Annonce

En kvinde på vej ind i en kiosk

Sosu fyret efter opråb om dårligt arbejdsmiljø

Social- og sundhedshjælper Bente Hansen blev opsagt efter, hun havde udtrykt bekymring om arbejdsmiljøet. Fyringen var dog usaglig, og hun har fået en godtgørelse på 45.000 kroner.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Bente Hansen arbejder nu i et job med løntilskud i havnekiosken i Marstal. Hun blev fyret, efter hun udtrykte bekymring for arbejdsmiljøet. På det tidspunkt havde hun 27 års erfaring i plejesektoren. Iben Gad

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Flere forgæves forsøg på at råbe ledelsen op om arbejdsmiljøproblemer blev til sidst for meget for tre social- og sundhedsmedarbejdere på Ærø.

De tre aftenvagter på plejecentret Gilleballehus besluttede derfor at sende et såkaldt bekymringsbrev til den øverste ledelse i kommunen. Kort tid efter blev de alle tre indkaldt til tjenstlig samtale og efterfølgende fyret.

Kommunen afviser, at der er en sammenhæng mellem fyringerne og bekymringsbrevet, men den forklaring køber én af de berørte medarbejdere ikke. Hun står nu frem med sin version af sagen.

Fyret efter 27 år i branchen

Bente Hansen har været social- og sundhedshjælper i plejesektoren i 27 år. De seneste syv år på Gilleballehus, hvor hun blandt andet har arbejdet som aftenvagt. Sammen med flere kollegaer oplevede hun gennem et stykke tid problemer med at håndtere særligt én meget udadreagerende beboer.

Når hun og kollegaerne forsøgte at snakke med ledelsen, følte de sig ikke imødekommet og fik at vide, at der ikke var opbakning til deres kritik fra tillidsfolkene. Bekymringsbrevet, som tre aftenvagter var medunderskrivere af, blev sendt til ældrechefen i kommunen i august 2018 og indeholdt blandt andet en kritik af den nærmeste leder.

Få måneder senere blev de alle tre indkaldt til en tjenstlig samtale. Én blev fyret med øjeblikkelig virkning, mens to andre blev fyret kort tid efter – deriblandt Bente Hansen.

”Det virker som om, at ledelsen gerne ville af med mig, fordi jeg blev for besværlig. Den officielle begrundelse for opsigelsen var, at jeg ikke passede mit job i forhold til beboerne. Men den køber jeg ikke, da jeg er god til mit arbejde og aldrig har haft en klage i mine 27 år i branchen,” siger Bente Hansen.

Sygemeldt med stress

Kort tid før indkaldelsen til den tjenstlige samtale blev hun sygemeldt med stress og en undersøgelse på arbejdsmedicinsk afdeling pegede på, at arbejdet med den meget udadreagerende borger efter al sandsynlighed havde udløst symptomerne.

På grund af sygemeldingen deltog Bente Hansen ikke i den tjenstlige samtale, men hun har læst referatet, hvis indhold gjorde hende vred.

”Ud over påstanden om, at jeg ikke skulle udføre mit arbejde godt nok, så er den øverste ledelse i forvaltningen citeret for, at der ikke er opbakning fra tillidsrepræsentanten og arbejdsmiljørepræsentanten til os aftenvagter, når det gælder vores kritik af arbejdsmiljøet. Det er jeg dybt skuffet over,” siger Bente Hansen.

FOA: Uanstændigt

I forbindelse med afskedigelsen gav Bente Hansen udtryk for, at hun ønskede omplacering til en anden arbejdsplads på grund af det konfliktfyldte forhold til den udadreagerende borger. Men det ønske blev ikke imødekommet. I stedet arbejder hun nu i et job med løntilskud i havnekiosken i Marstal.

”Jeg er da bekymret for, hvad der skal ske med mig. Jeg er 59 år og finder ikke bare et nyt arbejde. Jeg har det som om, at man klasker én, der i forvejen ligger ned,” tilføjer Bente Hansen.

Som et lille plaster på såret har hun fået medhold i, at der var tale om en usaglig opsigelse samt en godtgørelse på 45.000 kroner. Sektornæstformand for social- og sundhedssektoren i FOA Sydfyn Maria Haladyn er stødt på Bente Hansens vegne.

”Det er ikke en anstændig måde at behandle en mangeårig medarbejder på. I et lille øsamfund som Ærø er det stort set umuligt at finde et andet job i denne branche, hvor alle kender alle. Derfor burde man have imødekommet ønsket om omplacering,” siger Maria Haladyn.

Kommunen: Brev er ikke årsag til fyring

Kultur- og socialdirektør i Ærø Kommune Kimma Vingaard Thomsen afviser, at de tre afskedigelser har en sammenhæng med bekymringsbrevet.

”Jeg kan ikke udtale mig om konkrete personalesager, men jeg kan klart sige, at en sådan skrivelse aldrig vil kunne føre til en afskedigelse,” siger Kimma Vingaard Thomsen.

Men kan du forstå, hvis nogen måske vil tænke sig om en ekstra gang, inden de ytrer sig kritisk om arbejdsmiljøet efter denne sag?

”Jeg vil gerne understrege, at man som medarbejder i Ærø Kommune ikke behøver at være bekymret for sit job, hvis man udtaler sig kritisk om arbejdsmiljøet eller ledelsen. Derudover vil jeg gerne tilføje, at ingen i vores organisation tager let på sager, som resulterer i opsigelse af medarbejdere. Det er omfattende forløb, men det er i alles interesse, at der findes en mindelig løsning,” lyder det fra kultur- og socialdirektøren.

Bente Hansen har for nyligt bedt om et møde med kommunaldirektøren. Blandt andet vil hun have kommunen til at undersøge, hvad der nærmere ligger til grund for afskedigelsen, og hvorfor ledelsen blandt andet ikke reagerede på, at hun blev undersøgt for stress ved arbejdsmedicinsk afdeling.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev