Annonce

Dennis Kristensen

Tema: OK18

FOA varsler sympatikonflikt overfor DA og Kristelig Arbejdsgiverforening


Torsdag varslede FOA sympatikonflikt overfor Dansk Arbejdsgiverforening og Kristelig Arbejdsgiverforening

Annonce

Torsdag blev der varslet sympatikonflikt overfor arbejdsgiverne i både Dansk Arbejdsgiverforening og Kristelig Arbejdsgiverforening af FOA Jørgen True

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Opdateret  19.03.2018
FOA har varslet sympatikonflikt overfor Dansk Arbejdsgiverforening og Kristelig Arbejdsgiverforening. Det oplyser FOAs formand i sin overenskomstdagbog.
 
Sympatikonflikten skal forhindre private plejefirmaer og vikarbureauer i at udføre konfliktramt arbejde for kommuner og regioner.

- Varslet om sympatikonflikt er egentlig ikke nødvendigt, hvis alle arbejdsgivere opfører sig ordentligt – det vil sige, hvis de holder sig neutrale i den løbende konflikt. Når vi afsender det alligevel, er det for at støtte de medlemmer, som risikerer at blive sat til at lave konfliktramt arbejde af deres arbejdsgiver. Dem vil vi med varslet kunne køre en faglig sag for og dermed forhindre, at de sættes til at udføre konfliktramt arbejde, siger Mumme Thing, advokat i FOA Overenskomst.

Læs også: Se hvem kommuner og regioner - vistnok - vil sende hjem

Det kunne eksempelvis være en situation, hvor en ansat i et vikarbureau bliver bedt om at arbejde med konfliktramt arbejde på et sygehus eller en ansat i en fritvalgsvirksomhed bliver sat til at udføre arbejde for en borger, der får udført hjemmepleje, som er ramt af konflikten.

Sympatikonflikten betyder ikke, at FOAs medlemmer ved fritvalgsfirmaer og vikarbureauer skal i strejke. Konsekvensen er alene, at fritvalgsfirmaer ikke kan modtage nye kunder, der er omfattet af FOAs konfliktvarsler mod kommuner og regioner, og at vikarbureauer ikke kan sende vikarer til arbejdsopgaver, der er konfliktramt i kommuner og amter.
 
"Det er med andre ord ikke en strejke mod DI’s, Dansk Erhvervs og Kristelig Arbejdsgiverforenings medlemsvirksomheder, men alene undladelse af at udføre arbejde, som er strejkeramt i kommuner og regioner" skriver Dennis Kristensen i sin overenskomstdagbog.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

I forhold til Dansk Arbejdsgiverforening gælder varslet både DI og Dansk Erhverv, som begge er medlemmer her. Og det omfatter 
de virksomheder, som er dækket af FOAs overenskomster og som udfører serviceopgaver for kommuner og regioner. 

På DI-området  gælder varslet for overenskomsten for vikarbureauer, mens det på Dansk Erhvervs område gælder FOAs to overenskomster for social- og sundhedsvikarer.
 
Overfor Kristelig Arbejdsgiverforening gælder sympatikonflikten for fritvalgsvirksomheder.
Sympatikonflikten træder først i kraft, når strejke/lockout træder i kraft, og varslet omfatter ansatte i omkring 100 virksomheder.
 
Artiklen er opdateret med en kommentar fra FOAs advokat Mumme Thing.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev