Annonce

Ældre par ved vandet

Nu bliver det til noget: Aftale om tidlig pension på plads


Ny aftale forbedrer regeringens udspil om tidlig pension for FOA-faggrupperne. Flere vil kunne få den tidlige pension og seniorpension.

Annonce

Flertal for tidlig pension. Sammen med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten kan den socialdemokratiske regering nu gennemføre sit forslag om tidlig pension til mennesker, der har arbejdet mange år inden for fag, der slider på kroppen. Samtidig forbedres seniorpensionen. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Med hjælp fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har regeringen opfyldt sit højt profilerede valgløfte om tidligere pension til dem, der har været meget længe på arbejdsmarkedet.

Natten til lørdag (10. oktober) indgik parterne et forlig, der betyder, at de store linjer i regeringens oprindelige forslag fastholdes, men at det samtidig bliver lettere for nedslidte at få seniorpension.

Læs også: Ret til tidlig pension: Det betyder regeringens udspil for dig

Hvis man som 61-årig har været mellem 42 og 44 år på arbejdsmarkedet, altså startet som 17-19-årig, får man ret til pension et, to eller tre år før andre. 

Stor tilfredshed i FOA

Efter forliget forventes det, at lidt flere end i regeringens udspil kan få den tidlige pension. Det er især muligheden for at medregne praktikperioder på SU, der øger antallet af berettigede fra 38.000 til 41.000 personer i 2022.

Foreløbige beregninger af forligets betydning viser, at det blandt andet kommer FOAs medlemmer til gavn. Derfor er tilfredsheden da også stor hos FOA-formand Mona Striib.

”Nu bliver det Arnes tur. Og det bliver også Annes tur. Lidt flere FOA-medlemmer end først antaget vil som følge af nattens forlig få retten til tidlig pension. Og lidt flere FOA-medlemmer vil få muligheden for at søge seniorpension efter de nye bestemmelser. . Vi kan i dag tillade os at tale om afgørende fremskridt. Også for flere tusinder af FOAs medlemmer,” siger hun.

Forbedret seniorpension fra 2024

Ændringerne af seniorpensionen indebærer, at borgere med en arbejdsevne på 18 timer eller derunder kan få ydelsen. I dag er kravet en arbejdsevne på maksimalt 15 timer. Ændringen træder dog først i kraft i 2024.

Læs også: Tidlig pension på vej: Se, hvordan du ellers kan trække dig fra jobbet

Nattens forlig skal udmøntes som lovgivning fra 1. januar 2021. Fra 1. august kan man søge om tidlig pension, hvorefter de første kan få ydelsen fra 1. januar 2022.

”Når vi beder danskerne om at arbejde længere og længere, er vi også forpligtet til at tage hensyn til, at nogle arbejdsliv slider mere end andre, og at nogle begynder tidligere på arbejdsmarkedet end andre. Derfor skal der være bedre muligheder for, at de lønmodtagere og selvstændige, der har tendens til at blive nedslidte, kan trække sig tilbage, inden de er slidt ned til sokkeholderne,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en kommentar til aftalen.

Folkepensionsalder skal forhandles

Forligspartierne har fået ind i aftalen, at et eventuelt loft på den stigende almindelige pensionsalder skal forhandles på et senere tidspunkt. Derudover har det især for Dansk Folkeparti (DF) været vigtig at få forbedret seniorpensionen, mens SF og Enhedslisten har været optaget af, at flere kunne få tidlig pension.

”Det lykkedes at sikre, at ret til tidlig pension også omfatter sygeplejersken, pædagogen, sosu-assistenten og HK’eren, der er startet tidligt. Det er jeg glad for og stolt over,” siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Læs også: Laila har arbejdet i 44 år: Nok til tidlig pension?

Og i samme boldgade kommenterer Enhedslistens Pernille Skipper på aftalen.

”Tusindvis af sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og ufaglærte, som ellers ikke ville få ret til tidlig pension, får det nu. Det betyder meget.”

Deltid tæller med

Aftalen indebærer, ligesom i regeringens oplæg, at deltid (ned til 18 timer om ugen) tæller med i opgørelsen af arbejdsår.

Læs også: Chauffør om pensionsudspil: Fint for mig, men masser får ikke noget ud af det

Det gør flere forskellige offentlige ydelser, som for eksempel dagpenge, også. Mens perioder på kontanthjælp ikke kan regnes med.

I 2026 opgøres antallet af arbejdsår, når man er 62 år, hvor tidlig pension så kræver 43-45 år på arbejdsmarkedet. I 2031 hedder kriterierne 63 år og 44-46 år.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev