Annonce

Ældre mand og kvinder køre på cykel i naturområde

Sosu-mangel skal klares med ny slags stillinger


Vejle Kommune ser ud til at få succes med en kampagne, der vil hente ny arbejdskraft til ældreområdet fra gruppen af tidligere ansatte i faget. En del interesserede har allerede meldt sig. 

Annonce

Ældre ægtepar på vej i skoven? Eller bedstemor og bedstefar på vej til arbejde på plejehjemmet? Der er i hvert fald rift om de gamle på arbejdsmarkedet. Også Vejle Kommune er på jagt efter blandt andre  efterlønnere og pensionister for at løse manglen på social- og sundhedspersonale.   Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Vejle Kommune har søsat en kampagne, der skal forebygge mangel på ansatte på ældreområdet. Den retter sig mod især social- og sundhedsuddannede og sygeplejersker og har fået kampagnenavnet ”Tilbage til faget".

”Vi vil have fat i nogle af dem, der har forladt faget, og vil tilbage igen. Men også gerne efterlønnere og pensionister, som ellers typisk vender tilbage til området som frivillige,” siger Helle Brinch, der er seniorchef i Vejle Kommune. 

Læs også: Kommune vil have pensionerede sosu’er tilbage på arbejde

Til den sidste gruppe vil kommunen tilbyde kortere vagter i formiddags- eller eftermiddagstimerne tilpasset den enkeltes egne ønsker. Kampagnen ser foreløbig ud til at bære frugt.

”En snes stykker med en god blanding aldersmæssigt har vist interesse for at få arbejde hos os,” fortæller Helle Brinch.

Stillingerne er vikariater

FOA er med i kampagnen og ser den som en del af en samlet indsats for at styrke rekrutteringen.

”Vi har villet række en hånd ud til kommunen, men også villet sikre, at der blev ordentlige aftaler,” siger Erik Jul Nielsen, der er formand i FOA Vejle. 

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Han peger især på, at der er tale om vikariater, og at ingen skal have særlige fordele i forhold til de nuværende ansatte.

Betydning for frivilligt arbejde

Han mener også, at modellen kan betyde noget for det frivillige arbejde, som fylder rigtig meget i kommunerne.

”Det er fint med frivillige, men de skal jo ikke tage alt for meget arbejde fra os. Så hvis nye ansatte kan bruge nogle formiddage på at lave noget af det, som de frivillige laver, og få løn for det, så er vi på vej et godt sted hen. Det er den rigtige vej, fremfor at frivillige tager de gode og sjove opgaver,” siger Erik jul Nielsen.

Man er i ansættelsesforhold

Kommunen har ikke rettet særlig henvendelse til de frivillige, oplyser Helle Brinch.

"Vi har altid haft mange frivillige på ældreområdet, og mange har tidligere arbejdet her. Men frivillige er jo netop frivillige for at være frivillige, ikke for at tjene penge. De løser heller ikke plejeopgaver, selv om de er uddannet til det,” siger hun.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

I den nye slags stillinger er man i et ansættelsesforhold og på lønningslisten. Man skal løse nogle konkrete opgaver, og der er nogle bestemte forventninger til en, fastslår Helle Brinch.

De nye medarbejdere vil blive tilbudt opdatering af deres kompetencer og en mentor på den arbejdsplads, hvor de ansættes.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev