Når beboere er i køkkenet for at hjælpe med maden, bliver det et mødested, så andre sætter sig og drikker kaffe og glæder sig til maden. Køkkenpersonalet har selv haft indflydelse på køkkenindretningen. “Det er stort set blevet, som jeg ønskede mig,” siger husassistent Lone Jensen.
Niels Åge Skovbo
Af
Ingrid Pedersen
Journalist
I 2017 gav regeringen 425 millioner kroner til køkkener i landets plejecentre. Sejs Plejecenter i Silkeborg Kommune har brugt seks millioner på at renovere og ombygge køkkenerne, så de 29 beboere har mulighed for at deltage i madlavningen.
John Gårdsvig gik på efterløn før sin kone, så maden stod på bordet, når hun kom hjem. På plejecentret er han glad for at hjælpe til med alt lige fra at snitte løg til at ordne dild til dagens ret: stegte sild med kartofler.
Niels Åge Skovbo
Hygiejnereglerne skal overholdes, så der skal vaskes hænder eller bruges handsker, når man rører ved maden.
Niels Åge Skovbo
"Du kommer selv til at vaske gulvet bagefter, hvis du bliver ved med at drysse rasp på det, John,” siger Lone Jensen. “Men så kan du bare gøre det selv, Lone,” får hun igen. Stemningen er både hjertelig og rå.
Niels Åge Skovbo
Der bliver stegt rigeligt sild, så de kan spise stegte sild i lage til frokost i de kommende dage.
Niels Åge Skovbo
Vera Troelsen kan ikke få kokostoppene til at hænge sammen. “Måske skal der mere æg i, Lone,” foreslår hun.
Niels Åge Skovbo
“Kan jeg få bordet lidt længere op,” beder Signe Nielsen. Det kan hun godt, for bordene har hæve-sænke funktion. Det gør det også muligt at køre en kørestol ind under dem.
Niels Åge Skovbo