Annonce

Sosu-assistent krammer beboer

Mangfoldigt plejehjem giver plads til den enkelte


Nejla Arslan er social- og sundhedsassistent på et plejehjem præget af mangfoldighed blandt beboere og ansatte. Hun og kollegerne hjælper hinanden med at forstå traditioner og tro.

Annonce

Tenna Pedersen kan godt lide stegt lever. Men det var mere spændende, da sosu-assistent Nejla Arslan serverede tyrkisk risret med mandler og stegt peberfrugt. Jørgen True

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

På Peder Lykke Centret på Amager i København er der for nylig flyttet to nye beboere ind. De kommer oprindeligt fra Eritrea i Afrika, og social-og sundhedsassistent Mette Hansen fik sin sag for, da hun en morgen skulle hjælpe dem med dagens tøjvalg. 

“Jeg var på bar bund. Jeg fandt noget tøj, som jeg troede var til fest, men det viste sig at være dagligdagstøj,” siger hun. 

Situationen er på ingen måde ukendt for de ansatte på Peder Lykke Centret, som er et mangfoldigt plejehjem. Her bor mennesker med dansk oprindelse sammen med mennesker med indvandrerbaggrund og forskellige religiøse og kulturelle baggrunde. 

Religion i anden række 

For Mette Hansen er der dog ofte hjælp at hente hos kollegerne, for det er en lige så mangfoldig gruppe som beboerne. Derfor er der ofte nogle, der enten kan tale sproget eller ved noget om kulturen i det land, hvor beboeren har sine rødder.

Men selvom mangfoldigheden er væsentlig, kan man aldrig definere beboerne udelukkende ud fra oprindelsesland eller religion. Det er personalet meget opmærksom på. 

“Religionen kommer i anden række. Bare fordi to mennesker har jødedommen som religion, kan de komme fra vidt forskellige kulturer. Når vi møder vores borgere, kigger vi ikke på, om de hedder Hans eller Hassan. Det handler om at se personen, forstå traditionerne og forsøge at få viden om det liv, personen har levet,” siger social-og sundhedsassistent Nejla Arslan.   

Sosu-assistent rækker hænderne ud til borger
Mette Hansen har ofte sproglige udfordringer, når beboere, som har glemt deres danske sprog, bryder ud i fortællinger på deres modersmål. Jørgen True

Bliver klogere hver dag

Google kan være en god hjælp for de ansatte, men kollegernes indbyrdes vidensdeling kan kun ske i den fysiske virkelighed. 

Som da en muslimsk beboer flyttede ind på Nejla Arslans afdeling, og hun som muslim måtte minde sine kolleger om at bruge et separat skærebræt til det halalslagtede kød. 

Og senere fik hun stoppet en kollega på en anden afdeling, da hun ville gå ind foran en muslimsk kvinde, som var i gang med sin bøn. 

“I respekt for Allah må man ikke gå ind foran en bedende, så jeg fik stoppet min kollega i tide. Og selvom det kan lyde som en lille ting, så kyssede og krammede beboeren mig resten af dagen, fordi hun havde overværet, hvad jeg havde gjort,” fortæller Nejla Arslan. 

Vi tænker ud af boksen 

Nejla Arslan oplever, at de fleste af hendes kolleger kender til hovedtrækkene i hendes tro. Til gengæld stiller de mange spørgsmål til de traditioner, der er i hendes oprindelsesland, Tyrkiet. 

“De spørger meget til vores madkultur, og det er rart. Det er ligesom, når indvandrere spørger danskere, hvorfor de spiser flæskesteg. Vi får alle sammen lov at tænke ud af vores egen lille boks hver dag,” siger Nejla Arslan. 

Kollegaen Mette Hansen, der er født og opvokset i Danmark, synes også, det er spændende at lære om andre kulturer. 

“Vi får også flere og flere social-og sundhedselever med anden etnisk baggrund end dansk, så det er rart at vide så meget som muligt om kulturer og traditioner,” siger hun.

Plads til alle

Profilplejehjem

Sundheds- og Omsorgsudvalget gjorde i 2013 Peder Lykke Centret til det første mangfoldighedsplejehjem i Københavns Kommune. Derfor har alle medarbejdere deltaget i et udviklingsforløb, der blandt andet har givet dem særlig viden om etniske minoriteter.


Plads til alle

Med en profil som mangfoldighedsplejehjem bestræber de ansatte på Peder Lykke Centret sig på at skabe plads til, at den enkelte beboere kan fortsætte sin unikke livsførelse uanset nationalitet, kultur, religion og interesser. 

152 beboere har adresse på Peder Lykke Centret, heraf cirka 20 med anden etnisk herkomst end dansk. Centret er et af Københavns største – ud over plejeboliger er der et aktivitetscenter, en daghøjskole, et produktionskøkken og en café.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev