Annonce

Kvinde med ondt i hovedet

6 råd og rettigheder, hvis du oplever en ulykke på jobbet


Du har ret til psykisk førstehjælp, hvis du har en traumatisk oplevelse på jobbet. Læs, hvordan du får det - og få 5 andre råd til at håndtere ulykker på arbejdet.

Annonce

Hvis du har haft en traumatisk oplevelse på jobbet, har du ret til hjælp, fortæller FOAs arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal. Læs de seks råd i artiklen og se, hvad du kan gøre. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

For nyligt oplevede en gruppe ansatte på plejecentret Farsøhthus i Allingåbro, at tre borgere døde under en brand

Læs også: Fyret: Kend dine rettigheder

Heldigvis hører så alvorlige ulykker til sjældenhederne. 
Men dagligt oplever FOAs medlemmer mindre - men stadig meget indgribende hændelser på jobbet. En undersøgelse viser eksempelvis, at mere end hver tredje FOA-medlem inden for de seneste 12 måneder har oplevet vold eller trusler på jobbet. 
 
Når ulykken er ude, er der heldigvis hjælp at hente, fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA. Hun fortæller her om seks råd og rettigheder til at håndtere traumatiske hændelser på jobbet.
 

1. Lav en beredskabsplan

Charlotte Bredal fortæller, at det er vigtigt, at man gør sig nogle tanker om, hvordan man håndterer traumatiske oplevelser, før ulykken sker.
 

Læs også: Hængt ud på Facebook: Her er dine rettigheder

“Man skal sikre sig, at man på arbejdspladsen har lavet nogle retningslinjer for, hvordan man skal reagere. Ofte går det hele jo i sort, når ulykken sker, og så er det vigtigt, at man ikke først der skal til at undersøge, hvad man så gør.”
 
Charlotte Bredal understreger, at det er din leders ansvar at sikre sig, at der bliver udarbejdet retningslinjer i samarbejde med medarbejderne.
 

2. Tal med en kollega

Charlotte Bredal fortæller, at det er vigtigt at have en til to personer på arbejdspladsen, der er uddannet i at kunne give indledende psykisk førstehjælp. 
 

Læs også: 7 råd og rettigheder du skal kende, når du melder dig syg

“Så I skal altså have en slags ambulanceliste til, hvem man skal kontakte. Det kunne være en tillidsvalgt eller en anden god kollega,” siger Charlotte Bredal og uddyber:
 
"Det er vigtigt, at leder og tillidsvalgte er aktivt opsøgende overfor den ramte kollega, da det ikke er sikkert, at denne selv magter at bede om hjælp."
 

3. Du har ret til psykisk førstehjælp

Hvis du har haft en traumatisk oplevelse og brug for at tale med en professionel, skal du kontakte din leder.
 

Læs også: FOA-formand til Borgen: Privatansattes ytringsfrihed skal sikres

“Det er sådan, at hvis man har været udsat for en traumatisk hændelse, så har man ret til at få psykisk førstehjælp. Man skal derfor kontakte ledelsen, for det er lederen, der er ansvarlig for, at der er et tilbud,” siger Charlotte Bredal.  
 

4. Lyt til dig selv

En traumatisk oplevelse kan ikke måles på samme måde som en brækket arm eller et forhøjet blodtryk. Det tætteste, du kommer på et redskab til at forstå en oplevelses effekt på din psyke, er din egen evne til at lytte efter, fortæller Charlotte Bredal:
 

Læs også: Fagforbund advarer mod handelsaftale

“Der findes ikke nogle regler for, hvilket niveau oplevelsen skal være på, før du har ret til psykisk førstehjælp. Det er derfor være vigtigt, at I på arbejdspladsen taler åbent om, at vi som mennesker reagerer forskelligt på den samme hændelse. Vores reaktion afhænger eksempelvis af, hvad vi tidligere har været udsat for, og hvor sårbare vi er den pågældende dag."
 

5. Forebyg nye hændelser

Når den akutte hændelse er håndteret, er det vigtigt at lære af det, der skete.
 
“Læringsdelen er vigtig. Nogle traumatiske hændelser kan ikke 100 procent forebygges, men det er vigtigt, at I sammen på arbejdspladsen får evalueret, hvad I kan gøre for at forhindre, at det sker igen, og om jeres hjælp til den eller de det gik ud over var tilstrækkelig,” siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 
 

6. Forhåbentligt får du ikke brug for dette råd...

Hvis din leder ikke tager en traumatisk hændelse alvorligt og eksempelvis sørger for at hjælpe med en henvisning til en professionel, der kan give psykologisk førstehjælp, kan du gøre noget selv.
 
“Du kan kontakte din tillidsvalgte eller MED-udvalget for at høre, hvordan man får et bedre fokus på det her. Hvis det ikke hjælper, så kontakt din lokale FOA-afdeling, og endelig kan I overveje at ringe til Arbejdstilsynet og bede dem om at komme ud,” siger Charlotte Bredal.
 

Læs også: 7 råd og rettigheder du skal kende, hvis du bliver fyret

Du kan læse mere om psykisk arbejdsmiljø og håndteringen af traumatiske hændelser på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev