Annonce

Yngre kvinde med lange mørke lokker vinker farvel

1 ud af 3 på din arbejdsplads overvejer at flygte fra faget

Hvert tredje FOA-medlem vil væk fra sit fag. Store
problemer med arbejdsmiljøet er en væsentlig del af forklaringen.

Annonce

Farvel og tak! Mange FOA-medlemmer er så belastede af dårligt arbejdsmiljø, at de overvejer helt at droppe deres fag.  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Hver femte dagplejer overvejer at søge andet arbejde. Man kan mene, at det er en ret høj andel, men dagplejerne er faktisk en af de faggrupper i FOA, hvor færrest drømmer om et andet slags job.

Blandt FOA-medlemmer, der arbejder i vuggestuer, er næsten hver tredje ’helt enig’ eller ’delvis enig’ i, at de overvejer at søge væk fra deres fag. I børnehaver, fritidshjem og skolefritidsordninger lyder samme melding fra mere end hvert tredje medlem.

De ansatte på det pædagogiske område er dog sammen med FOA-medlemmerne i Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren i mindre grad på jagt efter nye arbejdsområder end medlemmer i Social- og Sundhedssektoren. Her melder 40 procent, at det er en overvejelse, de har.  Alle tallene fremgår af undersøgelser blandt FOAs medlemmer, hvor mere end 4.000 har deltaget.

Tallene skal tages alvorligt

”Der kan være langt fra holdning til handling, men man skal være meget opmærksom på, at der er tale om høje tal.  Bag så høje tal, ligger der nogle konkrete erfaringer, så det er ikke noget, man bare kan knipse væk som uinteressant,” siger Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

Han henviser til andre undersøgelser, der viser, at FOA-medlemmerne ofte har hårdt og stressende arbejde og lav løn, hvad der kan gøre det svært både at rekruttere og fastholde medarbejdere. 

”Politikerne bør tage det her problem alvorligt, for de kan jo ikke holde deres mange valgløfter, hvis der ikke er personale til det,” siger Henning Jørgensen.

Dårligt arbejdsmiljø har ansvaret

Medlemsundersøgelserne viser, at dårligt arbejdsmiljø er en væsentlig forklaring på det høje antal, der overvejer at forlade deres fag.

Blandt dem, der er føler sig meget stressede, tænker 77 procent på at finde nyt arbejdsområde, mens det kun er 11 procent af de ustressede, der har det på samme måde. 

Hvis bemandingen er utilstrækkelig stort set hver dag, vil 58 procent gerne væk, mens det kun er 9 procent blandt dem, der aldrig oplever, at der mangler hænder.

Og mens bare 13 procent er kede af arbejdet, når de altid har tid nok til at udføre deres arbejde tilfredsstillende, er det 60 procent, hvis de sjældent har tid nok.

Wakeup-call til kommunerne

”Det her er et wakeup-call til kommunerne. De må organisere arbejdet anderledes og spørge sig selv, hvordan det arbejdsmiljø ser ud, hvor medarbejderne kan bruge deres faglighed fuldt ud,” siger Jens Nielsen, der forbundssekretær i FOA.

Han mener, at arbejdspladserne må droppe detalje-styringen af de ansattes arbejde. Fagligheden skal have mere råderum i stedet for et system som New Public Management, der stresser medarbejderne.

”Vi er bekymrede over, at vores medlemmer har så hårdt et arbejdsmiljø, at de vælger at sige fra. Men det er helt forståeligt, når de ofte må møde ind før tid og blive efter fyraften for at nå det hele,” siger Jens Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev