Annonce

Dame med kort hår og kost i hånden

Tema: OK18

Ansat på skole for socialt udsatte: Lockouten kommer til at ramme vores elever


Kofoeds Skole, som er en skole for socialt udsatte, er udtaget til lockout. Hvis konflikten kommer, vil det have konsekvenser for eleverne, mener værkstedsassistent Dorthe Vejbo.

Annonce

Dorthe Vejbo frygter, at lockouten vil betyde, at de udsatte ikke får varm mad, og at nogle falder tilbage i et misbrug. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

En historisk storkonflikt i overenskomstforhandlingerne er kommet et skridt tættere på, efter at arbejdsgiverne svarede igen på lønmodtagernes strejkevarsel med en lockoutvarsel.

Et af de steder, hvor der er varslet lockout på det statslige område, er Kofoeds Skole. Skolen er et tilbud til socialt udsatte borgere, primært voksne udsatte. Her kan de få undervisning og arbejde på forskellige værksteder, blandt andet frisørværksted, vaskeriværksted og køkkenværksted.

For deres arbejde i værkstederne kan de tjene en madbillet til et varmt måltid mad. Et tilbud, som mange elever benytter, men som bliver lukket ned under en eventuel lockout, fortæller Dorthe Vejbo, som er værkstedsassistent og leder for rengøringsværkstedet på skolen.

”For nogles vedkommende er det det eneste varme måltid, de får i løbet af dagen,” siger hun. 

Ikke udtaget til strejke

På Kofoeds Skole var der varslet strejke, hvor Dorthe og hendes værkstedskollegaer var ikke omfattet af den. Men da lockoutvarslen kom, gjaldt det også dem.

”Vi var glade for, at vi i første omgang ikke var udtaget til strejke, for vi ved, det kommer til at gå ud over eleverne. Så det var en hæslig situation, da vi fik vi fik at vide, at vi var udtaget til lockout. Ikke fordi vi ikke synes, det er vigtigt. Men fordi vi arbejder med den målgruppe, som vi gør,” siger Dorthe.

Hun fortæller, at hende og hendes kollegaer arbejder på højtryk for at finde på en løsning for eleverne, så de kan få lov at opholde sig på skolen under en eventuel konflikt. Måske kan eleverne få lov selv at lave mad i skolekøkkenet.

Lockouten kan give tilbagefald

Mange af eleverne på Kofoeds Skole er udsatte, som med undervisning og timer i værkstedet får deres udfordringer på afstand. Dorthe frygter, at de med lockouten vil se tilbagefald hos eleverne.

”Nogle, som har været på vej op ad deres misbrug, falder muligvis i igen, fordi deres verden pludselig bryder sammen. Så går de måske tilbage til det, de kender,” siger hun.

Derfor håber Dorthe, at konflikten hurtigt bliver overstået, hvis den kommer.

”Hvis der bliver en konflikt, så ønsker jeg, at den bliver så kort som overhovedet muligt, og at det kommer til at gå ud over så få som overhovedet muligt. For mit vedkommende gør det jo ikke noget, at vi bliver lockoutet, men for eleverne, synes jeg, at det er rigtig, rigtig synd,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev