Annonce

Demonstranter mod besparelser på velfærd

Skal din kommune spare? Få overblikket her


Der er gang i store spareøvelser rundt omkring i landet. Blandt andet i København, hvor tusindvis af offentligt ansatte torsdag aften demonstrerede mod velfærdsforringelser.

Annonce

I København var der torsdag eftermiddag demonstration på Rådhuspladsen for at sætte fokus på behovet for flere pædagogiske medarbejdere i institutionerne.  Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Til oktober skal kommunernes budget for de kommende fire år vedtages, og flere steder i landet kæmper man med store nedskæringer.

Eksempelvis skal København og Aarhus tilsammen spare en halv milliard kroner, mens Norddjurs og Mariagerfjord skal hente henholdsvis 115 og 123 millioner kroner i næste års budget.

FOA har lavet en database over besparelser i de forskellige kommuner. Her kan du klikke dig ind på et Danmarkskort og se, hvilke spareforslag, der er på bordet i din kommune.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

῾Besparelser gør ondt’

I København skal en stor del af den samlede effektiviseringspulje på 178,5 millioner kroner findes i Børne- og Ungdomsforvaltningen, hvor der skal findes nye besparelser for i alt 52,5 millioner kroner. Det er især rengørings- og ledelsesområdet, der skal holde for.

“Vi nærmer os et sted, hvor det gør rigtig ondt, for der bliver et større og større spænd mellem medarbejdere og ledelse,” siger Jan Hoby, som er næstformand i Landsforeningen af Socialpædagoger (LFS).

LFS er medarrangør af torsdagens demonstrationen på Rådhuspladsen i hovedstaden, og her er formålet blandt andet at sætte fokus på behovet for flere pædagogiske medarbejdere i de københavnske daginstitutioner.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Frygter fyringer

På grund af besparelser vil man i Mariagerfjord blandt andet afskaffe klippekortordningen for ældre borgere i eget hjem samt reducere åbningstiderne i dagcentrene. Afdelingsformand i FOA Kenn Andreasen frygter desuden fyringsrunder.

“På borgmesterplan hører vi, at det er både dagplejeområdet, børnehaveområdet og skolerne, der skal spare. Jeg tror, at der vil blive tale om fyringer og store serviceforringelser,” siger Kenn Andreasen.

Borgmester Mogens Jespersen kan ikke afvise, at der vil ske fyringer, men ønsker ellers ikke at kommentere spareforslagene, som er i høring frem til 10. september.

Læs også: Ny vejledning: Sådan skal I lege, spise og gøre rent i dagtilbud 

Kommunen har fejlvurderet situationen

I Norddjurs Kommune skyldes den store besparelse på 115 millioner kroner for 2019 en fejlvurdering i kommunen, forklarer borgmester Jan Petersen.

“Antallet af borgere på overførselsindkomster er steget mere end forventet. Der er simpelthen sket en fejlvurdering her i huset, og det er noget skidt, men det må vi nu rette op på,” siger borgmesteren.

Blandt andet har kommunen haft ansættelsesstop siden juni, hvilket man især kan mærke i ældreplejen, hvor flere stærkt demente borgere kræver en stor indsats.

Har gjort ekstraordinær indsats

“Vores personale i ældreplejen har gjort en ekstraordinær indsats på det seneste, og det er klart, at de er trætte nu. Det er også derfor, at jeg nu indstiller til byrådet, at vi får standset ansættelsesstoppet,” uddyber Jan Petersen.

Ud over ansættelsesstoppet ønsker kommunen blandt andet at indhente det tabte ved at hæve kommuneskatten med halvanden procent samt at ændre skolestrukturen og øge forældrebetalingen til SFO.

Læs flere af kommunernes spareforslag her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev