det mener Socialdemokratiet, der i dag tirsdag præsenterede deres pensionsreform med overskriften ’De mest nedslidte fortjener også en værdig pension.’

”Vi ønsker, at der bliver tale om en rettighed med udgangspunkt i objektive kriterier. Det kunne være det antal år, man har været på arbejdsmarkedet,” lød det fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på dagens pressemøde.

Læs også: ”Jeg ville gerne stoppe med at arbejde nu”

DF: Ukonkret forslag

Som et eksempel nævner hun, at hvis ens pensionsalder hedder 66 år, og man er nedslidt og har været på arbejdsmarkedet i mange år, skal det være muligt at få folkepension tre år tidligere.

10

procent af social- og sundhedsmedarbejderne arbejder, når de er 68 år, mens det samme gælder for 44 procent af økonomerne.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og forfatter Lars Olsen ’Det forsvundne folk’. 

Hvor mange år, man helt præcist skal have været på arbejdsmarkedet for at opnå retten til tidligere folkepension, har Socialdemokratiet ikke lagt sig fast på, men et bud kunne være minimum 40 år.

Netop den uklarhed kritiserer Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

”Jeg har været på arbejdsmarkedet siden, jeg var 16 år. Skulle jeg så have ret til folkepension som 56-årig? Det er nok ikke det, som Mette Frederiksen mener. Jeg savner, at Socialdemokratiet bliver mere konkrete i deres forslag,” siger Bent Bøgsted til Fagbladet FOA.

Opbakning til differentieret pension

Dansk Folkeparti har tidligere åbnet op for mulighederne for en differentieret pensionsalder, og Bent Bøgsted stiller sig da også klar til at diskutere mulige løsningsmodeller.

Han sår dog tvivl om, hvorvidt arbejdsmarkedets parter overhovedet kan blive enige om løsningerne i en pensionsreform, hvilket er det scenarie, som Socialdemokratiet lægger op til, hvis de vinder regeringsmagten.

Forbundsformand i FOA Mona Striib er umiddelbart meget positivt stemt over for Socialdemokratiets udspil.

”Vi vil gerne kvittere for, at socialdemokraterne vil invitere til trepartsforhandlinger. Vi bidrager gerne til, at nedslidte danskere får en mulighed for en mere værdig tilbagetrækning,” siger Mona Striib.

Lige adgang for mænd og kvinder

Behovet for en fleksibel tilbagetrækningsalder er noget, som FOA har peget på igen og igen siden 2014.

”Det handler grundlæggende om værdighed. Og det handler om, at lønmodtagere bør have en rettighed frem for at stå med hatten i hånden og måske – eller måske ikke – kunne få en førtidspension eller noget andet,” tilføjer forbundsformanden.

For hende er det især vigtigt, når Socialdemokratiet har et princip om, at der skal være lige adgang til tidlig pension for mænd og kvinder. Uanset perioder med barsel eller deltidsarbejde.

Læs mere om Socialdemokratiets syv principper for en ny ret til tidlig folkepension herunder.

Socialdemokratiets forslag

En ny ret til tidlig folkepension skal bygge på 7 principper:

1. Det skal gavne de nedslidte
Den nye rettighed målrettes de personer, som er mest nedslidte, uanset om det er fysisk eller psykisk nedslidning.

2. Det skal gælde efter et langt arbejdsliv
Den nye rettighed målrettes personer, som har været mange år på arbejdsmarkedet og som tidligt startede med at arbejde.

3. Der skal være tale om en egentlig rettighed
Derfor baseres den nye rettighed på objektive kriterier.

4. Mænd og kvinder skal have reel lige adgang
Den nye rettighed skal kunne tilfalde mænd og kvinder ligeligt, selvom de typisk har forskellige arbejdsliv. Det er helt afgørende, at perioder med barsel eller deltid ikke står i vejen for, at man kan få gavn af ordningen. 

5. Det skal være muligt at blive visiteret til tidlig folkepension
Mennesker, der ikke er direkte omfattet af rettigheden, men som på anden vis er nedslidte, har nedsat arbejdsevne eller fysiske eller psykiske gener, skal kunne visiteres til tidlig folkepension.

6. Modellen skal være simpel, overskuelig og varslet i god tid
Det nye pensionssystem skal være simpelt og overskueligt for alle. Den enkelte skal varsles i god tid, så man kan nå at indrette sig efter de nye forhold.

7. Pengene skal passe
Den tidlige folkepension skal være samfundsøkonomisk ansvarlig og indenfor den økonomiske ramme vi afsætter.

Kilde: Socialdemokratiet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev